Política

La ciutadania passa comptes al govern de Terrassa

El 16 d’octubre passat tot per Terrassa, ERC i Junts l van presentar, amb 21 dies de retard sobre el calendari previst, el programa de governar del 2023 al 2027 i avui l’han sotmès a l’escrutini públic en un audiència al centre cívic Francesc Macià en la que part de la ciutadania ha pogut retre comptes i demanar explicacions centrades, la majoria d’elles en qüestions de mobilitat, sobre la neteja i recollida de residus, la seguretat, actuacions a les rieres o de foment de la participació.

L’acte ha comptat amb catorze intervencions després d’una llarga presentació de l’acció de govern de l’alcalde, Jordi Ballart, i de sis tinents d’alcalde. La sessió ha durat des d’un quart de set de la tarda fina tres quarts de nou del vespre i gairebé una hora i vint minuts l’han ocupat els discursos polítics, fet que ha provocat la queixa precisament d’un exregidor del PSC i ara membre d’una plataforma veïnal de la plaça Lluís Companys, José Manuel Jiménez Cárdenas, retraient-los que s’omplien la boca de “diàleg i participació” quan havien monopolitzat la majoria de temps. Ha sigut el propi Ballart qui ha admès que “no s’ha fet prou bé” i que la voluntat era fer-ne “més sovint”, i de manera més àgil. Amb tot, també els ha recordat que una setmana abans a través de la plataforma Participa a Terrassa s’estaven recollint peguntes de la ciutadania en un procés en el que encara s’hi poden fer aportacions per obtenir respostes durant una setmana més.

En la seva prèvia, l’alcalde ha explicat que el programa de govern, que consta de set eixos i recull l’elaboració de 18 plans a desenvolupar durant el mandat, tindrà un procés “públic i transparent que es presentarà al març” i que inclourà la creació d’una comissió amb tots els grups polítics perquè tothom pugui saber com està avançant i “quin grau de compliment té”.

Malgrat el poc temps que han tingut els veïns el govern ha hagut d’escoltar queixes sobre mobilitat i les mesures preses al barri de Les Arenes amb els Fons Next Generation, però també del barri de Can Boada. El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, ha reconegut que n’hi ha a més a d'altres barris, com al Poble Nou, però s’ha compromès a anar-los minimitzant “trepitjant el carrer” i amb consens de veïns, comerciants i totes les parts implicades. Altres demandes de mobilitat han sigut per millorar el servei de l’autobús a Sant Pere Nord, fet que Cardona ha replicat que està previst fer canvis en l’itinerari de la línia 6 per fer-lo més curt en el procés de licitació de la nova concessió que està en marxa.

La Federació d’Associacions de Veïns (FAVT) ha tornat a criticar la pujada impositiva, amb les noves tarifes de l’aigua i el doble rebut per la recollida i el tractament de residus, que suposarà un “increment del 53,5” del cost pels veïns, ha dit el seu president, Pepe Sánchez. La federació veïnal també ha reclamat que s’abordi el nou pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) perquè l’actual té més de vint anys i havia quedat caduc en la previsió d’equipaments. Cardona ha resposta que a finals de mandat es crearà una oficina tècnica que marcarà els eixos per començar-lo a definir i es posarà un calendari.

La neteja també ha sigut un dels punts recurrents de les intervencions fins el punt que des del Pla del Bon Aire han exigit que no permetin que es converteixin en “l’abocador de Matadepera”, ja que molts veïns d’aquesta població, amb un estricte compliment de calendari de  recollida porta a porta per fraccions, aprofiten que les dues poblacions estan separades per poc més de dos quilòmetres per llençar les deixalles als contenidors del carrer Mataró de Terrassa.

També s’han recollit queixes sobre situacions abusives per soroll en un bar de Sant Pere Nord o per ocupacions conflictives d’habitatges. El govern ha assegurat estar a sobre en tots els casos i, en especial, d’ocupacions problemàtiques als carrer de Girona, a Can Roca, al carrer Periodista Grané i al carrer Maresme, ha dit la regidora de Polítiques d’Habitatge, Lluïsa Melgares, recordant que havien desallotjats edificis sencers i “multat moltíssim i després els tribunals ens han dit que no teníem legitimitat”. El regidor de Serveis Socials, Noel Duque , ha demanat als interlocutors que no relacionessin ocupacions amb fets delictius, puntualitzant que l’executiu estarà sempre ajudant i intentant aturar desnonaments de famílies vulnerables o que han patit hipoteques abusives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.