Política

POLÍTICA

Mor Jaume Noguer, històric exalcalde socialista de Roses

Va ser alcalde entre el 1979 i el 1987 i quinze dies el 1991 després de viure dues mocions de censura

Jaume Noguer i Vicens, exalcalde socialista de Roses, va morir ahir, segons ha confirmat el propi PSC. La cerimònia de comiat tindrà lloc demà a les 16 h a l’església de Santa Maria a Roses. Noguer va ser alcalde del municipi entre el 1979 i el 1987 i en un breu període el 1991.

Noguer, que va intentar portar les proves de vela dels Jocs Olímpics de Barcelona a la badia, va ser el primer alcalde democràtic després de guanyar les eleccions municipals del 1979 amb cinc regidors. Va repetir mandat el 1983 i va poder governar amb majoria, ja que va disposar de 8 dels 13 regidors del ple municipal. El PSC, amb Noguer al capdavant, va tornar a assaborir la victòria electoral el 1987 per tercera vegada, però es va quedar només amb 6 regidors dels 13 possibles, un fet que van aprofitar els altres partits per fer un pacte a la contra i triar Joan Bataller (CiU) com a nou alcalde.

El 1989 hi va haver una moció de censura que va prosperar de manera inaudita, ja que es va escollir com a alcalde l’únic regidor del PP, Pere Sanés, amb els vots a favor dels regidors socialistes, que d’aquesta manera tan surrealista van fer fora l’alcalde convergent. Aquella moció va ser coneguda al municipi com la dels “mexicans”, ja que van entrar a la sala d’actes dues persones disfressades amb roba del país centreamericà per amenaçar alguns dels regidors i assistents al ple.

En les eleccions del 1991, Noguer va tornar a imposar-se. Ho va fer un altre cop sense majoria. Va ser quinze dies alcalde i amb una altra moció de censura, aquesta vegada pactada entre CiU i el PP, es va quedar sense alcaldia després de 15 dies en el càrrec. Posteriorment va començar la llarga etapa de Carles Pàramo

El 2014, una nova executiva del PSC a Roses liderada en aquell moment per David Beltran va recuperar la figura de Noguer per la seva experiència en la política municipal. L’antic alcalde sempre va defensar que un dels seus grans llegats és el sanejament de l’aigua.

Professionalment, Noguer es va dedicar al comerç. Tenia una botiga de ceràmica molt coneguda al carrer Trinitat. Els que el coneixien sempre en van destacar el seu caràcter afable. Va ser també un gran fumador de pipa. Sempre que podia la portava a sobre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia