Política

senegal

Els primers resultats donen a l’oposició com a guanyadora de la primera volta de les presidencials

El recompte definitiu es publicarà el cap de setmana que ve

El can­di­dat de la “rup­tura” del Sene­gal, Bas­si­rou Dio­maye Faye, lidera el recompte de vots de la pri­mera volta de les elec­ci­ons pre­si­den­ci­als cele­bra­des aquest diu­menge al país africà, immers en una forta crisi política.

Segons els pri­mers resul­tats, reco­llits per les agències inter­na­ci­o­nals, el líder del prin­ci­pal par­tit de l’opo­sició avan­tatja àmpli­a­ment a l’expri­mer minis­tre Ama­dou Ba, el can­di­dat de la coa­lició gover­nant. Hi ha pre­vist que el resul­tat ofi­cial dels comi­cis no es publi­qui fins al cap de set­mana que ve, i els repre­sen­tants de la coa­lició en el poder afir­men que serà necessària una segona volta.

Tot i que el resul­tat defi­ni­tiu no es conei­xerà fins d’aquí uns dies, Faye ja va rebre diu­menge al ves­pre la feli­ci­tació de qua­tre altres can­di­dat, men­tre que cen­te­nars de per­so­nes es van con­gre­gar a la seu de cam­pa­nya de Fay a Dakar, per can­tar i ballar cele­brant el tri­omf.

Prop de 7,3 mili­ons d’elec­tors esta­ven cri­dats diu­menge a les urnes Macky Sall, que després de dotze anys en el poder i de la seva ree­lecció el 2019 no optava de nou al càrrec. És la pri­mera vegada que un pre­si­dent sor­tint no optada a la ree­lecció.

Entre els dis­set can­di­dats que aspi­ra­ven a suc­ceir-lo, Ba i Faye es per­fi­len com els aspi­rants que s’enfron­ta­ran en una segona volta per la pre­sidència del Sene­gal. Ba, de 62 anys, va ser nome­nat fa unes set­ma­nes pel pre­si­dent sor­tint com a suc­ces­sor seu. Faye, de 43 anys, és con­si­de­rat, en canvi, com el can­di­dat del canvi de sis­tema i del pana­fri­ca­nisme de l’esquerra. Va sor­tir just deu dies abans de la votació per una amnis­tia apro­vada pel pre­si­dent sor­tint en un intent de cala­mar les pro­tes­tes soci­als deri­va­des per l’ajor­na­ment elec­to­ral. Els comi­cis ini­ci­al­ment esta­ven pre­vis­tos el febrer pas­sat, però Sall va ajor­nar-les per decret. Una decisió que va ser entesa com un intent d’afer­rar-se al poder. La decisió va gene­rar una onada de pro­tes­tes al país i un aug­ment de la repressió. Després de diver­ses set­ma­nes de con­fusió que van posar a pro­var la democràcia en el país, con­si­de­rat el més esta­ble de l’Àfrica occi­den­tal, es va pro­gra­mar la votació pel 24 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.