Política

L'ANÀLISI

De la superilla a les paperetes

Quatre candidatures arriben a la recta final electoral amb aparents possibilitats de triomf a la capital del país

Els comicis serviran per referendar el model de transformació urbà impulsat per Ada Colau o posar-hi punt final

La bata­lla de Bar­ce­lona està ser­vida. No és un tòpic. Aquesta vegada sí que la cam­pa­nya per l’alcal­dia de la capi­tal del país es mereix un nom èpic per la importància estratègica que té acon­se­guir el con­trol d’una peça clau de l’eco­sis­tema polític català en un moment en què viu un canvi de lide­rat­ges i estratègies.

Està en joc la per­vivència fins a asso­lir els dotze anys de man­dat de la que ha acon­se­guit ser la pri­mera alcal­dessa de Bar­ce­lona, Ada Colau, o el seu relleu, amb tres pre­ten­dents a l’alcal­dia que supo­sen apos­tes i camins polítics molt dife­rents per a Bar­ce­lona però també per al país. Si Ernest Mara­gall acaba sent alcalde, Esquerra Repu­bli­cana acon­se­guirà una hege­mo­nia política a Cata­lu­nya que aju­darà a con­so­li­dar l’opció de lide­ratge del par­tit d’Oriol Jun­que­ras. Si s’imposa Jaume Coll­boni, es podria donar ales a un canvi de cicle polític a Cata­lu­nya després de l’embat sobi­ra­nista que va tenir el punt àlgid el 2017. Si l’opció gua­nya­dora és la de Xavier Trias, caldrà lle­gir-ho com el tri­omf d’un càstig sever a la gestió dels comuns i, a la vegada, un impuls als plan­te­ja­ments sobi­ra­nis­tes de Junts per Cata­lu­nya en con­tra­po­sició amb els d’ERC, tot i que Junts impulsa una can­di­da­tura per­so­na­lista que no porta el nom del par­tit.

Les enques­tes elec­to­rals ser­vi­des fins ara dibui­xen un pano­rama molt ajus­tat, amb les qua­tre opci­ons prin­ci­pals amb pos­si­bi­li­tats de gua­nyar. Però una cosa serà gua­nyar i l’altra, gover­nar. I per això una cons­tant de la cam­pa­nya serà la necessària qüestió dels pac­tes que s’hau­ran de fer per poder asso­lir l’alcal­dia. Pot gua­nyar qual­se­vol, però haurà de nego­ciar per acce­dir a l’alcal­dia. S’estan mar­cant línies ver­me­lles, com la d’Ernest Mara­gall i Xavier Trias, que no faran alcal­dessa Ada Colau, però a hores d’ara ningú pot dir res sobre el que pas­sarà, encara menys després de l’experiència del 2019, quan Jaume Coll­boni i Manuel Valls van lli­gar un sor­pre­nent acord con­tra Mara­gall.

El com­por­ta­ment de la resta d’opci­ons podrien decan­tar l’equi­li­bri final. D’aquesta manera, caldrà veure quin serà el resul­tat d’un Par­tit Popu­lar encapçalat per Daniel Sirera que recu­pera el clàssic dis­curs dels con­ser­va­dors espa­nyols amb un punt menys d’estridència en tots els àmbits, i el de les opci­ons que tenen un peu a dins i un altre fora del con­sis­tori com són Ciu­ta­dans, amb Anna Grau, i Valents, amb Eva Parera, una opció amb un dis­curs extre­mista que vol ocu­par el ter­reny de la ultra­dreta.

A l’altre extrem de les pro­pos­tes, Basha Chan­gue encapçala la llista de la CUP, que s’ha mar­cat com a objec­tiu tor­nar a l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona amb una opció de bases popu­lars i un clar mis­satge naci­o­nal que, aquesta vegada, bri­lla per la seva absència entre els can­di­dats amb pos­si­bi­li­tats d’asso­lir l’alcal­dia. De fet, només parla d’inde­pendència Coll­boni per retreure a Trias el mal que, al seu parer, va fer l’ano­me­nat “procés” a la ciu­tat.

En el pano­rama elec­to­ral, sobre­surt la can­di­da­tura inde­pen­dent de l’advo­cat Daniel Vos­se­ler, que encapçala la llista de Bar­ce­lona Ets Tu, cris­tal·lit­zació de l’abran­dat debat ciu­tadà que ha vis­cut Bar­ce­lona durant aquest man­dat cen­trat en un rebuig a l’alcal­dessa. Una de les pro­pos­tes estre­lla d’aquesta can­di­da­tura és ofe­rir metro i bus gratuït a tots els bar­ce­lo­nins.

Es pot plan­te­jar el debat polític que es viu a Bar­ce­lona com un “Colau con­tra tots” o, també, un “Colau con­tra Trias”, si acaba sent cert que aquest can­di­dat aglu­tina el males­tar ciu­tadà que vol un canvi i que ha gene­rat opci­ons com la de Vos­se­ler. Tant Coll­boni com Mara­gall mal­den per tren­car el plan­te­ja­ment que les elec­ci­ons del 28 de maig són una pugna a cara o creu entre l’actual alcal­dessa i l’exal­calde, men­tre que Trias i Colau no dei­xen d’insis­tir en aquest duel a dos, amb l’objec­tiu d’acon­se­guir el bene­fici d’allò que els politòlegs ano­me­nen “vot útil”.

En aquest “Colau con­tra tots”, també cal comp­tar-hi l’acció d’interes­sos ocults, i no tan ocults, que han vol­gut fer pressió en el debat judi­ci­a­lit­zant la vida política de la ciu­tat. L’alcal­dessa afronta els comi­cis amb qua­tre que­re­lles ober­tes als tri­bu­nals, d’un total de quinze acci­ons judi­ci­als en con­tra del seu govern, onze de les quals ja estan arxi­va­des. “Volen gua­nyar als tri­bu­nals el que no poden gua­nyar a les urnes”, ha dit en més d’una ocasió Colau en valo­rar les que­re­lles.

Un dels fac­tors pels quals s’està pas­sant de pun­te­tes en el debat elec­to­ral és l’impacte de la pandèmia del coro­na­vi­rus en la valo­ració de la gestió d’aquest man­dat que ara s’acaba. L’impacte del virus va fer modi­fi­car agen­des polítiques i va obli­gar a afron­tar una gestió des­co­ne­guda, amb un balanç que no sem­bla que compti ni a favor ni en con­tra d’uns i altres. Com si aquest no hagués estat el man­dat del coro­na­vi­rus.

Lluny de deba­tre sobre aquest punt i sobre la gestió que l’equip de govern va fer de l’emergència sanitària, el gran tema que es ven­ti­larà a les urnes és la reno­vació o defe­nes­tració de Colau i l’aval o esmena a la tota­li­tat de la seva política. A grans trets, es podria resu­mir que el que està en joc diu­menge 28 és si Bar­ce­lona con­ti­nua amb el model de superi­lla, este­nent a altres àmbits de la ciu­tat la trans­for­mació urbanística de paci­fi­cació de car­rers que ja es veu a l’Eixam­ple, Via Laie­tana i la Meri­di­ana, o si s’opta per altres fórmu­les d’adap­tació de la gran urbs als nous temps de sos­te­ni­bi­li­tat i emergència climàtica.

Els soci­a­lis­tes, per exem­ple, apos­ten per actuar trans­for­mant els inte­ri­ors d’illa. Esquerra veu el pro­blema com un afer metro­po­lità i defensa solu­ci­ons com el tram­via per la Dia­go­nal, i Trias vol una paci­fi­cació a través d’una com­bi­nació de trans­port públic i pri­vat, amb una aposta pels park and ride.

El que és una evidència és que l’obra emblemàtica de la trans­for­mació de Con­sell de Cent ja està gai­rebé enlles­tida i a mercè de la valo­ració dels ciu­ta­dans que han d’anar a votar el diu­menge 28. Se’n pot ava­luar el dis­seny, però encara no les con­seqüències, tot i que l’alcal­dessa Colau asse­gura que ja s’ha notat un des­cens de 60.000 vehi­cles dia­ris a l’Eixam­ple. Una altra ava­lu­ació pen­dent és l’impacte que tindrà en el sec­tor immo­bi­li­ari i en les ren­des dels pisos el fet d’haver con­ver­tit Con­sell de Cent, Girona i Roca­fort en car­rers de via­nants.

En el debat sobre la mobi­li­tat, s’hi ha colat, com a con­vi­dat de luxe a l’inici de la cam­pa­nya elec­to­ral, la qüestió de Roda­lies. El caos gene­rat juga en con­tra dels soci­a­lis­tes i de seguida s’ha con­ver­tit en un ele­ment de batussa.

L’habi­tatge és una de les qüesti­ons cen­trals del debat elec­to­ral. Amb els preus del llo­guer dis­pa­rats, l’anunci de la nova llei esta­tal per con­tro­lar aquests incre­ments té una doble lec­tura, en funció de l’actor polític: per a uns és una eina necessària i fruit de la seva gestió política, men­tre que per a uns altres és una eina amb fina­li­tats elec­to­ra­lis­tes. Per Mara­gall, la qüestió de l’habi­tatge és una pri­o­ri­tat màxima i ja ha fet la pro­mesa d’incre­men­tar el parc immo­bi­li­ari de la ciu­tat a un ritme de 5.000 per any.

El debat sobre el model de ciu­tat gira també a l’entorn de la qüestió nuclear del turisme, que suposa el 15% del pro­ducte inte­rior brut de la ciu­tat. La des­a­pa­rició dels turis­tes amb la pandèmia sem­blava que donava peu a fer un replan­te­ja­ment de model, però la ràpida recu­pe­ració econòmica ha tor­nat a omplir la ciu­tat de visi­tants sense que aquest debat s’hagi fet. Ara, els can­di­dats a l’alcal­dia dis­cu­tei­xen sobre si cal fre­nar el nom­bre de vai­xells de cre­uer que atra­quen al port de Bar­ce­lona, i sobre el model de futur aero­por­tu­ari que enfronta Coll­boni i Colau, amb pro­pos­tes diver­gents, com ha pas­sat en altres qüesti­ons al llarg del man­dat.

Ernest Maragall
ERC.
L’home a qui un pacte contra natura va apartar de l’alcaldia fa quatre anys encapçala la llista d’un partit que se sent fort i amb ganes de manar a banda i banda de Sant Jaume.
Ada Colau
Barcelona en Comú.
L’alcaldessa de Barcelona demana als ciutadans que li donin un altre mandat de quatre anys, i encadenar-ne dotze, per acabar de desplegar el seu model de ciutat.
Jaume Collboni
PSC.
Els socialistes repeteixen amb el cap de llista per intentar recuperar l’alcaldia d’una ciutat que van perdre fa dotze anys, després d’ocupar-la des del principi de la democràcia.
Xavier Trias
Trias per Barcelona.
La candidatura més personalista de totes les que concorren a Barcelona és la de l’exalcalde, que pretén aglutinar tot el descontentament ciutadà envers l’actual alcaldessa.
Daniel Sirera
PP.
Després de l’experiment fallit amb l’empresari Josep Bou, el PP ha recorregut al fons d’armari amb aquest candidat que ja s’havia apartat de la primera línia política a Catalunya.
Anna Grau
Ciutadans.
La candidata del partit taronja afronta el difícil repte de mantenir la representació al consistori barceloní mirant de capgirar la tendència d’una formació en constant retrocés.

LES CLAUS

Basha Changue
CUP.
La Candidatura d’Unitat Popular és un dels partits que lluitaran aferrissadament per aconseguir representació a l’Ajuntament de Barcelona. Les enquestes els situen al límit, de la mateixa manera que els partits antagònics, de l’extrema dreta, Valents i Vox, que es barallaran pel mateix electorat.
Rodalies i els ocupes
Dos elements imprevistos han aterrat de ple en la campanya: el desgavell de la xarxa de Rodalies, responsabilitat dels socialistes, i els edificis ocupats a la Bonanova, un globus inflat pels partits de la dreta i la ultradreta que ha aportat molt soroll per no res.
Polarització.
La irrupció de Xavier Trias a l’arena electoral, capitalitzant el vot contrari a Ada Colau, ha centrat el debat en aquests dos candidats. És feina dels altres fer notar que hi ha més opcions i que la cosa va molt més enllà d’un duel Trias-Colau.
Indecisos.
Les enquestes marquen un intens frec a frec entre les opcions de Colau, Trias, Maragall i Collboni. Hi ha, però, molts elements per a la indecisió política que generen encara molts dubtes electorals. Cap a on es decanti el vot d’aquests indecisos serà clau per determinar el resultat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.