Política

Un tabú arrelat a Turquia

Erdogan accepta les morts d’armenis fa més d’un segle, però no ho considera política de genocidi

Les escoles armènies, sota el control del Ministeri d’Educació turc, imposen la tesi negacionista

Els Estats Units i el Vaticà reconeixen el genocidi i provoquen tensions amb Ankara

Molts armenis es refugien en la invisibilització i releguen la seva cultura a l’àmbit privat

“Però i si algun dia haguéssim de mar­xar? Igual que el 1915... Ens n’aniríem igual que els nos­tres avant­pas­sats, sense saber cap a on anem, pels matei­xos camins que van recórrer, supor­tant el dolor, patint l’angoixa. Amb aquest mateix lament, dei­xaríem la nos­tra pàtria. I aniríem no allà on ens guies­sin els cors, sinó allà on ens portés el nos­tre ali­ment –on sigui que hagi de ser–”, escri­via Hrant Dink abans de ser assas­si­nat prop de la seu d’Agos, el pri­mer diari tur­co­ar­meni. Agos tenia la volun­tat d’apro­par les dues comu­ni­tats, ser­vir d’alta­veu als arme­nis i d’apa­ra­dor de la seva cul­tura als turcs.

Hrant Dink, peri­o­dista i mem­bre de la mino­ria armènia a Tur­quia, va ser denun­ciat fins a qua­tre vega­des per les auto­ri­tats tur­ques per haver vul­ne­rat l’arti­cle 301 de la Cons­ti­tució turca, acu­sat d’“insul­tar la tur­qui­ci­tat”. L’última va ser per unes parau­les en una entre­vista amb Reu­ters el juliol del 2006, en què va decla­rar: “És clar que dic que és un geno­cidi, perquè les seves con­seqüències mos­tren que és cert i l’eti­que­ten així. Veiem que les per­so­nes que havien vis­cut en aquesta terra durant 4.000 anys van ser exter­mi­na­des per aquests esde­ve­ni­ments.”

El cas, però, no es va arri­bar a tan­car perquè el 19 de gener del 2007 Dink va ser assas­si­nat davant la redacció d’Agos a mans d’un ultra­na­ci­o­na­lista turc. El 2010, el Tri­bu­nal Euro­peu dels Drets Humans va decre­tar que els tri­bu­nals turcs havien vio­lat la lli­ber­tat d’expressió del peri­o­dista. Se l’havia acu­sat de deni­gració, men­tre que el pro­blema real era que Dink cri­ti­cava la negació de les ins­ti­tu­ci­ons esta­tals a defi­nir els esde­ve­ni­ments del 1915 com a geno­cidi. A Tur­quia, la població armènia va pas­sar de ser el 7% el 1914 al 0,5% el 1927.

Fa més de cent anys de les matan­ces de la comu­ni­tat armènia i con­ti­nua sent un tema tabú per a les ins­ti­tu­ci­ons tur­ques. Són 34 els estats que reco­nei­xen ofi­ci­al­ment els esde­ve­ni­ments del 1915 com a geno­cidi. L’últim a ofi­ci­a­lit­zar-ho va ser Mèxic, el febrer del 2023. La polèmica més recent va ser la decla­ració de Joe Biden, pre­si­dent dels Estats Units, el 24 d’abril del 2021, dia que es com­me­mora el geno­cidi armeni i que coin­ci­deix amb la data d’inici, que va dir: “Men­tre refle­xi­o­nem sobre el geno­cidi armeni, reno­vem la nos­tra pro­mesa de roman­dre vigi­lants con­tra la influència cor­ro­siva de l’odi en totes les seves for­mes.” Recep Tayyip Erdo­gan no va tri­gar a cri­ti­car Biden i a denun­ciar que la seva decla­ració “no té base” i és per­ju­di­cial per als vin­cles bila­te­rals. El papa Fran­cesc també va pro­ta­go­nit­zar unes decla­ra­ci­ons el 2016, durant una missa en què assis­tien auto­ri­tats armènies: “El dels arme­nis va ser el pri­mer geno­cidi del segle XX.” Com a res­posta, el minis­tre d’Afers Estran­gers del moment, Mev­lut Cavu­so­glu, va anun­ciar: “La decla­ració del papa, lluny de la rea­li­tat jurídica i històrica, no es pot accep­tar.”

El 2014, per pri­mer cop Erdo­gan va ofe­rir el con­dol als nets dels arme­nis que van morir. Tur­quia accepta ara que un gran nom­bre d’arme­nis i turcs van morir men­tre les for­ces oto­ma­nes llui­ta­ven con­tra la Rússia del tsar, però nega que hi hagués una política de geno­cidi i hi afe­geix que el terme geno­cidi no estava defi­nit legal­ment en aquell moment. La set­mana pas­sada, el mitjà turc Bia­net va publi­car que aquest any l’Ofi­cina Gover­na­men­tal d’Istan­bul va pro­hi­bir la com­me­mo­ració pública del geno­cidi per ter­cer any con­se­cu­tiu. La negació és pre­sent també a les esco­les armènies, que tot i ense­nyar la llen­gua i la cul­tura de la comu­ni­tat, estan vin­cu­la­des al Minis­teri d’Edu­cació turc, i impo­sen la negació del geno­cidi tal com ho fan les esco­les tur­ques. La Talia, 25 anys, és mem­bre de la comu­ni­tat. Durant la guar­de­ria va anar a una escola armènia, encara que després va con­ti­nuar la for­mació en una de turca. Defensa que als cen­tres edu­ca­tius con­tinuï sent un tema tabú: “El geno­cidi és molt dolorós per a tots els arme­nis, jo no em sento còmoda par­lant-ne. No crec que sigui un tipus de tema que s’hagi de treure a l’escola; no és neces­sari. És històric i penso que no hem de par­lar una vegada i una altra del que va pas­sar. Això no vol dir que ho hàgim d’obli­dar, però hem de dei­xar aquest tema de banda per con­ti­nuar.” Molts arme­nis es refu­gien en la invi­si­bi­lit­zació, rele­gant la seva cul­tura a l’àmbit pri­vat. Hira Kay­nar, autora de l’estudi La cons­trucció com­me­mo­ra­tiva del geno­cidi armeni en un con­text de negació, asse­nyala que, tot i que el sis­tema judi­cial reco­neix els drets de les mino­ries, no exis­tei­xen en rea­li­tat. A més, des­taca la con­versió a l’islam de mem­bres de la comu­ni­tat. En aquest sen­tit, l’Asso­ci­ació d’Arme­nis de Der­sim –en turc, Tun­celi, província ubi­cada al cen­tre-est de Tur­quia– cal­cula que hi ha entre 200.000 i 500.000 arme­nis al país tur­qui­fi­cats o kur­di­fi­cats. La rei­vin­di­cació del geno­cidi armeni a Tur­quia recau en algu­nes orga­nit­za­ci­ons de la soci­e­tat civil i en alguns par­tits d’esquerra turcs, que ela­bo­ren infor­mes i orga­nit­zen cam­pa­nyes o jor­na­des com­me­mo­ra­ti­ves. La comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, però, té més marge d’acció. Anu­al­ment, el dia 24 d’abril les diàspo­res es tro­ben a les esglésies per recor­dar el geno­cidi i se cele­bren actes públics arreu. A França, el 2001, el Comitè de Defensa de la Causa Armènia va ela­bo­rar una llei que reco­nei­xia el geno­cidi armeni del 1915, i una altra que en cas­ti­gava la negació. El Con­sell Cons­ti­tu­ci­o­nal francès, però, no ha auto­rit­zat mai pena­lit­zar la negació del geno­cidi armeni.

301
és l’article
del Codi Penal turc que castiga el fet d’insultar Turquia, la identitat turca o les institucions turques. S’ha utilitzat contra aquells que han denunciat públicament el genocidi armeni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.