Política

Països bàltics

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

Oficials de fronteres estonians denuncien que la guàrdia de fronteres russa va retirar les boies col·locades en aigües estonianes del riu Narva que s’utilitzen per a marcar les rutes marítimes

Estònia ha denunciat aquest dijous un “incident fronterer” amb Rússia en el riu Narva després de retirar guàrdies russos en la matinada unes 24 boies de senyalització del costat estonià.

En una roda de premsa a Tallinn, la primera ministra estoniana, Kaja Kallas, va qualificar la retirada de les balises d’“incident fronterer les circumstàncies exactes del qual s’estan aclarint”.

La Policia i Guàrdia de Fronteres d’Estònia ha declarat en un comunicat que en la nit del 23 de maig, la guàrdia de fronteres russa va retirar les boies col·locades en aigües estonianes del riu Narva, que s’utilitzen per a marcar les rutes marítimes”.

L’incident es produeix poc després que les autoritats bàltiques condemnessin com una provocació un informe que afirmava que Rússia pretenia canviar unilateralment la seva frontera marítima amb Lituània i en el golf de Finlàndia que separa Estònia de Finlàndia.

Segons Tallinn, les boies es col·loquen en el riu Narva cada primavera per a evitar que pescadors i navegants s’endinsin en territori rus i la col·locació es va fer de mutu acord entre les parts abans de la invasió russa d’Ucraïna en 2022.

“Des de 2023 Rússia no està d’acord amb les posicions d’Estònia quant a la ubicació de les boies. Hem decidit posar-les per a la temporada d’estiu segons l’acord de 2022, perquè són necessàries per a evitar errors de navegació”, ha indicat el cap de l’Oficina de la Guàrdia Fronterera d’Estònia, Eerik Purgel, cap de l’Oficina de la Guàrdia de Fronteres per a la Prefectura de l’Est, responsable de la zona fronterera on ha de senyalitzar-se el riu.

Enguany, Rússia ha anunciat que no estaria d’acord amb la ubicació d’aproximadament la meitat de les 250 marques flotants previstes.

Estònia va instal·lar boies lluminoses en aigües estonianes basant-se en la Llei de Fronteres Estatals i en les ubicacions de les boies acordades entre els representants fronterers en 2022. Les primeres 50 es van instal·lar en el riu Narva el 13 de maig”, segons el comunicat.

La Policia i Guàrdia de Fronteres es posarà en contacte amb la Guàrdia de Fronteres russa i demanarà aclariments sobre la retirada de les boies i la devolució d’aquestes, ha afegit el comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.