Eva Maria Martínez
Alcaldessa de Vallirana. (PSC)
“Per gestionar la sequera calia tenir un govern estable”
“La nostra experiència en la gestió de l’aigua, la sostenibilitat i transició energètica ens converteix en un referent”
“Fins que arribi la connexió amb la xarxa d’aigua, han de passar molts mesos. Estem treballant en tots els fronts per afrontar-los”
Tenim espais industrials i agrícoles i volem una formació professional que hi estigui relacionada
Aquest és el quart mandat en què Eva Maria Martínez és alcaldessa de Vallirana, ajuntament del qual ja era regidora l’any 1999. En les darreres eleccions no va revalidar la majoria absoluta només per un regidor i va passar de tenir nou representants a tenir-ne vuit. Això la va portar a buscar un pacte amb Junts que van oficialitzar un mes després dels comicis. El municipi de Vallirana, que s’ha abastit sempre mitjançant pous, ha patit molt per la sequera, i aquest problema s’ha convertit en la prioritat número u de l’alcaldessa.
EL PSC no va revalidar la majoria absoluta però va obtenir un bon resultat. Com ho valora?
El resultat obtingut ens diu que Vallirana vol un ajuntament socialista, ja que vam guanyar amb gran diferència de vots respecte a totes les altres forces. Però també ens diu que hem de sumar altres inquietuds, altres persones, per poder oferir el millor govern possible.
Va descartar governar en minoria i va pactar amb Junts.
Vam explorar poder tenir un govern ampli, perquè per la situació específica de Vallirana en el tema de la sequera era necessari garantir una estabilitat. Calia un govern que pogués adoptar decisions i que no quedés sotmès a un mercadeig com ara l’aprovació de pressupostos. Vam obrir converses amb tots els grups i el que va anteposar l’estabilitat dels valliranencs als interessos polítics va ser Junts.
Un dels temes més recents ha estat una denúncia d’ERC davant l’Oficina Antifrau? Quina és la seva posició?
Som els primers interessats que s’aclareixi aquesta situació. Com hem fet sempre, estem actuant de manera honesta i demanem prudència. Hem pres mesures internes i ara és el moment de deixar fer a l’administració, i en funció del que sigui, actuarem.
Finalment, s’han iniciat les obres de connexió de la xarxa amb Aigües Ter-Llobregat?
Estem contents perquè hem aconseguit que les obres s’adjudiquessin per emergència i ja s’han iniciat. Cal dir, però, que ho vam demanar per primera vegada el setembre de 2016. Si s’haguessin fet quan tocava, no estaríem en la situació en què ens trobem. Cal construir 8 quilòmetres de canonades, i dipòsits de recepció d’aigua. Tenim encara 15 mesos molt llargs endavant per gestionar la sequera al municipi.
Vallirana, en dependre dels pous, va ser dels primers a declarar la fase d’emergència.
Sí, hem patit molt de prop la sequera i encara ens queden uns mesos, fins que hi hagi la interconnexió. Estem actuant en tots els fronts. Hem pres moltes decisions, en l’àmbit normatiu, com ara un règim sancionador per mals usos o bans de restricció de consum, des del setembre de 2021. Som pioners en aquesta lluita i en la de la transició energètica. Vam ser dels primers que vam crear una bonificació per instal·lar plaques solars i també a crear el transport a demanda, el ValliBus.
Han prohibit construir piscines, hotels i residències?
Sí, hem arribat a fer una suspensió de llicències per construir piscines, o altres construccions que impliquin un creixement d’ús i d’abonats. Anem controlant els pous, la seva paritat, els paràmetres, i com afecten les pluges i com van pujant. Tenim una bateria d’inversions i estem pendents dels fons Next Generation.
Quin futur veu per al municipi? En què centraran els esforços, a més de la sequera?
Som un municipi residencial que també pot tenir uns espais industrials i agrícoles i centres educatius. Ens agradaria que arribés la formació professional i que estigués centrada en professions que tenen a veure amb l’economia verda, la sostenibilitat i la transició energètica. En aquest sentit, Vallirana pot ser un referent de sostenibilitat, en gestió de l’aigua.
Fa cinc anys que es va obrir la variant. Ja hi ha projecte per al carrer Major?
L’obertura de la variant va ser un gran canvi. I ara estem pendents de la variant de les Casetes. Pel que fa al carrer Major, cal pensar-ho bé perquè sigui un carrer de les persones, i també del comerç. I això vol temps.
El que sembla que serà una realitat aquest mandat serà el Casino. En canvi, la fàbrica de cotó es farà esperar?
Sí, nosaltres el vam demanar en el Puosc però no ens el van posar fins al darrer any. Ara està en licitació i quan sigui possible adjudicarem el projecte. Serà un centre de la cultura i de la societat que tant necessitem. Ara estem acabant l’edifici de la policia que ha permès posar al centre les polítiques de seguretat i representa nous espais per a la policia i per a atenció civil. Pel que fa a la fàbrica de cotó, és un projecte il·lusionant, però aquí sí que necessitem ajuts externs.
Ha reclamat insistentment tenir un CAP obert les 24 hores?
Semblava que hi havia voluntat de poder-ho portar a terme, però amb el canvi de legislatura s’ha aturat. Esperem que en la nova legislatura es desencalli.
També creu que és necessari disposar d’un parc de Bombers?
La sequera afecta les nostres zones forestals, on hi ha un perill real. Vam tenir un gran incendi el 2013 i vam aprendre moltes coses. Quan hi ha un incendi al nostre municipi, els temps en què arriben els Bombers no són els òptims, i ells mateixos ens han dit que seria bo tenir un parc de Bombers per donar cobertura a Vallirana i la zona propera a l’Ordal.
Pel que fa a habitatge social, hi ha noves promocions?
Estem treballant amb l’Incasòl per poder fer una promoció de 50 pisos de lloguer social en una zona cèntrica del municipi.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.