Política

El PP i Vox canvien la normativa lingüística de Palma per imposar el castellà

El nou consistori municipal trenca un consens sobre la llengua de 36 anys amb el suport de l’extrema dreta

El batlle de Palma, el popular Jaime Martínez Llabrés, ha culminat una de les demandes més repetides per l’extrema dreta que té l’objectiu d’imposar el castellà i marginar el català: amputar el Reglament de Normalització Lingüística de l’Ajuntament que tenia 36 anys de vigència, fruit d’un consens total entre el seu partit i les formacions d’esquerres. El dia de Martínez ha comprès la recepció al rei Felip VI al Palau de l’Almudaina a la capital de Mallorca i les Illes Balears i la votació en el ple municipal de la modificació de la normativa lingüística per treure la preeminència del català, imposar el castellà arreu ‘de facto’ amb un bilingüisme obligat en totes les comunicacions que acaba amb la funció normalitzadora de les administracions amb la llengua pròpia del territori. A proposta de Vox, s’ha aprovat garantir que s’ofereixin tots els fulletons i informació diversa en castellà perquè l’atenció pugui ser completa en aquesta llengua. A més, han decidit canviar el domini web del consistori de palma.cat a palma.es per fer referència a l’Estat i no pas a la llengua catalana o al territori lingüístic català.

Això canvia el funcionament de sèrie de l’administració duplicant-ho tot en castellà, però sense que canviï el tarannà administratiu en termes jurídics perquè depèn de la Llei de Normalització Lingüística, que Vox vol derogar, però en pot ser un pas previ. Aquesta ha estat una primera victòria del moviment contrari a la llengua catalana que al·lega que “defensa milers de ciutadans” i, de fet, el regidor ultra a Palma, Fulgencio Coll, ha agraït aquesta entesa, ha avançat la sintonia programàtica amb el PP i que les formacions estan enraonant perquè l’extrema dreta entri al govern municipal.

La reacció de les entitats civils no s’ha fet esperar. De fet, Obra Cultural Balear i Plataforma per la Llengua han intervingut en el ple per demanar que no es modifiqui la normativa i que cal garantir el drets lingüístics i protegir el català, llengua pròpia. “Avui s’han trencat 40 anys de consens lingüístic a Palma”, ha lamentat el president de l’Obra Cultural, Joan Miralles, que ha etzibat que és “una vergonya fruit del pacte PP-Vox” i que demostra que “amb l’extrema només hi ha una via, aïllar-la”. De fet, la institució ha advertit que si hi ha una vulneració de l’ordenament jurídic s’acudirà a la justícia contenciosa administrativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.