Política

Tensió electoral

Tot i la normalitat als carrers, la primera jornada electoral d’ahir a Itàlia (avui també es vota) va estar marcada per una nova polèmica entre partits, les sospites de frau amb el vot dels italians a l’estranger i els senyals de possibles interferències dels clans mafiosos per indicar els candidats a elegir. L’afluència a les urnes va ser inferior a la de les anteriors eleccions, del 2006. Segons dades del ministeri d’Interior, al tancament de les urnes ahir havien votat el 62,7% dels ciutadans inscrits al cens, quatre punts per sota del 66,9% de fa dos anys.

El Partit Demòcrata (PD) de l’exalcalde de Roma, Walter Veltroni, va anunciar que presentarà una queixa a l’autoritat garant de les comunicacions per una suposada violació de la llei, que assegura a totes les formacions polítiques la igualtat de condicions d’accés als mitjans.

La culpa és dels anuncis
La polèmica va esclatar divendres, dia de clausura de la campanya electoral, durant un programa de Canale 5 (televisió del grup Mediaset, que gestiona el fill de Berlusconi). El presentador del programa Matrix, Enrico Mentana, va entrevistar Veltroni i, a continuació, el Cavaliere, que va obtenir un índex d’audiència (27,6%) superior al del líder del PD (21,2%). Els representants del PD van atribuir aquesta diferència al tracte discriminatori que, al seu parer, va rebre Veltroni, ja que, durant la seva entrevista, la cadena televisiva va inserir un tall publicitari de quatre minuts, mentre que Berlusconi només va haver de patir un minut i mig d’anuncis.

Igualment, dos antics aliats de Berlusconi, els democristians de la UDC i els ultradretans de la Dreta, han anunciat que protestaran per l’incompliment de la norma que garanteix la igualtat d’accés als mitjans, però també per la difusió de sondejos, per part del Cavaliere, fora dels terminis establerts per la llei.

D’altra banda, l’increment de la participació electoral a Sud-amèrica, una de les seccions en què està dividida la circumscripció Italians a l’Estranger, va aixecar certes sospites. La reacció és lògica, atès que la Fiscalia de Reggio de Calàbria ha obert una investigació per una suposada compra de vots a favor del candidat Marcello Dell’Utri, exmà dreta de Berlusconi. Fonts polítiques, però, adverteixen que l’increment de l’afluència de votants a Sud-amèrica (a la resta de la circumscripció Italians a l’estranger la participació baixa respecte al 2006) es podria deure al duel entre candidats especialment intens que es viu a l’Argentina.

Finalment, el diari romà La Repubblica informava ahir que l’administració penitenciària ha captat “senyals” de possibles consignes de vot per part de capos mafiosos empresonats en diversos penals d’Itàlia i els ha posat en coneixement de les fiscalies de Reggio de Calàbria, Palerm i Nàpols. Segons el fiscal adjunt de Nàpols, Franco Roberti, la Camorra sempre segueix amb interès les eleccions “amb l’esperança que surtin elegits aquells de qui suposa que obtindrà beneficis penitenciaris”. De fet, per evitar coaccions, la introducció de telèfons mòbils dotats de càmera fotogràfica a les cabines de vot està penalitzada amb una multa de fins a mil euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.