Política

Felip Puig veu factible un govern alternatiu de majoria nacionalista a Catalunya

Considera factible un tripartit "a la basca", amb CiU, ERC i ICV, com a alternativa a l'actual govern

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha advertit que Catalunya ha entrat en una "segona transició", en la qual la reivindicació del dret a decidir passa a un primer pla, i ha considerat factible un tripartit "a la basca", amb CiU, ERC i ICV, com a alternativa a l'actual govern.
Puig ha afirmat que la manifestació de dissabte passat demostra que "una major i renovada complicitat entre les forces catalanistes de veritat podria oferir en el futur una alternativa a l'actual tripartit".

"Ja avui un altre tripartit és possible, com el que s'ha configurat al País Basc", ha dit Puig en al·lusió al govern de PNB, EA i Ezker Batua, si bé ha puntualitzat que aquesta opció no és una proposta estratègica de CDC sinó la seva pròpia opinió personal.

Segons Puig, l'experiència basca podria tenir "cert mimetisme a Catalunya: CiU per PNB, ERC per EA, ICV per Ezker Batua".

"Aquest és el tripartit que l'1 de desembre va sortir a manifestar-se pels carrers de Barcelona. Aquest tripartit ja avui té majoria al Parlament de Catalunya", ha destacat Puig, que no obstant això ha reconegut que Ezker Batua al País Basc "té més marge de maniobra que ICV a Catalunya, on és una pròtesi permanent del PSC".

En qualsevol cas, Puig considera que "l'escenari futur del país porta que una de les possibles alternatives passi per una majoria nacionalista".

"Per què hem de tancar les portes a que s'estructurin, al voltant del catalanisme i no de l'espanyolisme, majories diferents els anys vinents, que permetin al catalanisme recuperar el lideratge de les nostres institucions?", s'ha preguntat.

Reagrupament catalanista
Aprofundint en aquesta idea, i tenint en compte la reivindicació del dret a decidir des d'amplis sectors del catalanisme, Puig ha comentat que "si es comença a dibuixar un reagrupament de forces i una major confluència de complicitats en l'espectre catalanista, pot prendre cos que una alternativa plausible a Catalunya sigui un govern de majoria nacionalista". "No vull simplificar com a majoria nacionalista un acord CiU-ERC", ha puntualitzat.

Puig ha pronosticat que "la transmutació de l'antic PSC en delegació regional del PSOE a Catalunya comportarà que una part del catalanisme socialista busqui noves ubicacions".

A més, segons Puig "fins i tot ICV, davant l'actual ofensiva espanyola de no permetre a Catalunya avançar decididament en l'autogovern, pot tenir un determinat entorn que torni a donar prioritat al projecte de país abans que al projecte ideològic".

"Molta gent busca l'autopista catalanista. No n'hi haurà prou amb la visió convergent per redreçar el projecte de país. Cal trobar companys de viatge que prenguin decisions estratègiques diferents a les que han pres en els últims temps", ha afegit.

La sociovergència
Puig ha reconegut que un altre possible escenari alternatiu a l'actual govern, a més d'una "majoria nacionalista", seria l'anomenada "sociovergència", és a dir, un pacte CiU-PSC.

"Un escenari de col·laboració amb el PSC pot facilitar un ritme més ràpid de desenvolupament inicial de l'Estatut, però podria limitar les ambicions del projecte del dret a decidir", ha assenyalat.

"Cadascuna de les dues opcions té avantatges i inconvenients, més enllà de l'opinió que puguem tenir uns i altres, i tothom coneix per quina opinió m'inclinaria jo", ha apuntat el dirigent nacionalista.

De fet, Puig jutja possible fins i tot un "escenari mixt", en el qual CiU col·labori amb el PSOE a Madrid, a la vegada que lidera un govern d'"àmplies majories nacionalistes" a Catalunya, que tindria "més marge de maniobra" per negociar amb Espanya.

"És difícil, però no impossible, no ho descarto", ha afirmat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.