Política

Laberint europeu

La complexitat caracteritza el funcionament de tot l’entramat d’institucions que formen la UE

El Parlament no disposa d’iniciativa legislativa

Brussel·les ha construït de manera lenta però constant un sistema que continua sent imperfecte

Brus­sel·les és sovint la paraula amb què s’aspira a resu­mir tot allò que passa a les ins­ti­tu­ci­ons de la Unió Euro­pea (UE). És clara­ment una sim­pli­fi­cació, però fins a cert punt rao­na­ble: el fun­ci­o­na­ment de les ins­ti­tu­ci­ons comu­nitàries és lluny de ser sen­zill. Això sí, ni tot passa a Brus­sel·les ni es pot enten­dre la UE només a par­tir de la capi­tal belga. Luxem­burg, Estras­burg i Frank­furt també són seu d’ins­ti­tu­ci­ons comu­nitàries i hi ha vida més enllà de les prin­ci­pals ins­ti­tu­ci­ons: el club comu­ni­tari està for­mat també per una àmplia xarxa d’agències i orga­nis­mes amb seus arreu de la UE, com ara l’Euro­pol a la Haia i l’Agència Euro­pea de Medi­ca­ments a Ams­ter­dam, entre mol­tes altres.

Dins de l’entra­mat comu­ni­tari, les prin­ci­pals ins­ti­tu­ci­ons res­pon­sa­bles de la presa de deci­si­ons són la Comissió Euro­pea, el Par­la­ment Euro­peu, el Con­sell de la UE i el Con­sell Euro­peu. La Comissió Euro­pea, tra­di­ci­o­nal­ment ano­me­nada Brus­sel·les, és l’òrgan exe­cu­tiu de la UE, és a dir, el més sem­blant que hi ha a un govern a les ins­ti­tu­ci­ons comu­nitàries. És l’única que pot ela­bo­rar pro­pos­tes per a noves lleis i apli­car les deci­si­ons del Par­la­ment Euro­peu i el Con­sell de la UE.

La Comissió Euro­pea està for­mada pel pre­si­dent i els comis­sa­ris, que, en com­pa­ració amb un govern, serien els minis­tres res­pon­sa­bles de les diver­ses car­te­res. Cada estat mem­bre té un comis­sari i tots ells, jun­ta­ment amb el pre­si­dent, for­men el Col·legi de Comis­sa­ris, que es reu­neix un cop a la set­mana per adop­tar noves pro­pos­tes.

Les pro­pos­tes de la Comissió pas­sen després a mans del Par­la­ment Euro­peu i el Con­sell de la UE, ins­ti­tució en què estan repre­sen­tats els estats a través dels seus minis­tres. Aques­tes dues ins­ti­tu­ci­ons són els cole­gis­la­dors de la UE, és a dir, els que, després de nego­ciar les lleis d’acord amb la pro­posta de la Comissió Euro­pea, les apro­ven perquè les hagin d’apli­car els estats mem­bres.

El nom­bre d’euro­di­pu­tats al Par­la­ment Euro­peu can­via segons la legis­la­tura –705 en l’actual i 720 en la pròxima– a causa dels can­vis demogràfics. Això sí, els trac­tats de la UE, que fixen les nor­mes de fun­ci­o­na­ment del club comu­ni­tari, esta­blei­xen que com a màxim hi pot haver 751 repre­sen­tants. La dis­tri­bució per països també res­pon al seu pes demogràfic: Ale­ma­nya, França i Itàlia són els que més en tenen, amb l’Estat espa­nyol en quarta posició. Per con­tra, països petits com ara Malta, Luxem­burg i Xipre no arri­ben ni a la desena de repre­sen­tants.

Una de les par­ti­cu­la­ri­tats del Par­la­ment Euro­peu i que l’allu­nya de la majo­ria de par­la­ments és que no té ini­ci­a­tiva legis­la­tiva. A la UE, la capa­ci­tat d’ini­ci­a­tiva legis­la­tiva està reser­vada a la Comissió Euro­pea. El que sí que pot fer la cam­bra és dema­nar a l’exe­cu­tiu que pre­senti una pro­posta per regu­lar alguna qüestió con­creta. Aquesta limi­tació a la pràctica de la capa­ci­tat d’influència del Par­la­ment a l’hora d’impul­sar lleis, mal­grat ser l’única ins­ti­tució de la UE ele­gida direc­ta­ment pels ciu­ta­dans, li resta poder en com­pa­ració amb les altres grans ins­ti­tu­ci­ons.

L’altre cole­gis­la­dor és el Con­sell de la UE, on estan repre­sen­tats els governs dels estats mem­bres. En les seves reu­ni­ons par­ti­ci­pen els minis­tres en funció del tema que es tracti. Les reu­ni­ons se cele­bren a Brus­sel·les, excepte entre l’abril i l’octu­bre, que es fan a Luxem­burg. Un dels fets carac­terístics del Con­sell de la UE és que té pre­sidència rotatòria: cada sis mesos un país l’assu­meix i fa d’àrbi­tre en les tro­ba­des.

Com que hi ha dues ins­ti­tu­ci­ons legis­la­do­res, el fun­ci­o­na­ment és par­ti­cu­lar. Pri­mer, el Par­la­ment Euro­peu i el Con­sell de la UE pac­ten les seves res­pec­ti­ves posi­ci­ons ini­ci­als per nego­ciar. Un cop les dues ins­ti­tu­ci­ons acor­den les seves línies per nego­ciar, comen­cen les con­ver­ses entre els res­pec­tius equips nego­ci­a­dors per acor­dar la legis­lació defi­ni­tiva. Aques­tes reu­ni­ons s’ano­me­nen trílogs perquè són un diàleg a tres entre la cam­bra comu­nitària, el Con­sell de la UE i la Comissió Euro­pea, que hi té un rol de medi­a­dora entre les parts. La nego­ci­ació ha de con­cloure amb un acord polític entre el Par­la­ment i el Con­sell de la UE, que, poste­ri­or­ment, han d’adop­tar for­mal­ment cadascú per la seva banda perquè les noves nor­mes s’apro­vin defi­ni­ti­va­ment.

Capa­ci­tat de vet

Una altra de les ins­ti­tu­ci­ons impor­tants a la UE és el Con­sell Euro­peu, que sovint es con­fon amb el Con­sell de la UE. El Con­sell Euro­peu és la ins­ti­tució que reu­neix els caps d’estat i de govern de la UE a Brus­sel·les. A diferència del Con­sell de la UE, no nego­cia ni adopta legis­lació comu­nitària, sinó que defi­neix les ori­en­ta­ci­ons i pri­o­ri­tats polítiques del club comu­ni­tari. Els líders dels 27 socis fixen així durant les tro­ba­des una guia política sobre cap a on ha d’anar l’acció de la UE.

Aques­tes direc­tius polítiques que­den fixa­des en les con­clu­si­ons de la reunió, que és el text que els líders dels 27 socis nego­cien durant les tro­ba­des, que nor­mal­ment duren dos dies i sovint s’allar­guen durant la nit.

Les con­clu­si­ons del Con­sell Euro­peu s’han d’adop­tar per una­ni­mi­tat entre els 27 socis, cosa que fa que sovint s’allar­guin les con­ver­ses fins que s’asso­leix un text que sigui accep­tat per tots els països. Abans de la reunió dels líders, els ambai­xa­dors dels 27 socis tre­ba­llen en un text que pugui ser de con­sens. Així, els caps d’estat i de govern arri­ben amb un esbor­rany de con­clu­si­ons a les tro­ba­des, mar­ca­des per estira-i-arron­ses entre els líders, nor­mal­ment, per can­viar parau­les i punts de pun­tu­ació del text fins a asso­lir un acord.

Ara bé, de vega­des els 27 socis s’enro­quen i no arri­ben a cap acord que pugui ser accep­tat per tot­hom. En aquests casos, és la pre­sidència del Con­sell qui deci­deix què cal fer. Es poden fer reu­ni­ons més peti­tes amb els països que s’opo­sen al text, es pot ajor­nar el debat i pas­sar a altres qüesti­ons o, en cas que les diferències siguin insal­va­bles, la part con­flic­tiva del text pot caure de les con­clu­si­ons. Com que es reque­reix una­ni­mi­tat entre els 27, sovint se sent la paraula vet en les reu­ni­ons del Con­sell Euro­peu. Tan­ma­teix, no és l’únic moment en la presa de deci­si­ons a la UE en què es neces­sita l’acord entre els 27 estats per tirar enda­vant deci­si­ons. Per exem­ple, en política exte­rior, fis­ca­li­tat, adhesió de nous mem­bres i pres­su­post comu­ni­tari, entre d’altres, també es neces­sita una­ni­mi­tat.

A la pràctica, la neces­si­tat d’una­ni­mi­tat dona als estats el poder de vetar deci­si­ons. En els dar­rers anys, Hon­gria ha estat el país que més ha uti­lit­zat –o amenaçat d’uti­lit­zar– aquest recurs per enca­llar deci­si­ons a escala euro­pea. Amb el govern de Llei i Justícia, Polònia s’afe­gia a Buda­pest en el blo­queig d’algu­nes deci­si­ons clau a la UE. És per aquest motiu que, amb vista a la reforma que el club comu­ni­tari vol fer del fun­ci­o­na­ment abans d’incloure nous estats mem­bres, aquesta és una de les qüesti­ons damunt la taula per ser modi­fi­cada: més deci­si­ons per majo­ria qua­li­fi­cada per evi­tar que l’ampli­ació sigui un fre i que l’entrada de nous mem­bres resti eficàcia al procés de decisió euro­peu.

Sense llums i taquígrafs

A banda de les qua­tre prin­ci­pals, la UE es com­pon d’un entra­mat d’ins­ti­tu­ci­ons que arti­cu­len el seu fun­ci­o­na­ment en altres àmbits. Per exem­ple, el Banc Euro­peu d’Inver­si­ons, amb seu a Luxem­burg, que es dedica a con­ce­dir finançament als pro­jec­tes que con­tri­bu­ei­xen a asso­lir els objec­tius de la UE, i el Tri­bu­nal de Justícia de la UE, que vet­lla perquè la llei euro­pea s’apli­qui arreu del club comu­ni­tari i que tant les ins­ti­tu­ci­ons com els països res­pec­tin el dret euro­peu.

Amb seu a Frank­furt, una altra ins­ti­tució clau és el Banc Cen­tral Euro­peu, que actua com el banc cen­tral de la zona euro i és el res­pon­sa­ble de la política monetària. El seu prin­ci­pal objec­tiu és garan­tir l’esta­bi­li­tat de preus i vet­llar per la segu­re­tat del sis­tema ban­cari euro­peu. També té el dret exclu­siu d’auto­rit­zar l’emissió de bit­llets de banc i actua com a nucli del sis­tema euro­peu de bancs cen­trals.

L’entra­mat ins­ti­tu­ci­o­nal de la UE és de tot menys sen­zill perquè difícil­ment ho podria ser. El sis­tema polític i ins­ti­tu­ci­o­nal de cada país ja és com­plex i arti­cu­lar-lo amb 27 veus no pot ser més que babèlic. A més, una de les prin­ci­pals carac­terísti­ques del fun­ci­o­na­ment ins­ti­tu­ci­o­nal euro­peu és que opta per la via tècnica més que la política, un clar símptoma d’un sis­tema nas­cut amb l’objec­tiu de girar full res­pecte als con­flic­tes polítics a l’Europa del segle XX. Sovint sense llums i taquígrafs sobre tot el que es mou als des­pat­xos i en les nom­bro­ses reu­ni­ons que es fan prin­ci­pal­ment a Brus­sel·les, si una cosa ha carac­te­rit­zat la UE és una cons­trucció lenta, però cons­tant, d’un sis­tema que con­ti­nua sent imper­fecte.

7
grups polítics
ha tingut en aquesta legislatura el Parlament Europeu, als quals els diversos partits catalans i de l’Estat s’han integrat: PPE (PP), socialdemòcrata (PSC i PSOE), liberals (Ciutadans, PNB), Verds-Aliança Lliure Europea (ERC), Grup de l’Esquerra (En Comú Podem, Podem), els ultradretans i populistes Conservadors i Reformistes Europeus (Vox) i Identitat i Democràcia, i el de No Inscrits (Junts).
720
representants
tindrà el Parlament Europeu en la pròxima legislatura.
PARLAMENT

La veu dels ciutadans

Amb els seus 705 diputats, el Parlament Europeu és l’única institució de la UE elegida de manera directa pels ciutadans. Té la responsabilitat, juntament amb els estats membres, d’adoptar la legislació de la Unió. La gran majoria de lleis europees són aprovades conjuntament pel Parlament i el Consell de la UE (els estats). Es tracta del procediment legislatiu ordinari, en què funciona la codecisió, és a dir, l’eurocambra i el Consell de la UE (els estats) actuen en peu d’igualtat, l’aval de totes dues institucions és necessari perquè s’aprovi una llei en àmbits molt diversos (per exemple, governança econòmica, immigració, energia, transport, medi ambient i protecció del consumidor).

A més d’aquest, el Parlament comparteix també amb el Consell el poder de decisió amb relació al pressupost anual de la UE, sobre el qual té l’última paraula. Les decisions dels eurodiputats han de respectar els límits de despesa establerts en l’anomenat marc financer plurianual, el pla financer que es negocia cada set anys. Un cop aprovat el pressupost de la UE, la Comissió Europea s’encarrega de la seva execució, mentre que l’eurocambra, com a representant dels contribuents de la UE, en supervisa la gestió. El Parlament també controla altres institucions, principalment la Comissió Europea, la qual aprova i té el poder de destituir. Els caps d’estat, a més, han de tenir en compte els resultats de les eleccions europees a l’hora de triar la persona que presidirà la Comissió. El Parlament Europeu disposa de dues seus, la de Brussel·les i la d’Estrasburg, aquesta última per a les sessions plenàries, que tenen lloc un cop al mes.

COMISSIÓ

El govern de la UE

Creada el 1958 a Brussel·les, la Comissió és el principal òrgan executiu de la Unió. Té el monopoli de la iniciativa legislativa, és a dir, el poder de proposar noves lleis, que han de ser estudiades i adoptades pel Parlament i el Consell de la UE (els estats). També gestiona el pressupost i les polítiques de la Unió –llevat de la política exterior i de seguretat comuna– i vetlla perquè els estats membres apliquin correctament el dret comunitari.

També fixa les prioritats de despesa de la UE, conjuntament amb el Consell i el Parlament. Elabora els comptes anuals perquè aquests dos organismes els aprovin, i supervisa com es gasten els diners sota l’escrutini del Tribunal de Comptes. Conjuntament amb el Tribunal de Justícia de la UE, garanteix que la legislació comunitària s’apliqui correctament a tots els estats membres.

La Comissió parla en nom de tots els països davant dels organismes internacionals, especialment en qüestions de política comercial i ajuda humanitària. També negocia acords internacionals en nom de la UE. La Comissió està formada per un equip de 27 comissaris –un per cada estat membre– sota la direcció del president –actualment, l’alemanya Ursula von der Leyen– i per personal (juristes, economistes, etc.) repartit en diversos departaments anomenats “direccions generals”, cadascuna de les quals s’ocupa d’una política determinada. Els líders europeus, reunits en el Consell Europeu, presenten el candidat a presidir la Comissió atenent als resultats de les eleccions a l’eurocambra. Per obtenir el càrrec, el candidat necessita el suport de la majoria del Parlament.

CONSELL DE LA UE i CONSELL EUROPEU

El poder dels estats

El Consell de la UE representa els governs dels estats membres. En el Consell –com es coneix de manera informal–, els ministres del ram en qüestió debaten, modifiquen i adopten mesures legislatives i coordinen polítiques. La institució es reuneix a Brussel·les, on té la seu principal, excepte durant tres mesos –abril, juny i octubre–, en què ho fa a Luxemburg. La seva presidència és rotatòria: cada sis mesos un país l’assumeix i dirigeix les reunions.

Juntament amb el Parlament Europeu, és el principal òrgan de decisió de la UE. En principi, la Comissió proposa les noves lleis, i l’eurocambra i el Consell les adopten. A continuació, els estats membres les apliquen sota la vigilància de la Comissió. També juntament amb l’eurocambra, aprova el pressupost comunitari. El Consell de la UE no s’ha de confondre amb el Consell Europeu, que són les cimeres (normalment trimestrals) en què els 27 líders comunitaris marquen l’orientació, les prioritats i les grans línies de les polítiques europees, ni tampoc amb el Consell d’Europa, que és un organisme aliè a la UE i que té la seu a Estrasburg. En general, el Consell Europeu (els dirigents polítics) no legisla, però sí que pot acordar modificacions en el tractat de funcionament de la UE. Aquesta institució estableix la política exterior i de seguretat comuna tenint en compte els interessos estratègics de la UE i les implicacions en matèria de defensa. També designa i nomena els candidats elegits per a determinats càrrecs destacats de la UE, com ara el de president del Banc Central Europeu i de la Comissió. L’actual president del Consell Europeu és el belga Charles Michel.

TJUE, BCE I TRIBUNAL DE COMPTES

Justícia, euro i control financer

La tasca que desenvolupen les quatre principals institucions de la UE –Parlament, Comissió, Consell de la UE i Consell Europeu– es complementa amb la de tres institucions més: el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Tribunal de Comptes Europeu.

El TJUE té per missió garantir que la legislació comunitària s’interpreti i s’apliqui de la mateixa manera en cadascun dels estats membres, i garantir també que els socis i les institucions europees compleixin la legislació de la UE. En determinades circumstàncies, poden recórrer al TJUE particulars, empreses i organitzacions que considerin vulnerats els seus drets per part d’una institució de la UE (com en el cas de Puigdemont, Comín i Ponsatí, que s’hi van adreçar quan el Parlament els va retirar la immunitat i que estan ara pendents de sentència). El BCE, pel seu cantó, gestiona l’euro, manté l’estabilitat dels preus (i fomenta així el creixement econòmic i l’ocupació) i dirigeix la política econòmica i monetària de la UE. En aquest sentit, estableix els tipus d’interès a què presta als bancs comercials de la zona del euro, controlant així l’oferta monetària i la inflació. Des del 2019, el presideix Christine Lagarde. Finalment, el Tribunal de Comptes Europeu comprova que els fons de la UE es perceben i s’usen correctament i contribueix a millorar la gestió financera de la Unió. En tant que defensor dels interessos del contribuent, audita ingressos i despeses de la UE per verificar la correcta percepció, ús, rendibilitat i comptabilitat dels fons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.