Política

El desembarcament republicà del 1936 a Mallorca

El llarg repòs dels milicians catalans

Exhumació · La fossa de la platja de sa Coma, a la costa de llevant mallorquina, s’obre 87 anys després, però no hi troben restes

A l’hospital de sang de Son Carrió exhumen les restes de nou expedicionaris

“Pràcticament podem parlar d’un centre planificat d’extermini”, diu el director de l’exhumació del cementiri de Son Coletes

Una gorra amb visera, un banya­dor de color blau fosc o flo­re­jat (a esco­llir), ves­tit curt de colors clars o samar­reta amb algun lema enginyós en anglès, uns xuquins (xan­cle­tes en mallorquí), ulle­res de sol de marca i un cot­xet amb un nen. Aquesta és la indu­mentària i els com­ple­ments més efec­tius per pas­sar des­a­per­ce­but a sa Coma, a la costa de lle­vant de Mallorca. És un matí de pri­mers de juny i la platja és mig plena de turis­tes que no tenen res a veure amb els exces­sos etílics dels grups de joves ale­manys de s’Are­nal, o amb les dis­bau­xes de súbdits britànics que han fet de Maga­luf en la capi­tal mun­dial del bal­co­ning. Visi­tants ale­manys, britànics i fran­ce­sos de classe mit­jana freqüenten aquesta zona, molts amb cri­a­tu­res. Ben poc s’ima­gi­nen que aquesta platja va ser una petita Omaha mallor­quina, esce­nari d’un gran epi­sodi bèl·lic: entre les 4 de la mati­nada del 16 d’agost i el mig­dia del 17 d’agost del 1936, uns 3.500 homes van desem­bar­car des d’una vin­tena de vai­xells a sa Coma i en altres cales i plat­ges pro­pe­res.

L’ope­ració pren el nom del seu impul­sor, el capità Bayo, mili­tar comu­nista que va des­ta­car en l’atu­rada del cop d’estat del juliol del 1936 a Bar­ce­lona i, imme­di­a­ta­ment, va empren­dre aquesta expe­dició com un repte gai­rebé per­so­nal. Les auto­ri­tats cata­la­nes i el govern repu­blicà van accep­tar a con­tra­cor una ini­ci­a­tiva que no es con­si­de­rava estratègica­ment pri­o­ritària, amb la difi­cul­tat afe­gida que es feia sota almenys qua­tre ban­de­res: la roja dels comu­nis­tes, la roja i negra dels anar­quis­tes, la cata­lana (amb la vari­ant este­lada d’Estat Català) i la repu­bli­cana. A més de sol­dats regu­lars (no gai­res), hi havia milers de mili­ci­ans del PSUC (la majo­ria), la CNT, Esquerra Cata­lana… Fins i tot hi havia volun­ta­ris estran­gers anti­fei­xis­tes: fran­ce­sos, polo­ne­sos, angle­sos… “Eren, sens dubte, massa ban­de­res, massa caps i massa comis­sa­ris perquè el capità Bayo pogués dur a bon terme la seva missió”, va escriure Josep Mas­sot Mun­ta­ner, mort fa un any, al lli­bre El desem­bar­ca­ment de Bayo (Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia de Mont­ser­rat, 1987), referència impres­cin­di­ble d’aquesta bata­lla.

L’intent d’alli­be­ra­ment de Mallorca va fra­cas­sar: 19 dies després, entre el 3 i el 4 de setem­bre del 1936, van reem­bar­car les tro­pes per sor­presa, com­plint les ordres del govern de la República. Es cal­cula que uns 240 mili­ci­ans van que­dar a terra i la majo­ria, inclo­ses cinc infer­me­res voluntàries de la Creu Roja, van ser exe­cu­tats. El peri­o­dista i inves­ti­ga­dor de Mana­cor Antoni Tugo­res explica que el bàndol fei­xista ni es va ado­nar del reem­bar­ca­ment: “Els naci­o­nals es varen atri­buir una gran victòria, però no se’n varen témer de res. Varen par­tir tran­quil·lament i només varen ser moles­tats per avi­ons ita­li­ans que vola­ven a molta altura perquè tenien moltíssima por dels anti­a­e­ris del Jaume I i del Lli­ber­tat, que tenien arma­ment potent. Entre les cau­ses del fracàs de l’expe­dició, Mas­sot citava els errors estratègics de desem­bar­car a 60 quilòmetres de Palma i d’adver­tir prèvia­ment de les inten­ci­ons, la indis­ci­plina i falta de pre­pa­ració dels mili­ci­ans, l’arri­bada i entrada en com­bat de moderns avi­ons ita­li­ans i la por de la República d’entrar en guerra direc­ta­ment amb la Itàlia fei­xista. Curi­o­sa­ment, aquesta cam­pa­nya mili­tar anti­cipa dos fenòmens que es van donar a gran escala en el bàndol repu­blicà de la Guerra Civil: la divisió i la tran­sició des dels càntics i l’entu­si­asme revo­lu­ci­o­nari ini­cial a la dura rea­li­tat i el des­encís.

Durant molts anys hi ha hagut la creença que a la mateixa platja de sa Coma hi havia mig cen­te­nar de mili­ci­ans cata­lans enter­rats, refer­mada, l’estiu del 1991, per la tro­ba­lla de les res­tes de tres per­so­nes. Vui­tanta-set anys després de la bata­lla, gràcies a la llei de fos­ses apro­vada el 2016 pel Par­la­ment Balear amb els vots de totes les for­ces (inclòs el PP), la fossa final­ment s’ha exhu­mat, en el marc del Quart Pla de Fos­ses i Memòria Democràtica del Govern de les Illes Bale­ars. Però no s’hi ha tro­bat res. Fran­cesc Bus­quets, direc­tor de l’exca­vació a través de l’empresa cata­lana Atics, explica que, “malau­ra­da­ment, la sorra de la platja ha estat rege­ne­rada total­ment a causa de les inclemències del temps”. Subrat­lla, però, que la platja és només un dels llocs que s’han d’exhu­mar: “La gent parla de 1.000 bai­xes, i hi ha xifres que diuen que n’hi va haver fins a 1.500. D’aques­tes, es deia que 500 podien ser a sa Coma. Les bai­xes, però, poden estar dis­tribuïdes en fos­ses al llarg dels 14 quilòmetres del front.” El pas­sat 1 de juny, el Govern de les Illes Bale­ars va fer públic que l’equip con­junt d’arqueòlegs i antropòlegs d’Atics i Aran­zadi (empresa espe­ci­a­lit­zada basca) han tro­bat les res­tes de nou vícti­mes de la Guerra Civil en l’exhu­mació de l’hos­pi­tal de sang (de cam­pa­nya) de Son Carrió, tres quilòmetres terra endins.

L’actual pla de fos­ses també inclou tre­balls al cemen­tiri de Son Cole­tes (Mana­cor), a 18 quilòmetres de sa Coma. “Paral·lela­ment a tot això, s’està exca­vant a Son Cole­tes –explica Fran­cesc Bus­quets–. S’està veient que era un cen­tre de repressió; pràcti­ca­ment podem par­lar d’un cen­tre pla­ni­fi­cat d’exter­mini. Hi tro­bem vícti­mes de la repressió interna, gent que va ser assas­si­nada de manera extra­ju­di­cial la segona mei­tat del 1936 i els pri­mers mesos del 1937, i també se’ns està reve­lant com un dels llocs on van enter­rar alguns dels mili­ci­ans que no van poder reem­bar­car.” L’octu­bre del 2022, s’hi van tro­bar Aurora Picor­nell i les altres qua­tre dones cone­gu­des com les Roges des Moli­nar. Ara, s’han exhu­mat res­tes que pro­ba­ble­ment per­ta­nyen a tres de les cinc mili­ci­a­nes sanitàries que venien amb l’expe­dició i no van poder reem­bar­car (foto de dalt).

El tre­ball de les fos­ses mallor­qui­nes es fa en col·labo­ració amb el Depar­ta­ment de Justícia, Drets i Memòria de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, que ha encar­re­gat un estudi segons el qual 372 mili­ci­ans van des­a­parèixer en el desem­bar­ca­ment de Bayo. Alfonso Ara­go­ne­ses, direc­tor gene­ral de Memòria Democràtica de la Gene­ra­li­tat, explica: “Abans de la publi­cació de l’estudi, teníem loca­lit­za­des 35 famílies d’aquests des­a­pa­re­guts i, ara mateix, en tenim 38. Ja tenim l’ADN de 30 famílies, inclo­ses les de tres de les mili­ci­a­nes, per inten­tar iden­ti­fi­car les res­tes.”

Alfons Ara­go­ne­ses creu que si es vol “exhu­mar, iden­ti­fi­car i final­ment entre­gar les res­tes d’aques­tes per­so­nes és impres­cin­di­ble la col·labo­ració”. Però s’obren incògni­tes sobre aquesta col·labo­ració. El PP va gua­nyar les elec­ci­ons autonòmiques del pas­sat 28 de maig, pretén gover­nar en soli­tari i no es des­carta un pacte amb Vox, amb qui suma­ria majo­ria abso­luta. Maria Antònia Oli­ver, pre­si­denta de Memòria de Mallorca, creu que tot seguirà enda­vant: “En prin­cipi, són pro­jec­tes d’inter­venció apro­vats per la comissió tècnica de la llei de fos­ses, i ja estan lici­tats. En aquest sen­tit el govern ha anat viu.”

Per Antoni Tugo­res, autor d’un altre lli­bre impres­cin­di­ble sobre el tema, La Guerra Civil a Mana­cor (Docu­menta), aca­bar d’exhu­mar les res­tes és fona­men­tal: “És el dret de conèixer la seva situ­ació i, si es poden tro­bar, enter­rar-les en un lloc digne i que no esti­guin tira­des de qual­se­vol manera. Es tracta, per jo, d’un cas de dig­ni­tat humana de què es va des­pro­veir, després de la guerra, els qui havien cai­gut en el bàndol repu­blicà.”

A Mallorca, és un tema sobre el qual ha pesat un llarg silenci durant més de vuit dècades que encara sorprèn Fran­cesc Bus­quets: “És una de les coses que m’han impac­tat més de tota aquesta feina. De mica en mica, es va tren­cant, però costa que la gent xerri; sem­pre diuen: «M’han dit que...» Poques per­so­nes volen par­lar en pri­mera per­sona encara.”

Les cinc milicianes sanitàries que van ser capturades, violades i executades pels feixistes. A Son Coletes, s’han trobat les restes de tres dones que podrien formar part d’aquest grup i es treballa per identificar-les a través de l’ADN. A dalt, dues imatges d’arxiu del desembarcament de Bayo. A baix a l’esquerra, l’exhumació que es va fer, el mes passat, de les restes de l’hospital de sang (de campanya) de Son Carrió, a tres quilòmetres terra endins de la platja de sa Coma
372
milicians catalans
van desaparèixer en el desembarcament de Bayo, segons un estudi que ha fet públic, fa poc, el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya. Tenen localitzades 38 de les seves famílies.

Del silenci a referents en memòria històrica

“Hi anava gent de tot Mallorca. Hi ha testimonis que ens han relatat que hi anaven caravanes de dones a registrar els caramulls de roba i intentar identificar la roba del fill, de l’home, del germà, del pare..., perquè ja estaven enterrats en forats o tirats en una fossa.” Palma va ser el principal centre de la repressió mallorquina, que es va intensificar justament a partir del desembarcament de Bayo. Ho explica Maria Antònia Oliver, neta d’Andreu París Martorell, “víctima de separació forçada, tancat en un camp durant set mesos, tret de la presó i desaparegut”, diu amb veu alta, clara i digna. Presideix l’associació Memòria de Mallorca, que manté una intensa activitat des de fa anys que està donant fruits. “En tema de memòria democràtica, Balears és un referent no només a l’Estat, fins i tot mundial”, comenta Oliver, i subratlla que no ho diu ella, sinó Fabián Salvioli, relator especial de l’ONU per a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.

L’obertura de les darreres fosses arriba tard, quan ja no hi ha gairebé testimonis vius. Un d’ells, sorprenentment, viu just davant de sa Coma: Sebastià Pascual, l’amo [masover] de la possessió de sa Punta de n’Amer, on Bayo va instal·lar el comandament. Ell tenia llavors 8 anys i vivia a uns quilòmetres. Ara té 95 anys i coneix a fons la història d’aquella batalla, però ja no ha volgut parlar-ne ni visitar els treballs d’exhumació, a només 100 metres de casa. Com diu Francesc Busquets, director de l’excavació, “el silenci que hi ha encara a Mallorca és molt important”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.