Política

L’apartheid persistent

Tot i la fi de la segregació, el 1994, la renda dels blancs a Sud-àfrica és 19 vegades superior a la dels negres

La irrupció de l’expresident Zuma amb el seu propi partit fa trontollar l’hegemonia de l’ANC

El país ha pres protagonisme internacional per haver denunciat a la Haia l’ofensiva d’Israel a Gaza

Un 72% dels sud-africans creuen que denunciar la corrupció de l’administració pot comportar represàlies
Els talls de llum superen les nou hores diàries i hi ha també interrupcions en el subministrament d’aigua

En els últims mesos, Sud-àfrica ha omplert noti­ci­a­ris per haver con­fron­tat l’Estat d’Israel davant instàncies judi­ci­als inter­na­ci­o­nals (Tri­bu­nal Inter­na­ci­o­nal de Justícia de la Haia) per la seva ofen­siva sobre Gaza. Les auto­ri­tats del país, que fa 32 anys (1992) van fer el pas per ini­ciar l’erra­di­cació de les estruc­tu­res ins­ti­tu­ci­o­nals i soci­als d’exclusió que ema­na­ven d’un rigorós sis­tema d’apart­heid i que afec­ta­ven més del 80% de la població del país, s’eri­gien en una veu de con­tes­tació d’un altre crim con­tra la huma­ni­tat: l’intent de geno­cidi del poble palestí a mans del govern sio­nista d’Israel.

Tot i la reso­lució tèbia de les exigències de Sud-àfrica, aquesta acció del país africà va supo­sar un revul­siu pel que fa a la posició de la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal res­pecte al con­flicte a Gaza i va pro­vo­car el pro­nun­ci­a­ment d’una mul­ti­tud de líders polítics i soci­als, així com el pri­mer dic­ta­men d’un tri­bu­nal supra­na­ci­o­nal res­pecte al con­flicte, tot ins­tant a l’apli­cació de mesu­res urgents. Més enllà d’aquest peri­ple judi­cial, els sud-afri­cans estan cri­dats a les urnes aquest 2024, el dia 29 de maig.

El pre­si­dent Cyril Ramap­hosa afronta la seva pri­mera ree­lecció en uns comi­cis mar­cats per un crei­xent des­con­ten­ta­ment social i una forta pugna tant amb altres opci­ons polítiques que inter­pel·len la seva base elec­to­ral com amb el par­tit que lidera l’opo­sició, l’Aliança Democràtica (DA, per la seva sigla en anglès). El par­tit encapçalat per Ramap­hosa, el Congrés Naci­o­nal Africà (ANC, per la seva sigla en anglès), va sor­gir del movi­ment d’alli­be­ra­ment anti­a­part­heid i ha gua­nyat totes les elec­ci­ons par­la­mentàries de la Sud-àfrica democràtica, començant pel pri­mer lide­ratge del país per part d’una per­sona negra sota la batuta de Nel­son Man­dela. Tan­ma­teix, aques­tes noves elec­ci­ons podrien supo­sar la fi d’aquesta hege­mo­nia, coin­ci­dint amb els 30 anys de l’era del sufragi uni­ver­sal a Sud-àfrica.

Quins són els mar­ca­dors soci­o­e­conòmics d’aques­tes elec­ci­ons? Malau­ra­da­ment, l’abo­lició del sis­tema d’apart­heid en l’àmbit legal no ha com­por­tat l’erra­di­cació dels indi­ca­dors de desi­gual­tat entre la població negra, històrica­ment opri­mida, i la població blanca, posseïdora del poder econòmic del país. Segons un estudi de l’Escola d’Eco­no­mia de la Uni­ver­si­tat de Ciu­tat del Cap, els ingres­sos de les famílies blan­ques, que repre­sen­ten el 8% de la població del país, són dinou vega­des supe­ri­ors als de les famílies negres, que cons­ti­tu­ei­xen més del 85% del país. Aquesta desi­gual­tat per­sis­teix també entre sud-afri­cans amb estu­dis supe­ri­ors. Les per­so­nes negres amb estu­dis uni­ver­si­ta­ris ingres­sen quinze vega­des menys que les blan­ques amb el mateix nivell d’estu­dis.

Aquesta rea­li­tat s’afe­geix al prin­ci­pal pro­blema que afron­ten els líders polítics sud-afri­cans i que ja s’ha con­ver­tit en un mal endèmic pel país, l’atur. Lle­vat d’algu­nes excep­ci­ons, la taxa d’atur de Sud-àfrica no només ha lide­rat els rànquings mun­di­als sobre població a la recerca de feina, sinó que aquesta dada no ha bai­xat del 20% i es va situar a finals de l’any pas­sat en més del 28%, segons dades del Banc Mun­dial. Aquesta situ­ació és espe­ci­al­ment crítica per a deter­mi­nats col·lec­tius: d’acord amb dades del Depar­ta­ment d’Estadísti­ques del país i del Banc Mun­dial, més de la mei­tat dels joves (50,5%) i prop d’un terç de les dones (30,5%) van aca­bar l’exer­cici ante­rior en situ­ació d’atur, i és espe­ci­al­ment col­pi­dor com­pro­var que el 37% de les per­so­nes negres en edat de tre­ba­llar estan a l’atur, fet que con­trasta amb les per­so­nes blan­ques, entre les quals l’atur només afecta un 7%.

A les nor­ma­lit­za­des penúries de talls pro­lon­gats de llum que arri­ben a superar actu­al­ment les nou hores diàries a causa d’una com­bi­nació d’enve­lli­ment d’infra­es­truc­tu­res i cor­rup­te­les dins de la com­pa­nyia esta­tal d’ener­gia Eskom, ara s’hi afe­gei­xen talls d’aigua inter­mi­tents que afec­ten el con­junt del país pel mal fun­ci­o­na­ment de dos terços dels equi­pa­ments de trac­ta­ment d’aigua. Aquest últim fet va cau­sar fa un any una epidèmia de còlera que va pro­vo­car quinze morts en una ciu­tat situ­ada a una hora de Pretòria, men­tre la crisi energètica deriva en pèrdues impor­tants per a les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses.

La cor­rupció suposa, jun­ta­ment amb l’ele­vat atur estruc­tu­ral, els pro­ble­mes més mal ges­ti­o­nats pel govern segons l’opinió pública, amb només un 9% i un 10%, res­pec­ti­va­ment, de la població que defensa que l’admi­nis­tració cen­tral ha ges­ti­o­nat bé o molt bé aquests assump­tes, segons la xarxa d’inves­ti­gació pana­fri­ca­nista Afro­ba­ro­me­ter. En la mateixa línia, un 72% dels sud-afri­cans cre­uen que denun­ciar la cor­rupció de les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques els pot com­por­tar represàlies o altres con­seqüències nega­ti­ves.

Un altre pro­blema social deli­cat per a l’opinió pública és la immi­gració intra­a­fri­cana, és a dir, la immi­gració pro­vi­nent d’altres països del con­ti­nent. Aquests col·lec­tius supo­sen el 7% de la població del país i són objecte de vexa­ci­ons ver­bals i físiques contínues. Segons un estudi de la Uni­ver­si­tat de Sud-àfrica, entre el 1994 i el 2021 es van regis­trar 588 assas­si­nats i més de 1.000 assalts a immi­grants pel fet de ser-ho. Aquest pano­rama, que s’ha agreu­jat en els últims anys en un con­text d’acu­mu­lació de cri­sis, és un tema can­dent en el pano­rama elec­to­ral sud-africà, ja que més de dos terços (67%) de la població del país reco­neix des­con­fiar dels estran­gers.

L’alta taxa de delinqüència és un altre greuge estruc­tu­ral al país més vio­lent de l’Àfrica, on la mei­tat d’assas­si­nats que tenen lloc es per­pe­tren en l’òrbita veïnal o fami­liar: el 30% de les matan­ces inten­ci­o­na­des estan moti­va­des per dis­cus­si­ons i malen­te­sos, men­tre que el 18% tenen lloc en l’àmbit domèstic, segons dades del Ser­vei de Poli­cia de Sud-àfrica (SAPS, per la seva sigla en anglès).

Aquesta bate­ria de pro­ble­mes cons­ti­tu­ei­xen la base sobre la qual els par­tits polítics cons­tru­ei­xen les seves pro­pos­tes elec­to­rals. Tan­ma­teix, les pri­me­res pro­pos­tes pre­sen­ta­des no augu­ren una millora subs­tan­cial de la situ­ació, ja que la majo­ria de les pro­pos­tes són cal­ca­des a les que es van fer en els comi­cis ante­ri­ors (2019) pel que fa als pro­ble­mes estruc­tu­rals. En una con­vo­catòria a la qual s’han afe­git més de 50 par­tits, la divisió del vot fa peri­llar la majo­ria actual, espe­ci­al­ment pel que fa al par­tit al govern, l’ANC de Ramap­hosa, que el 2019 va regis­trar el seu pit­jor resul­tat des de les pri­me­res elec­ci­ons del 1994, quan va gua­nyar el 57,5% dels vots.

L’ante­rior líder del par­tit i pre­si­dent del país entre el 2009 i el 2018, Jacob Zuma, ha irrom­put en la pugna amb el seu propi par­tit, bate­jat com a Umk­honto we Sizwe (MK), nom que l’expre­si­dent res­cata de l’època de lluita anti­a­part­heid de l’ANC, que, de fet, va impug­nar aquesta apro­pi­ació davant de la comissió elec­to­ral, que la va deses­ti­mar. Zuma amenaça així el domini elec­to­ral històric de l’ANC, amb enques­tes que li atri­bu­ei­xen al vol­tant del 13% en esti­mació de vots, tot i haver dimi­tit de les seves fun­ci­ons enmig d’escàndols de cor­rupció i favo­ri­tis­mes al seu entorn.

En un sis­tema d’elecció del cap de l’exe­cu­tiu via majo­ries par­la­mentàries, aquest pano­rama augura un esce­nari en el qual, tot i la pro­ba­ble victòria de l’ANC, els seus mem­bres es vegin en la neces­si­tat d’arri­bar a acords tant amb Zuma com amb el par­tit comu­nista en auge, Llui­ta­dors per la Lli­ber­tat Econòmica (EFF). Qui s’ha anti­ci­pat a aquesta frag­men­tació és l’ala dre­tana del país, lide­rada pel DA. El seu cap de files, John Ste­en­hui­sen, sig­nava el mes d’agost pas­sat, jun­ta­ment amb altres par­tits con­ser­va­dors, verds, demo­cra­ta­cris­ti­ans i d’extrema dreta, un acord pre­e­lec­to­ral que els com­pro­met a unir for­ces per gover­nar si els resul­tats elec­to­rals els són favo­ra­bles.

Aquest pano­rama anti­cipa una cam­pa­nya intensa en un con­text polític ja cris­pat, i un esce­nari post-elec­to­ral que obli­ga­ria a fer coa­li­ci­ons per gover­nar una població mar­cada per una forta desi­gual­tat, ori­gi­nada en un sis­tema d’apart­heid amb efec­tes per­sis­tents que ema­nen d’una falta de mesu­res redis­tri­bu­ti­ves valen­tes que con­demna la població negra a l’exclusió social.

Aliou Dia­llo és docent i inves­ti­ga­dor sobre racisme ins­ti­tu­ci­o­nal a la Uni­ver­si­tat de Girona.

‘Desgracia’
Autor: J.M. Coetzee
Editorial: Random House
Pàgines: 264
Premi Booker 1999, ‘Desgracia’ explica la història complexa d’un professor d’universitat en el marc de la Sud-àfrica en transformació després de l’apartheid. L’autor, el sud-africà J.M. Coetzee, va guanyar el premi Nobel de Literatura el 2003.
‘Invictus’
Director: Clint Eastwood
Guió: Anthony Peckham, basat en el llibre ‘El factor humà’, de John Carlin
Any: 2009
En arribar a la presidència de Sud-àfrica, el 1994, Mandela (Morgan Freeman) decreta l’abolició de l’apartheid. La celebració de la copa mundial de rugbi, l’any següent, és l’eina que utilitzarà per construir la unitat nacional.
‘La filla de Burger’
Autora: Nadine Gordimer
Editorial: Edicions 62
Pàgines: 400
Debats interiors de la filla d’un líder comunista que mor a la presó, on complia una pena de cadena perpètua per les seves activitats polítiques contra l’apartheid a Sud-àfrica. Gordimer va rebre el premi Nobel de Literatura el 1991.
‘Mandela i el general’
Autors: John Carlin i Oriol Malet
Editorial: Comanegra
Pàgines: 120
L’experiència de Carlin es conjura amb el talent de l’artista gràfic Oriol Malet en aquest còmic, que traça un moment crucial de la història del segle XX en què el somni democràtic d’un poble va estar a punt d’ofegar-se en sang per sempre.
50,5
per cent
dels joves estan a l’atur a Sud-àfrica, així com el 30,5% de les dones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.