Política

política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

ERC i Junts li retreuen l’ús electoralista de la solidaritat contra l’extrema dreta, i la manca de propostes per combatre-la

La maniobra del socialista l’ha situat al mig del focus i pot contribuir a espanyolitzar encara més la campanya catalana per mobilitzar el seu electorat

Ha tingut cinc dies amb l’ai al cor mig Estat i tot el socialisme, i ha acabat decidint que continua com a president del govern espanyol. És indubtable que el període de reflexió que s’ha pres Pedro Sánchez sobre si plegava o no també ha marcat l’inici de la campanya de les eleccions del 12 de maig, i encara més que ho pot fer en els propers dies. Sense acudir-hi ja, dijous passat va rebre un bany de masses d’esperit al míting del PSC a Sabadell, i segur que el dia que es presenti de cos a Catalunya -en principi, està previst que dijous que ve a Sant Boi- serà rebut igualment com un heroi de multituds. Sánchez assegura que ha volgut obrir una segurament necessària i profunda reflexió sobre els límits dels atacs personals en la política, i ha negat que la seva aturada s’hagi degut a cap càlcul electoralista. Però ha aconseguit situar en ell tots els focus, un cop més, i els missatges tant del seu com de tota la resta de partits han anat a remolc aquests dies de quina seria la seva decisió.

És difícil pronosticar quina repercussió pot tenir això en els resultats del 12-M, però d’entrada un fet sembla clar: Sánchez ha aconseguit despertar la gent que hi simpatitza -que també ha vist que hi hauria un desert darrere seu si marxa-, i això pot aconseguir una encara major mobilització del votant socialista a Catalunya, especialment el que es mou més en clau espanyola que catalana. Que n’hi ha molt. De fet, l’última enquesta del CEO, segurament per primer cop a la història, ja detectava que la part del cens nascuda a la resta de l’Estat té més ganes d’anar a votar que la nascuda a Catalunya, fet que ja és molt simptomàtic, en un moment de màxima crispació i polarització de la política... espanyola.

És clar que això també pot ser una arma de doble tall, que ajudi a mobilitzar en sentit contrari un electorat independentista que sembla desencisat després d’anys convulsos i de pocs avenços en clau sobiranista, però que vulgui rebel·lar-se contra aquesta espanyolització del 12-M. L’única manera que tindrà de fer-ho és anant a votar algun partit proper a les seves tesis, encara que no li agradi el que ha passat els últims anys.

Les reaccions dels partits avui, en tot cas, no han cessat des de l’anunci de Sánchez. El primer a parlar-ne ha estat, precisament, el candidat del PSC, Salvador Illa, que ha celebrat la continuïtat del president espanyol en una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies. “És la millor decisió per a tots, en especial per a Catalunya, i també per al conjunt d’Espanya”, s’ha felicitat. Illa, que ha revelat que aquest cap de setmana ha pogut parlar amb Sánchez i n’ha pogut veure el costat “més humà”, creu que amb la reflexió del líder del PSOE s’ha “engegat” un moviment de “resistència” a la política que no té “cap tipus de límit” ni “escrúpol”, si bé no ha concretat quines mesures o iniciatives legislatives se’n podrien derivar. En tot cas, Illa ha negat haver “espanyolitzat” la campanya -també pel fet que dissabte va preferir anar al comitè federal del PSOE que a un debat de candidats a Tarragona- i ha proclamat que “Catalunya es governarà des de Catalunya”.

Maniobra sense propostes

En canvi, el president i candidat d’ERC, Pere Aragonès, s’ha mostrat molt crític amb la “comèdia i acte electoral de cinc dies” que ha protagonitzat Sánchez, “començant i acabant per ell”, en què ha “jugat amb els sentiments de les persones” i ha volgut utilitzar la solidaritat contra els atacs de l’extrema dreta “en benefici partidista”. “S’ha de denunciar que no ha estat una actuació honesta”, ha etzibat, mentre ha expressat el dubte de si aquests cinc dies d’”incertesa i especulacions” s’haurien produït fora d’un context de campanya a Catalunya. “Prou de cortines de fum i de jugades mestres”, ha proclamat Aragonès, que ho ha titllat de “frivolitat” i de “sobreactuació absolutament desproporcionada”, i ha lamentat que s’ha confirmat “el pitjor dels auguris”, que no és altre que “tot ha estat una maniobra política”. El republicà, a més, ha lamentat especialment que tot plegat ha acabat “sense cap proposta” per part del PSOE per combatre aquesta ultradreta per qui se sent atacat, i ha convidat els socialistes a acceptar algunes de les propostes d’ERC que fins ara han rebutjat en aquest àmbit, com la derogació de la llei mordassa, de l’Audiencia Nacional, de la formulació actual del delicte de terrorisme en el codi penal o de la llei de secrets oficials franquista... “Mirin si poden fer coses, que triï la que més li convingui”, ha reptat Aragonès, que ha lamentat que en aquests cinc dies tampoc s’ha parlat de la possible corrupció en la compra de mascaretes per part del govern socialista ni s’han fet propostes per a Catalunya.

En uns termes similars s’ha expressat també Junts, en un manifest que ha llegit el seu secretari general, Jordi Turull, des de Perpinyà. “És una greu irresponsabilitat utilitzar les emocions sobre el patiment que representa un assetjament mediàtic indigne per fer tacticisme electoral i interferir en les eleccions catalanes”, ha acusat Turull, que denuncia que Sánchez ha intentat posar-les al servei “de la supervivència política del seu partit”. El manifest recorda igualment que el president espanyol no ha anunciat “cap proposta ni cap iniciativa” per revertir la situació que ha originat la crisi, fet que “demostra encara més el caràcter electoralista de la seva maniobra”. “La democràcia espanyola necessita reformes de fons i no gesticulacions”, ha reblat Turull, que ha recordat que “ja fa anys que recula, amb la complicitat del PSOE”, i s’ha preguntat si Sánchez no es va sentir interpel·lat quan va veure el que passava a Catalunya durant el procés i la repressió posterior que es va exercir contra els seus líders.

Pel seu cantó, la candidata de la CUP, Laia Estrada, ha denunciat la “ingerència política” del PSOE en les eleccions catalanes, i ha instat ERC, Junts i comuns a “recuperar l’agenda nacional i social pròpia”. Estrada no nega que Sánchez hagi estat víctima de les clavegueres de l’Estat, però ha recordat que “quan li ha interessat el PSOE ha utilitzat aquestes mateixes clavegueres”, i ha lamentat la manca d’autocrítica. “El sentíem parlar d’avançar en drets i llibertats, dubtem que es refereixi a parlar del nostre dret d’autodeterminació”, ha asseverat igualment, mentre ha reclamat “allargar el mínim possible” el capítol de reaccions per centrar-se a parlar de quines polítiques s’han d’aplicar a Catalunya.

Entretant, la candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha recordat a Sánchez que la seva situació “abans l’han patit moltes altres espais polítics” i ha demanat als socialistes que deroguin la llei mordassa i es renovi el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) “sense pacte amb la dreta”. “És el moment d’acabar d’una vegada per totes amb el ’lawfare’ a l’Estat”, ha conclòs. El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, ha titllat Sánchez de “triler i estafador”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.