Política

La Haia

El Tribunal Internacional de Justícia dirà divendres si ordena a Israel aturar la guerra

L’organisme judicial de l’ONU anunciarà la seva decisió sobre les mesures cautelars sol·licitades per Sud-àfrica

Pretòria va presentar una demanda contra Tel Aviv per una presumpta violació de la Convenció sobre el Genocidi

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) anunciarà divendres si estima les mesures cautelars sol·licitades per Sud-àfrica en la seva demanda contra l’Estat d’Israel per suposadament vulnerar la Convenció sobre el Genocidi amb la seva operació militar a la Franja de Gaza.

En l’escrit que va presentar davant el principal òrgan judicial de les Nacions Unides el passat 29 de desembre, Sud-Àfrica demanava aturar la guerra “per protegir contra danys més greus i irreparables els drets del poble palestí en virtut de la Convenció del Genocidi”. La petició de mesures provisionals també instava a “garantir el compliment per part d’Israel de les seves obligacions de no cometre un genocidi i castigar el genocidi”.

El tribunal de La Haia va escoltar els arguments de les dues parts en les audiències sobre la indicació de mesures cautelars celebrades l’11 i 12 de gener. Israel va negar el genocidi contra els palestins i va retreure a Sud-àfrica que presentés una “imatge fàctica i jurídica profundament distorsionada”. Tel Aviv va justificar la seva actuació a Gaza apel·lant al seu “dret inherent a defensar els seus ciutadans” de Hamàs i va assegurar que els seus atacs només busquen aturar “l’amenaça” que suposa el grup islamista palestí. A més, va advertir que la imposició de mesures cautelars frustraria els “intents de rescatar els ostatges” segrestats el 7 d’octubre i donaria a Hamàs “espai per preservar les seves capacitats, el que permetrà que representi un risc encara més gran” per als israelians.

Sud-àfrica va denunciar que Israel tenia un “patró de conducta genocida” en la seva “política estatal”, perquè pretenia destruir els palestins a Gaza” com grup nacional, racial i ètnic. En aquest sentit, va denunciar “assassinats en massa”, “desplaçament forçat” i un “llenguatge de deshumanització sistemàtica” dels palestins. Per tot plegat, va pregar al TIJ que exigís a Israel la “suspensió immediata” de la guerra a Gaza”.

El principal requisit per atorgar les cautelars en aquesta fase del procediment és que l’òrgan judicial internacional determini que és “plausible” que Israel sigui còmplice o estigui cometent un genocidi. Posteriorment, el tribunal, que dirimeix disputes entre estats, entrarà en el fons de la qüestió. És a dir, si efectivament Israel ha “violat les seves obligacions en virtut de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi”, com li atribueix Sud-àfrica.

Les decisions d’aquesta cort de l’ONU són legalment vinculants, però en no tenir eines per fer complir les seves resolucions, queda en mans dels països respectar-les o no. En un cas similar iniciat el 2022 per Ucraïna després de l’inici de la guerra, Rússia va optar per ignorar les mesures cautelars dictades pel TIJ que li exigien aturar la invasió del país veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.