SALT
El ple municipal aprova el nou Pla de Joventut
També es sotmetrà a aprovació la modificació del Reglament Orgànic Municipal
El ple l’Ajuntament de Salt ha aprovat aquesta tarda el nou Pla de Joventut que es desenvoluparà des d’ara i fins a l’any 2027. El nou document, que ha de servir de full de ruta per les actuacions i accions a executar i desenvolupar, preveu un total de 88 actuacions, de les quals 37 són noves, en 20 casos s’han replantejat o millorat i en 31 més es mantenen com actuacions de continuïtat i provenen el pla de joventut que hi havia fins ara.
El nou pla de joventut, que ha comptat amb els vots favorables d'ERC, PSC, Junts, IPS-CUP i el vot contrari de VOX, és un document estratègic que s’ha configurat en quatre eixos d’actuació, com són ‘Aixecar el vol’, ‘Viure millor’, ‘Crear i transformar’ i ‘Vila jove’. Els quatre eixos engloben tots els àmbits que afecten directament la vida dels joves i persegueixen donar resposta a les necessitats i reptes que els joves saltencs i saltenques es troben en moments crucials del seu desenvolupament vital, ja sigui en l’àmbit de la formació, laboral o el procés d’emancipació, que esdevenen claus per l’autonomia del col·lectiu en la construcció del projecte de vida de cadascun.
Per aquest motiu, en l’elaboració del Pla de Joventut s’ha volgut donar una mirada integral a les necessitats dels joves i s’ha dividit el pla en 13 àmbits d’actuació des de l’educació, al treball, passant per l’habitatge, la salut, l’oci i el lleure, els esports, cultura, participació, sostenibilitat o l’espai públic, entre d’altres.
El regidor d’Educació i Joventut, Adrià Martín, detalla que amb el nou pla de joventut “ens hem marcat un objectiu menys tangible però vital per garantir l’èxit de les actuacions previstes com és millorar la coordinació entre els diversos agents implicats en l’àmbit de la joventut, amb l’objectiu d’evitar duplicitats i amb la necessitat que el pla sigui assumit de manera transversal per les diverses àrees del consistori”.
Noves accions
Així, més d’un 40% de les accions previstes per als propers quatre anys són actuacions noves en aquest àmbit de joventut. Entre elles, en destaca, per exemple, el compromís de realitzar un estudi que permeti generar espais de trobada per a joves majors de 18 anys en els equipaments culturals que té el municipi de Salt. De l’anàlisi fet amb els mateixos joves de l’anterior pla de joventut se n’ha extret aquesta petició, ja que per sota la majoria d’edat són múltiples els recursos de què disposen els joves, però no passa el mateix quan se supera la majoria d’edat. Per aquest col·lectiu entre els 18 i els 25 anys en situació de vulnerabilitat es preveu impulsar un programa d’acompanyament socioeducatiu en tots els àmbits de la vida personal que es vehicularà a través del Consorci de Benestar Social Gironès Salt.
Un dels objectius marcat en el pla és el foment de la participació comunitària dels joves a la vida del municipi, per aquest motiu es contempla la creació d’un Consell de Joves i Adolescents per convertir-lo en un espai estable de participació dels joves en diversos àmbits municipals i per conèixer les seves inquietuds. En aquesta línia i després de l’anàlisi de les peticions del col·lectiu es programarà durant la Festa Major de Salt activitats ja siguin musicals, de dansa, de teatre o d’altres que s’ajustin a les preferències de joves de diverses edats del municipi.
L’àmbit de la salut és un element important en un moment com l’adolescència i la joventut per això no és casualitat que 12 actuacions siguin d’aquest àmbit. En destaca, la creació del centre de salut jove i benestar emocional que ha de permetre garantir una atenció acurada del col·lectiu, amb garantia d’intimitat i confort, posant esment especial en l’atenció de la salut mental que impacte de manera important entre els joves i amb manifestacions molt diferents.
Altres actuacions previstes en el pla contemplen la creació d’un skate park a Salt, així mateix com la creació d’un nou parc de cal·listènia al parc del Rec Monar. També es proposen diverses millores en el transport públic del municipi o facilitar l’accés a l’habitatge del col·lectiu, així com promoure i fer acompanyament d’alguna residència per estudiants al sector centre i fomentar l’habitatge compartit entre gent jove i la gent gran.
L’alcalde del municipi de Salt, Jordi Viñas, detalla que “el nou pla de joventut és un pla ambiciós com ho demostra que moltes de les actuacions siguin noves. Tot per aconseguir l’objectiu que els nostres adolescents i joves trobin al nostra poble totes les oportunitats que anhelen per desenvolupar-se i fixar-hi el seu projecte de vida i des de l’Ajuntament ens comprometem a fer-ho possible amb aquestes pràcticament noranta actuacions que es preveuen endegar en els pròxims quatre anys”.
Modificació del ROM
El plenari també ha aprovat inicialment una modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) per preveure la possibilitat de realitzar plens o sessions d’altres òrgans col·legiats del consistori via telemàtica, en casos de força major, greu risc per a col·lectius o catàstrofes públiques.
Es vol així tenir el ROM actualitzat per poder fer front a qualsevol eventualitat que es pugui donar en el futur i tenint en compte del precedent que va suposar el temps de pandèmia de la Covid. A banda de preveure les situacions de causa major, s’aprofiten els canvis en el ROM per preveure també la participació telemàtica dels regidors en els plens municipals o de la resta d’òrgans col·legiats per determinades situacions justificables per part dels càrrecs electes.
La proposta del govern municipal preveu la participació telemàtica per videoconferència, per exemple, en els supòsits de baixa mèdica, permís o situació assimilada per maternitat o paternitat, embaràs o malaltia greu. El mecanisme previst per poder fer ús de l’assistència telemàtica passa per fer-ne una petició amb una antelació mínima d’un dia a l’inici de la sessió adjuntant justificació com poden ser informes mèdics que acreditin la impossibilitat d’assistir presencialment a les sessions i s’indiqui la durada prevista de la situació. L’assistència digital s’ha previst que sigui en tot cas per videoconferència, ja que és la manera que permet la identificació visual de l’assistent.
Així mateix, es preveu que la votació sigui nominal i es pregunti a cada participant al ple o sessió de l’òrgan col·legiat el sentit del seu vot, perquè el mateix document audiovisual resultant permeti donar fe del vot de cada participant o del regidor en qüestió i garantir l’autenticitat del vot i la llibertat per emetre’l.
En el nou text, es contempla la possibilitat que es doni una situació sobrevinguda de darrera hora. En aquest cas, es preveu que el plenari pugui acceptar l’assistència a distància mitjançant una votació a l’inici de la sessió.
Un altre dels canvis que s’introdueix per promoure la participació de la ciutadania de Salt és la previsió un cop s’acabi la sessió ordinària, els ciutadans que ho desitgin puguin formular dos precs o preguntes sobre qüestions d’interès municipals amb una duració màxima de deu minuts. Per fer-ho, els saltenques o saltenques que ho vulguin hauran de presentar per escrit els precs o preguntes al Registre General de l’Ajuntament, amb una antelació de tres dies hàbils abans de la celebració del ple municipal, sense que compti el dia celebració de la sessió plenària.
L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, detalla que les modificacions del ROM que es portaran a aprovació dilluns que ve “és una adaptació necessària als temps actuals. Per una banda, la Covid ens va ensenyar que hem d’estar preparats i tenir els reglaments a punt per garantir el funcionament ordinari dels òrgans municipals, com pot ser el ple, en cas de fets inesperats i al segle XXI cal aprofitar allò que permet la tecnologia en casos excepcionals”. D’altra banda, l’alcalde també considera que “hem d’adaptar el funcionament de l’Ajuntament perquè davant de fets o situacions personals dels regidors i regidores puguin seguir exercint la seva condició de càrrec electe, en els casos que es preveu en el nou redactat, i sempre prèvia justificació i acceptació per part de la secretaria del consistori”.
Per altra banda, durant el ple, la regidora d'IPS-CUP, Cristina Sibina, ha anunciat la seva renúncia al càrrec per motius personals