Política

Adeu al somni de la llibertat

Avui fa 85 anys de l’acte de comiat que la República va fer a l’Espluga de Francolí a vora dos mil dels brigadistes internacionals que van venir a lluitar contra el feixisme i que va generar imatges icòniques

L’indret triat, l’actual alberg, aleshores es va amagar i no es va saber identificar fins al 2002

L’acte, immortalitzat per Capa o Buckley, va reunir els caps de l’exèrcit i el president republicà Negrín

Es van pre­sen­tar volun­ta­ris i van venir de fora a llui­tar en una guerra civil que no era la seva, per defen­sar uns ide­als de lli­ber­tat i democràcia que veien amenaçats, i com­ba­tre així un fei­xisme en auge a Europa. Van posar-se a dis­po­sició de l’exèrcit roig, però l’avanç impa­ra­ble de les tro­pes naci­o­nals al cru­ent front de l’Ebre, entrada la tar­dor del 1938, supo­sava el senyal inequívoc d’una der­rota mili­tar que ja només era qüestió de temps. El seu somni se n’anava en orris. El govern legítim de la República va deci­dir reti­rar els bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals, tal com va anun­ciar aquell setem­bre a la Soci­e­tat de Naci­ons, embrió de l’actual ONU, amb l’espe­rança que el bàndol naci­o­nal fes el mateix amb els seus suports de la Por­tu­gal de Sala­zar, la Itàlia fei­xista i l’Ale­ma­nya nazi. Franco mai ho va fer.

Els repu­bli­cans, en tot cas, devien un reco­nei­xe­ment als sol­dats que van venir de tot el món a fer cos­tat a la seva causa, i així ho van fer per par­tida doble. A Bar­ce­lona, i abans en un indret del qual es va ocul­tar la ubi­cació exacta, segu­ra­ment de manera vol­guda, que és el nucli de les Masies de l’Espluga de Fran­colí, molt a prop del mones­tir de Poblet, al que és avui l’alberg de Xanas­cat. Un recinte que era un bal­ne­ari i que el maig del 1937 va ser requi­sat per con­ver­tir-lo en hos­pi­tal de sang per a sol­dats repu­bli­cans malalts o ferits al front, al qual havien anat a parar també refu­gi­ats d’altres punts de l’Estat ja con­que­rits per les tro­pes fran­quis­tes. En l’últim tram de la bata­lla de l’Ebre, allí s’hi va esta­blir també el coman­da­ment de la rere­guarda repu­bli­cana, en un punt rela­ti­va­ment de pas i ben comu­ni­cat, no gaire lluny del front. “Era un lloc a recer de les mun­ta­nyes, i per tant més difícil de bom­bar­de­jar, tenia capa­ci­tat d’allot­ja­ment..., ja donava, aquest espai”, refle­xi­ona ara l’his­to­ri­a­dor Àlex Rebo­llo. No és estrany, doncs, que el recinte fos triat per a l’acte de comiat als bri­ga­dis­tes inter­na­ci­o­nals el 25 d’octu­bre del 1938. Avui fa 85 anys.

No devia ser un dia pre­ci­sa­ment de cele­bració, tot i que en algu­nes fotos hi apa­rei­xen músics i sol­dats ballant –moments fugaços, reco­llits en novel·les com El camí de les Aigües de Carme Martí, que són de les poques mane­res d’eva­dir-se de les penes i hor­rors de la guerra–, sota pan­car­tes amb lemes de suport i agraïment, ban­de­res repu­bli­ca­nes i una gran senyera. I és que a les Masies també hi van fer cap els més des­ta­cats fotògrafs de guerra de l’època, com Robert Capa, Henry Buck­ley o Jean Moral. Si bé no n’hi ha dades exac­tes, s’estima que s’hi van reu­nir vora dos mil bri­ga­dis­tes de més de 50 naci­o­na­li­tats dife­rents, que havien arri­bat a peu a pri­mera hora del matí des de l’estació de l’Espluga. Molts venien de Marçà, al Pri­o­rat, on en dies ante­ri­ors ja se’ls havia aco­mi­a­dat amb una xoco­la­tada popu­lar. “A molts pobles se’ls van fer home­nat­ges i fes­tes de comiat”, asse­nyala Rebo­llo.

El tret dife­ren­cial de l’acte de l’Espluga és que se n’hi van con­gre­gar molts, i que hi van par­ti­ci­par, a més, els prin­ci­pals caps mili­tars i diri­gents de la República, començant pel pre­si­dent del seu govern, Juan Negrín. Seva va ser aquell dia, en un dis­curs de to èpic, la pro­mesa als bri­ga­dis­tes de donar-los la naci­o­na­li­tat espa­nyola com a agraïment a la seva impli­cació. És clar que això només era pos­si­ble si els rojos gua­nya­ven la guerra i, com tot ja feia indi­car ales­ho­res, la van per­dre. De fet, els fran­quis­tes bom­bar­de­ja­rien Tar­ra­gona deu dies després, i ini­ci­a­rien l’ofen­siva final sobre Cata­lu­nya aquell desem­bre.

Això sí, l’Estat espa­nyol aca­ba­ria com­plint la pro­mesa de Negrín 57 anys després, quan el gener del 1996 el govern soci­a­lista de Felipe González els va ator­gar aquest dret per decret, si bé amb el requi­sit d’haver de renun­ciar a la naci­o­na­li­tat d’ori­gen, per la qual cosa pocs exbri­ga­dis­tes s’hi van aco­llir. L’escull se sal­va­ria amb la llei de memòria històrica del 2007, amb Zapa­tero, que ja per­me­tia la doble naci­o­na­li­tat, i que es va rati­fi­car amb la llei de memòria democràtica del 2022, que pre­veu que puguin aspi­rar a aquest dret els des­cen­dents d’aquells com­ba­tents –ja en que­den ben pocs de vius– que acre­di­tin “una tasca con­ti­nu­ada de difusió de la memòria dels seus ascen­dents i la defensa de la democràcia a Espa­nya”.

Tal com explica Rebo­llo, en tot cas, el retorn a casa tam­poc va ser fàcil per a molts d’aquells sol­dats. “Alguns van inten­tar tor­nar i no van poder perquè esta­ven mar­cats, com ara ita­li­ans i ale­manys, i a altres els va petar la II Guerra Mun­dial i van haver de llui­tar con­tra el fei­xisme als seus pro­pis països, o van aca­bar en camps de con­cen­tració a França”, relata. Només nord-ame­ri­cans i cana­dencs ho van tenir “una mica més fàcil”, asse­nyala, fet que explica que avui molts dels relats més des­ta­cats que es con­ser­ven de bri­ga­dis­tes siguin dels que venien d’allà, més que d’Europa.

Després de la guerra, per cert, l’antic bal­ne­ari se’l va que­dar la Falange per orga­nit­zar-hi colònies, i ja en democràcia va pas­sar a la Gene­ra­li­tat, que el va habi­li­tar com a alberg de joven­tut. Però el buit històric havia estat molt gran i la memòria es va per­dre, fins al punt que el fet que allà s’hi hagués cele­brat el comiat als bri­ga­dis­tes es va des­co­brir molts anys després, el 2002. Va ser un escrip­tor anglès esta­blert a Mont­blanc, Nil Thraby, qui, bus­cant mate­rial per a una novel·la, va tro­bar fotos de Capa que situ­ava pre­ci­sa­ment a Mont­blanc, però que ni ell ni ningú de la vila no acon­se­guien ubi­car. La premsa de l’època, en canvi, asse­nya­lava de manera con­fusa que l’acte s’havia fet “a prop de Poblet”, si bé mai se n’havien donat més detalls. Va ser així com, després de con­sul­tar-ho a his­to­ri­a­dors i fins i tot a l’abat del mones­tir, i fent recerca per la zona, Thraby va iden­ti­fi­car l’alberg.

Avui, s’eri­geix allà una petita expo­sició amb pla­fons infor­ma­tius per recor­dar el comiat dels bri­ga­dis­tes, que des del 2022 forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria del Memo­rial Democràtic, i que es fa ser­vir com a eina pedagògica. A la façana exte­rior, a més, des del març hi ha pin­tat un mural, obra de l’artista gràfic Roc Black­block, que repro­du­eix una de les fotos més icòniques presa allà per Capa avui fa 85 anys. El mural forma part de Murs de bitàcola, un pro­jecte de memòria col·lec­tiva que il·lus­tra arreu del món epi­so­dis històrics de les Bri­ga­des Inter­na­ci­o­nals.

LES DATES

25-10-38
Comiat
a l’Espluga de Francolí a uns 2.000 brigadistes internacionals
28-10-38
Desfilada
i dinar a Barcelona en homenatge als brigadistes

Actes per commemorar el comiat a l’Espluga i el Priorat

L’Ajuntament de l’Espluga, titular de l’espai de memòria de l’alberg, organitza aquest cap de setmana diversos actes per commemorar el comiat de les brigades, tots al mateix recinte. Divendres al vespre obrirà el foc una xerrada de diversos historiadors, i diumenge al matí hi haurà visites guiades gratuïtes a l’espai. Al migdia s’hi presentarà El petit penyic i els brigadistes, un conte infantil, escrit en el parlar local de l’època, que ambienta la història en aquells dies. A la tarda, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, presidirà l’acte institucional de cloenda, en què també participaran membres de la International Federation of Resistance Fighters (FIR). En paral·lel, l’associació del Priorat No Jubilem la Memòria també organitza dissabte i diumenge diversos actes de record al Molar, la Torre de Fontaubella i Pradell de la Teixeta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.