Política

política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

Els temps passen, evolucionen, però hi ha certs rituals que persisteixen. Un de tants són les campanyes electorals, aquells quinze dies d’activitat frenètica per a alguns i destinats a llençar missatges per falcar el relat de cada partit, erosionar el rival i temptejar el terreny per a futures enteses. I aquest últim element, el dels pactes, serà una de les claus l’endemà de les eleccions al Parlament del 12 de maig, ja que més enllà de qui les guanyi o perdi, el factor desencadenant de tot és qui estarà en millor posició per governar en funció de l’aritmètica resultant.

Càbales a banda, el present d’aquesta campanya ha estat molt determinat per la decisió de Pedro Sánchez de suspendre la seva agenda uns dies per meditar que fa amb la seva vida política. La conseqüència més immediata d’això és que avui no estat present físicament al míting d’inici de la cursa electoral que el PSC ha fet a Sabadell, i que s’ha convertit en un gran acte de reconeixement al lider socialista espanyol. A banda dels missatges de suport esbombats en una pantalla gegant, el cap de llista socialista Salvador Illa ha aprofitat el seu discurs per advertir a PP i Vox que els caps de govern “s’escullen a les urnes i no als despatxos”, i ha fet una crida al conjunt de la societat a que de la “resistència individual” de Sánchez, s’aixequi una “resistència col·lectiva”. Prèviament, el PSC havia reunit d’urgència la seva executiva a la ciutat vallesana per aprovar una resolució que condemna “l’estratègia destructiva” que, al seu parer, empren els partits de “dreta extrema i d’extrema dreta” amb “indignes atacs” al president del govern espanyol.

Qui també s’ha referit a l’embolic de Sánchez ha estat el presidenciable d’ERC, Pere Aragonès, que ha obert campanya a Granollers acompanyat del president d’ERC, Oriol Junqueras o el portaveu a Madrid, Gabriel Rufián, i que ha aprofitat l’avinentesa per criticar el cap de l’executiu espanyol per “flaquejar” davant del feixisme. Aragonès també ha cridat a “plantar cara sempre” a la ultradreta, i ha proclamat tot seguit: “Jo també estic profundament enamorat de la meva dona però no abandono” i ha insinuat que PSC i Junts només parlen de Sánchez i de Carles Puigdemont per no haver de parlar de la “corrupció” dels casos Koldo i 3%. Justament Carles Puigdemont ha encetat la cursa a Argelers, a la Catalunya Nord, fent memòria a Sánchez : “Coneixem molt millor que ells de què va la justícia espanyola, la policia i la premsa patriòtica”, ha asseverat, per llençar tot seguit un dard a lider socialista: “Nosaltres sortim plorats de casa perquè la coneixem”, alhora que ha fet una crida a “resistir els intents d’espanyolitzar la campanya”. Per tancar aquest cercle, la cap de llista de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, en l’acte d’obertura de campanya a Reus Pedro Sánchez “a resistir” davant d’una dreta “que ha embogit”. “Hem de resistir i hem de dir que ja n’hi ha prou”, ha reblat.

La CUP no ha volgut entrar en aquest fil argumental —el de la dimissió o, no, en diferit del mandatari espanyol— i ha alçat el teló instant a ERC i Junts a “deixar de supeditar la seva agenda política” a Madrid i defensant que “una alternativa és imprescindible”. En un acte al barri de Gràcia de Barcelona, les candidates Laia Estrada i Laure Vega han centrat el seu discurs en les polítiques socials i han demanat un “canvi de rumb”.

Cap novetat en el discurs de Ciutadans, que en l’enganxada simbòlica dels primers cartells a Barcelona s’ha volgut erigir com la garantia més “fiable” de l’espai constitucionalista per poder frenar i “detenir” l’independentisme a Catalunya, segons ha proclamat el seu presidenciable Carlos Carrizosa, que també ha vaticinat que obtindran representació el 12-M diguin el que diguin les enquestes. Molt més complaents són els auguris pel PP, que podria arribar a triplicar la seva representació i que, en un acte d’inici a Castelldefels, el seu candidat Alejandro Fernández, acompanyat de Cuca Gamarra, que a banda d’insistir en les escomeses cap a socialistes i independentistes, ha volgut llençar ja les primeres propostes concretes en aquest inici de campanya. I una d’elles seria eliminar l’impost de successions, i reduir “a la meitat” l’estructura burocràtica de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.