Política

opinió

Un mort ben viu

La cimera de l’OTAN ha servit per reforçar la capacitat defensiva d’Occident

El títol de l’arti­cle ben bé podria ser el nom d’una pel·lícula. La rea­li­tat, però, és que el situo en el marc de l’OTAN. Fa uns qua­tre anys Macron par­lava de mort cere­bral de l’OTAN i ho rela­ci­o­nava amb el lide­ratge des­cen­dent dels Estats Units, i apos­tava per una estratègia de defensa euro­pea. D’aque­lla supo­sada mort cere­bral i manca d’objec­tius, hem pas­sat a una OTAN omni­pre­sent i vol­guda per tots els estats occi­den­tals, fins al punt que països amb llarga tra­dició de neu­tra­li­tat, com són Suècia i Finlàndia, han acce­dit a entrar a for­mar part de l’Aliança Atlàntica. I tot això per què ha pas­sat? Doncs perquè l’agressió de Rússia a Ucraïna va dis­pa­rar totes les alar­mes a Europa i als Estat Units, i van pren­dre la decisió de ser con­tun­dents en la defensa i suport d’Ucraïna. Aquesta decisió ha com­por­tat la poten­ci­ació de l’OTAN, amb pro­pos­tes con­cre­tes, apro­va­des en dife­rents cime­res, que venen a donar més poder econòmic i capa­ci­tat mili­tar a l’Aliança.

En la recent cimera de Vílnius s’ha acor­dat faci­li­tar més capa­ci­tat de defensa als estats bàltics i els de l’Europa de l’est. També con­so­li­dar el que ja es va apro­var en la cimera de Madrid, d’aug­men­tar el pres­su­post de defensa fins al 2% del PIB. També poten­ciar la indústria mili­tar de cada estat mem­bre i garan­tir la segu­re­tat del nord d’Àfrica, amb la fina­li­tat de con­tro­lar grups ter­ro­ris­tes i fins i tot l’evo­lució del grup de mer­ce­na­ris Wag­ner. I, per altra part, s’ha atès par­ci­al­ment la petició d’Ucraïna d’entrar a for­mar part de l’Aliança. S’ha resolt que ara no és el moment, però s’ha dei­xat ben clar que Ucraïna té i tindrà tot el suport mili­tar que cal­gui per fer front a la guerra i que, en un altre moment, amb la guerra ja aca­bada, el camí de for­mar part de l’OTAN serà pla­ner.

Així les coses, la recent cimera de l’OTAN ha ser­vit per reforçar la capa­ci­tat defen­siva d’occi­dent, també per enviar un mis­satge clar al món i, espe­ci­al­ment, a Rússia, que l’aposta de suport a Ucraïna és incon­di­ci­o­nal i fins que cal­gui. Rússia ja ha pro­tes­tat dient que la decisió de l’OTAN com­plica un pos­si­ble esce­nari de pau.

La Xina i els estats que han adop­tat una posició neu­tral o ambi­gua, com alguns d’Amèrica Lla­tina, també han de tenir en compte el posi­ci­o­na­ment de l’OTAN. De fet, en breu està pre­vista la cimera de la Unió Euro­pea amb Amèrica Lla­tina, que ha gene­rat mol­tes expec­ta­ti­ves en eco­no­mia i rela­ci­ons comer­ci­als, però que, amb la posició ambi­gua del Bra­sil i d’altres estats lla­ti­no­a­me­ri­cans res­pecte a la guerra d’Ucraïna, obre un esce­nari incert pel que fa als resul­tats de la cimera. Està clar que l’agressió de Rússia a Ucraïna ha pro­vo­cat una guerra de catastròfiques con­seqüències i un rear­ma­ment de l’OTAN i del món en gene­ral que tar­darà a reduir-se. Espe­rem que el can­sa­ment de la soci­e­tat i dels governs, per la des­trucció, per la pèrdua de vides huma­nes, per la manca de futur, pel fet d’ado­nar-se que ningú pot gua­nyar clara­ment, ori­enti els gover­nants a cer­car espais de diàleg que dei­xin pas a la diplomàcia, amb la fina­li­tat de tro­bar una solució a la guerra i donar esta­bi­li­tat al món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.