Política

sentència a l’1-O

L’exili augmenta, ara pel Tsunami

Amb l’amnistia tramitant-se a les Corts, entre el Senat i el Congrés, semblava que la xacra de l’exili tindria data de caducitat i s’acabaria per a l’independentisme. Res més lluny de la realitat, perquè el nombre de persones que han marxat –a Suïssa– ha tornat a augmentar arran de la insistència del jutge García-Castellón de l’Audiencia Nacional (AN) d’imputar terrorisme a la causa que instrueix per les protestes de Tsunami Democràtic. Nou de la dotzena de principals investigats són fora de l’Estat, després de les recents fugides. A tots ells, l’AN els ha investigat pel moviment que va convocar les mobilitzacions i protestes contra la sentència del procés l’any 2019, com el bloqueig de l’aeroport del Prat, el tall durant dies de l’AP-7 a la Jonquera i les protestes durant el partit Barça-Madrid.

El periodista de La Directa Jesús Rodríguez ho resumia recordant: “Farem la nostra defensa des de fora, en una de les ciutats del món amb més organitzacions en defensa dels drets humans, Ginebra, i no des de les institucions de l’Estat, que tenen un biaix” molt definit de persecució. L’aïllament servirà per protegir-se, perquè totes les resolucions europees han anat en contra de les peticions d’extradició o demandes de la justícia estatal, i per denunciar internacionalment la persecució al moviment.

Els jutges han convertit la causa de Tsunami en l’eina per intentar torpedinar l’amnistia. Els negociadors de Junts i ERC consideren que la llei permet emparar Tsunami, però no serà fins que entri en vigor que se’n veuran els efectes i començaran les maniobres judicials decisives. Segons el text, les causes de terrorisme com la de Tsunami haurien de quedar-hi emparades, però l’AN ja ha fet moviments per intentar esquivar la norma, en aquest cas a través de les ferides greus que presentaven alguns policies durant les protestes, vist que no se’n sortien imputant-los la mort d’un turista francès per un problema cardíac al Prat.

També el Suprem ha citat a declarar Puigdemont i Wagensberg al juny, quan en principi l’amnistia ja hauria d’estar plenament en vigor, i està reclamant a la resta la seva residència per notificar-los les resolucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona
hongria

Alliberen l’activista antifeixista Ilaria Saris elegida eurodiputada

barcelona
Estats units

Un submarí dels EUA navega per Cuba coincidint amb la visita de la flotilla russa

barcelona
estat francès

El Front Popular promet apujar els salaris i gravar les grans fortunes

barcelona
cimera a itàlia

Meloni aconsegueix eliminar el dret a l’avortament del text final del G7

barcelona
Finlàndia

Un ultradretà apunyala un nen de dotze anys amb orígens estrangers

Barcelona
Política

ERC acomoda el congrés de Barcelona a la ronda de consultes al Parlament

Barcelona
Pròxim Orient

Hezbol·là dispara desenes de coets al i drons contra el nord d’Israel

Barcelona
guerra a europa

Putin promet un alto el foc si Ucraïna es retira dels territoris annexionats i renuncia a l’OTAN

barcelona