Política

Aragonès titlla de “fracàs” la manifestació contra l’amnistia i l’autodeterminació

El president veu esperonades “amb més força” les reivindicacions de l’independentisme, i constata l’escàs recorregut dels missatges de la dreta i la ultradreta a Catalunya

Illa també les acusa d’anar plegades “per sembrar la por i la crispació”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha titllat de “fracàs” la mobilització convocada per Societat Civil Catalana contra les grans reivindicacions de l’independentisme, que aquest migdia ha reunit unes 50.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, al Passeig de Gràcia de Barcelona, i ha subratllat que això esperona el moviment sobiranista. “El fracàs d’aquesta manifestació ens empeny a seguir batallant més que mai i amb més força per l’amnistia i l’autodeterminació”, ha reblat des de Masquefa (Anoia), on ha participat en la col·locació d’una llamborda Stolpersteine en record de Miquel Rovira Isart, assassinat el 1941 al camp de concentració de Gusen. “Avui són menys gent que mai i al davant hi ha una amplíssima majoria de la societat catalana que volem treballar per un futur de llibertat, sense repressió i on puguem decidir lliurement el nostre futur”, s’ha conjurat el cap de l’executiu. “Que continuïn enfadats, que continuïn rabiosos que nosaltres seguirem endavant”, ha conclòs.

Aragonès ha carregat en especial contra el desembarcament a Barcelona de dirigents del PP i Vox d’arreu de l’Estat, que “l’únic missatge que tenen és el de venjança, repressió i odi” cap a Catalunya, i ha constatat el “fracàs” dels projectes polítics de la dreta i la ultradreta per a la ciutadania catalana, però també per a una majoria de la societat espanyola. Segons ell, així, la presència dels líders populars és “inversament proporcional al seu èxit i suport” entre la ciutadania de Catalunya. “Davant d’una dreta i una ultradreta amb un discurs basat en odi, menyspreu i venjança, hi ha una Catalunya alegre que decidirà el seu futur en llibertat”, ha conclòs.

Illa, crític amb la dreta

També el cap de l’oposició, Salvador Illa, ha acusat la dreta i la ultradreta “d’anar de la mà” a la manifestació de Barcelona “per sembrar la por i la crispació” al voltant de la idea que Espanya es trenca, segons recull l’ACN. “No es trenca res, reconèixer la diversitat ens enforteix, i negar-la ens debilita; dialogar ens cohesiona i ens impulsa cap a un horitzó comú, mentre que la imposició a través del monòleg ens separa”, ha dit Illa, en referència a les negociacions -amb l’amnistia al centre- per investir Pedro Sánchez. El primer secretari del PSC, que ha participat a l’escola de formació de les joventuts socialistes a Castellnou de Bages, alertat que escampar la por a una “ruptura de la nació, la pàtria” és una arma “poderosa i perillosa”, i ha demanat “respecte” pels resultats electorals. “Espanya som tots, els qui viuen a Catalunya, al País Basc, a Madrid o a Andalusia; i tots els espanyols vam votar el 23-J i vam dir un ’no’ rotund, sobretot a Catalunya, a un govern de la dreta i la ultradreta”, ha recordat el socialista. “I vam dir ’sí’ a una Espanya plural i diversa, que vol seguir avançant sense por i que ha de ser liderada per Pedro Sánchez”, ha afegit Illa.

El primer secretari del PSC ha llançat cinc missatges, resumits així: “No tenir por, no es trenca res, cal avançar, cal fer-ho des de les institucions i amb polítiques útils”. Ha apostat així pel diàleg que permeti “anar cap endavant tots junts” i ha assegurat: “Reconèixer la diversitat ens enforteix, i negar-la ens debilita; respectar la diversitat ens engrandeix i desacreditar-la ens fa més petits; dialogar ens cohesiona i ens permet avançar cap a un horitzó comú, i la imposició a través del monòleg ens separa, ens allunya i ens distancia”. El primer secretari del PSC també ha demanat que els canvis es facin “des de les institucions” i no “al marge”, perquè aquests “són els que es mantenen”. En al·lusió a ERC i a JxCat, Illa s’ha mostrat confiat que “tot el món tindrà l’ofici polític per articular, des de la política, allò que els ciutadans ens van dir des de les urnes”.

Pel seu cantó, el ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, ha criticat que “partits nostàlgics de l’enfrontament” s’han manifestat a Barcelona”. “Encara recordem la incompetència total amb la qual van gestionar la situació a Catalunya i l’herència catastròfica que van deixar”, ha assegurat a Twitter. I s’ha contraposat amb la dreta: “Nosaltres, sempre a favor del diàleg, la convivència i la Constitució”.

Des de Junts, l’exconseller Josep Rull ha definit també a Twitter la manifestació d’avui d”’A por ellos 2.0”. “Avui, són una anècdota”, ha constatat. “Tants quilòmetres per tan poca cosa”, ha reblat igualment a les xarxes el secretari general, Jordi Turull, de manera lacònica.

Expressió de “debilitat”

“Fracàs majúscul el de la dreta i l’extrema dreta avui a Barcelona”, ha piulat pel seu cantó la líder dels comuns, Jèssica Albiach, que els ha donat “males notícies”: “tindrem un govern progressista a favor de Catalunya malgrat els seus intents frustrats de guanyar als carrers el que van perdre a les urnes el 23-J”. La portaveu al Congrés, Aina Vidal, considera que la mateixa manifestació de l’espanyolisme és “l’expressió de la seva debilitat a les urnes”. “Els carrers estan ocupats avui pels que demanen més presos, més conflicte i més judicialització, i això és una resposta errònia”, ha opinat durant la XVI Assemblea Nacional de Joves Ecosocialistes. “El que ens demanen totes les institucions europees és una estratègia a favor del diàleg i la desjudicialització com la dels últims quatre anys, ha funcionat i hi insistirem”, ha recordat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.