Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Putin nega l’existència d’Ucraïna fins a la Unió Soviètica

El líder rus diu que la desaparició de l’URSS va ser l’origen de l’actual Ucraïna i amaga la Rus de Kíiv, el primer regne eslau medieval considerat fins ara pels dos països com el precursor dels dos Estats

El president rus, Vladímir Putin, ha insistit aquest dimarts que Ucraïna mai va existir “en la història de la humanitat” fins a la seva creació per la Unió Soviètica (1922), un dels principals motius amb els quals el Kremlin justifica la intervenció militar al país veí. “Les autoritats soviètiques van crear la Ucraïna soviètica. Això és alguna cosa coneguda. I fins llavors cap Ucraïna va existir en la història de la humanitat”, ha reivindicat Putin en reunir-se amb el president del Tribunal Constitucional rus, Valeri Zorkin.

Putin ha fet aquest comentari en mirar el mapa sobre l’imperi rus elaborat a França en el segle XVII que li va lliurar Zorkin, que ha rebut avui en el Kremlin un premi estatal.

En aquest mapa, segons mitjans russos, estaven assenyalats diversos territoris, com la mancomunitat de Polònia i Lituània, però no Ucraïna com una entitat independent.

Durant la cerimònia celebrada en el Kremlin Putin ha destacat que part del poble rus es va veure separat de la resta de l’Estat a causa d’una “injustícia històrica”, en al·lusió a la divisió de l’URSS en quinze països independents en 1991. “Però, amb tot, mai van deixar de ser la nostra gent”, ha afirmat.

Aquest és el mateix argument que Putin repeteix des de fa anys i va exposar durant una històrica al·locució televisiva el 21 de febrer de 2022, tres dies abans de l’inici de l’actual campanya militar.

El líder rus considera que Kíiv ha de donar les gràcies al fundador de l’URSS, Vladímir Lenin, per permetre la creació de la República Socialista Soviètica d’Ucraïna.

L’URSS va néixer el desembre de 1922 com un estat federal. El punt 26 del tractat contemplava el dret de cada república a abandonar lliurement la unió. Russos i ucraïnesos estaven en el mateix pla d’igualtat.

Aquesta opció va ser aprofitada per diverses repúbliques per a trencar llaços amb el Kremlin a la fi dels anys 80 del segle passat, la qual cosa va conduir a la desaparició de l’URSS.

Putin no ha dubtat a acusar a Lenin de posar “una bomba atòmica sota l’edifici anomenat Rússia”, que “després va explotar” en reconèixer el dret a la lliure determinació dels pobles.

Recentment, el Ministeri d’Educació va anunciar l’elaboració d’un nou manual d’història per a l’últim curs de l’educació secundària amb capítols dedicats a la campanya a Ucraïna.

La premsa independent ha denunciat que les referències positives a Ucraïna han desaparegut en diverses descripcions històriques, especialment pel que fa a la Rus de Kíiv, el primer regne eslau medieval i que tant russos com ucraïnesos consideren precursor primigeni dels seus respectius Estats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia