Política

Sobirania i retorn de la història

L’autonomia estratègica de la UE és un dels eixos de la campanya electoral dels comicis del 9 de juny

Els 27 socis han entès que han d’assumir més responsabilitats i coordinació en matèria de defensa

La CE s’ha fixat com a objectiu que la Unió Europea es converteixi en “un pol de poder geopolític”

La guerra de Rússia contra Ucraïna ha forçat els europeus a prendre decisions insòlites
S’ha obert un debat sobre la necessitat d’incrementar la capacitat productiva per competir en el món global

Els ciu­ta­dans de la Unió Euro­pea estan cri­dats a les urnes. Per pri­mera vegada, enguany les elec­ci­ons al Par­la­ment Euro­peu es pro­du­ei­xen amb una gran guerra euro­pea interes­ta­tal en curs, ni més ni menys que entre una potència nuclear com Rússia i l’estat més extens del con­ti­nent –des­comp­tant la part euro­pea de la Fede­ració Russa–, Ucraïna, país que rep suport de gai­rebé tots els països de la UE. En aquest con­text bèl·lic, per pri­mer cop un dels temes fona­men­tals de la cam­pa­nya elec­to­ral gira a l’entorn dels plans per avançar cap a una inte­gració euro­pea més gran en matèria de defensa, com a part fona­men­tal de la pre­go­nada “auto­no­mia estratègica”, un con­cepte que amb els anys ha esde­vin­gut inter­can­vi­a­ble amb el de “sobi­ra­nia estratègica”.

Aquesta ter­mi­no­lo­gia va aparèixer sense gene­rar grans titu­lars el 2013, quan va ser inclosa per pri­mer cop en els docu­ments estratègics que fixen els objec­tius de la política exte­rior i de segu­re­tat de la UE. No va ser fins al 2016, però, que, amb l’arri­bada de Trump al poder als EUA lide­rant l’aïlla­ci­o­nisme de l’Ame­rica first, va tron­to­llar la via­bi­li­tat i el futur de l’OTAN, i a aquesta banda de l’Atlàntic va gua­nyar força la idea que a la UE li calia assu­mir més res­pon­sa­bi­li­tat i capa­ci­tat de decisió i de coor­di­nació en matèria de defensa.

Una de les veus que més es van fer sen­tir va ser la del pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, esco­llit la pri­ma­vera del 2017, que en va esde­ve­nir un dels prin­ci­pals vale­dors, tot reco­brant la pulsió històrica del gau­llisme francès i iden­ti­fi­cant la idea de l’auto­no­mia estratègica com a poten­cial vehi­cle per a les ambi­ci­ons de retor­nar França a una posició de gran­deur en matèria inter­na­ci­o­nal. La lla­vors can­ce­llera ale­ma­nya, Angela Merkel, mai va veure aquesta aposta amb bons ulls, ja que per a Ale­ma­nya impli­cava enfron­tar-se amb dos dels trau­mes here­tats del segle XX i que han con­di­ci­o­nat la seva política durant dècades: l’aversió a gas­tar en defensa i el dogma de l’aus­te­ri­tat. Al final del seu dar­rer man­dat, però, la va aca­bar assu­mint com a ine­vi­ta­ble.

La Comissió Euro­pea que va pren­dre pos­sessió l’estiu del 2019, amb Ursula von der Leyen al cap­da­vant, va fer de con­ver­tir la UE en “un pol de poder geo­polític” un dels seus objec­tius prin­ci­pals. Aquesta visió es va inten­si­fi­car a par­tir del febrer del 2022, arran de la guerra total que Rússia va llançar con­tra Ucraïna. Des de lla­vors, i tot i la coor­di­nació i mobi­lit­zació de recur­sos en suport d’Ucraïna que s’ha donat en el marc d’una OTAN revi­fada, la UE hi ha tin­gut un paper cada cop més relle­vant, amb deci­si­ons insòlites fins ara en l’àmbit de defensa. Així, l’acti­vació del meca­nisme Euro­pean Peace Faci­lity ha permès apor­tar 11.000 mili­ons d’euros en equi­pa­ment mili­tar a les for­ces ucraïneses. Dei­xant de banda l’ajut apor­tat direc­ta­ment pels estats mem­bres, la UE ha con­tribuït amb un total de 60.000 mili­ons en ajuda mili­tar, finan­cera i huma­nitària.

Paral·lela­ment, el març del 2022 es va anun­ciar la cre­ació d’una força de reacció ràpida euro­pea capaç de mobi­lit­zar fins a 5.000 tro­pes en cas de neces­si­tat, com a part de l’Stra­te­gic Com­pass en matèria de segu­re­tat i defensa, que inclou una vin­tena de mesu­res per enfor­tir la coor­di­nació entre mem­bres en matèria de segu­re­tat marítima, ame­na­ces híbri­des, ciber­se­gu­re­tat, intel·ligència i segu­re­tat espa­cial.

El prin­ci­pal repte, però, con­ti­nua sent la reduïda capa­ci­tat de pro­ducció d’equi­pa­ment i munició dels països euro­peus en con­junt, amb unes man­can­ces evi­den­ci­a­des per les difi­cul­tats per fer front a la demanda que ha reque­rit donar suport als esforços defen­sius de les for­ces ucraïneses, supler­tes en gran mesura per l’arma­ment que ha arri­bat dels EUA. De fet, ni més ni menys que tres quar­tes parts de l’ajuda inclosa en la Euro­pean Peace Faci­lity és mate­rial fabri­cat fora de la UE.

El març del 2024, la Comissió Euro­pea va apro­var la pri­mera estratègia euro­pea indus­trial de defensa, amb l’objec­tiu d’incen­ti­var la recerca i la pro­ducció d’equi­pa­ment mili­tar propi. El pla esta­bleix l’objec­tiu per al 2030 d’adqui­rir almenys el 40% d’equi­pa­ment dels països mem­bres de manera con­junta, des­ti­nar la mei­tat del pres­su­post en com­pra d’arma­ment a pro­duc­tes euro­peus i que un mínim del 35% del comerç en matèria de defensa es faci dins de la UE, a fi d’avançar cap a una estan­dar­dit­zació. Uns objec­tius tan ambi­ci­o­sos com poc rea­lis­tes a curt ter­mini.

Una altra de les mesu­res que es deba­ten és l’emissió con­junta de fins a 100.000 mili­ons d’euros en bons sobi­rans per des­ti­nar-los a l’ampli­ació i millora de la capa­ci­tat de pro­ducció, i con­tri­buir de retruc a avançar en la sobi­ra­nia fis­cal de la UE. S’espera que s’aprovi els mesos vinents. També diver­sos estats defen­sen esta­blir un sis­tema d’apro­vació amb majo­ria qua­li­fi­cada per a les deci­si­ons del Con­sell de la UE en política exte­rior i defensa comuna. Es tren­ca­ria així la regla de la una­ni­mi­tat i s’eli­mi­na­ria el poder de vet.

La qüestió de l’ampli­ació de la capa­ci­tat de pro­ducció en l’àmbit de la defensa entronca amb un debat més ampli sobre la neces­si­tat d’una rein­dus­tri­a­lit­zació euro­pea i d’incre­men­tar la capa­ci­tat pro­duc­tiva indus­trial al con­ti­nent en un con­text de crei­xent com­pe­tició glo­bal pel con­trol de les cade­nes de valor, espe­ci­al­ment pel que fa a les parts que inclo­uen com­po­nents i sis­te­mes tec­nològics d’alt valor afe­git. De retruc, gira a l’entorn de l’aposta euro­pea per rever­tir les dependències estruc­tu­rals que fins ara l’han lli­gat a tres com­pe­ti­dors o adver­sa­ris: a Rússia en matèria energètica, a la Xina en l’àmbit comer­cial i indus­trial, i als EUA pel que fa a pro­visió de segu­re­tat, que pre­ci­sa­ment estan abraçant una estratègia pro­tec­ci­o­nista com a part de la seva pròpia com­pe­tició indus­trial i tec­nològica amb Pequín.

De moment, són mol­tes les pre­gun­tes i poques les res­pos­tes, espe­ci­al­ment pel que fa a les alter­na­ti­ves dis­po­ni­bles en capa­ci­tat d’obtenció de com­po­nents, ener­gia i matèries pri­me­res per fer fun­ci­o­nar aques­tes indústries, i sobre com es pot fer com­pa­ti­ble amb els plans per a la des­car­bo­nit­zació de l’eco­no­mia. També, si hi haurà volun­tat per avançar en ter­mes de sobi­ra­nia fis­cal euro­pea i per tren­car amb el dogma de l’aus­te­ri­tat, espe­ci­al­ment en el cas d’estats com Ale­ma­nya i els Països Bai­xos.

Pel que fa a la reducció de la dependència en defensa envers els EUA, l’aposta per incre­men­tar la des­pesa mili­tar euro­pea i alhora aug­men­tar la pro­ducció indus­trial pròpia s’espera que pugui reper­cu­tir posi­ti­va­ment en les eco­no­mies euro­pees. D’altra banda, la cons­ta­tació que les pri­o­ri­tats estratègiques dels EUA ja no inclo­uen el con­ti­nent euro­peu, sinó la con­tenció de l’auge de la Xina i la seva riva­li­tat a l’Àsia-Pacífic, fa d’aquest recen­tra­ment euro­peu una qüestió de neces­si­tat i deixa enrere una rèmora de la guerra freda com és que el pes de la defensa d’una part del con­ti­nent recaigués en els Estats Units. De retruc, reduir el pes rela­tiu en el pla mili­tar i econòmic dels EUA al con­ti­nent pot tenir la vir­tut de con­tri­buir a min­var la seva capa­ci­tat d’influència política sobre els països de la UE.

El procés d’inte­gració euro­pea és un arte­facte polític de caràcter tec­nocràtic engen­drat en temps de pau al con­ti­nent i per a temps de pau, fill de la pro­funda ferida que va dei­xar la Segona Guerra Mun­dial. A par­tir de prin­ci­pis dels noranta, la fi de la guerra freda i la des­a­pa­rició del bloc soci­a­lista van por­tar l’euro­pe­isme a abraçar els marcs de la fi de la història de Fran­cis Fukuyama com si d’una pro­fe­cia auto­com­plerta es tractés, lide­rant el cos­mo­po­li­ta­nisme haber­masià, l’opti­misme neo­li­be­ral i les idees de post­na­ci­o­na­lisme i post­so­bi­ra­nia, en una època que va per­me­tre la màxima expansió del poder tou de la UE desen­vo­lu­pat a través del comerç i dels marcs nor­ma­tius.

Aquest model es desfà i esdevé ino­pe­rant davant l’endu­ri­ment que viuen les rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals. En un con­text d’acu­mu­lació de cri­sis sistèmiques, Rússia s’ha desin­hi­bit en l’ús de la força al con­ti­nent per per­se­guir els seus objec­tius geo­polítics recor­rent al xan­tatge nuclear i amb un revi­si­o­nisme de les fron­te­res ter­res­tres i marítimes. Més enllà d’Ucraïna, Mos­cou no reco­neix ple­na­ment la sobi­ra­nia d’un con­junt d’exrepúbli­ques soviètiques, com és el cas de Moldàvia, i una fallida dels països euro­peus a l’hora de man­te­nir la capa­ci­tat d’auto­de­fensa d’Ucraïna envi­a­ria un mis­satge de feblesa del qual el Krem­lin pren­dria bona nota. En joc hi ha ni més ni menys que el sig­ni­fi­cat de la sobi­ra­nia, en aquest cas dels estats, i la vali­desa del dret inter­na­ci­o­nal al con­ti­nent.

No és que la història hagi retor­nat, sinó que, en rea­li­tat, mai havia mar­xat, i ha entrat de ple en un període d’acce­le­ració. En aquest nou para­digma, la capa­ci­tat per inten­tar fixar límits a aquest ús de la força al con­ti­nent euro­peu es fa cada cop més a través de la pos­sessió de força de caràcter defen­siu per fer valer els pro­pis prin­ci­pis i posi­ci­ons i poder con­tri­buir així a con­fi­gu­rar les regles del joc que han de venir. L’objec­tiu últim no pot ser un altre que la pau, l’esta­bi­li­tat i un ordre just per a Europa.

Jun­ta­ment amb la com­pe­tició per les cade­nes de valor indus­tri­als i tec­nològiques, el nou ordre euro­peu i glo­bal malau­ra­da­ment també s’està escri­vint a través de l’ús de la força, fet que implica haver-ne de tenir perquè no l’escri­guin de manera uni­la­te­ral règims auto­ri­ta­ris i geno­ci­des com està pas­sant en regi­ons com el Cau­cas Sud. També hau­ria d’impli­car no renun­ciar a la coherència en defensa del dret inter­na­ci­o­nal en regi­ons com l’Ori­ent Mitjà. La UE s’ha d’adap­tar a un món cada cop més mul­ti­po­lar, ines­ta­ble i con­flic­tiu, fet que suposa assu­mir una relació dife­rent amb la força com a ele­ment de pro­jecció de poder.

La cons­trucció d’una iden­ti­tat geo­política pròpia per neces­si­tat de fer front a xocs exògens implica també, però, un debat neces­sari sobre els ris­cos i els cos­tos d’aquesta aposta, i si hi ha alter­na­ti­ves real­ment fac­ti­bles. Per sobre de tot, en absència d’un eth­nos euro­peu, i amb un demos euro­peu en hores bai­xes, cal abor­dar les impli­ca­ci­ons de la cessió per part dels estats mem­bres d’ele­ments de sobi­ra­nia a la UE pel que fa al dèficit democràtic estruc­tu­ral de la Unió. El pro­jecte de més poder euro­peu no hau­ria d’anar en detri­ment del benes­tar mate­rial en un sen­tit d’equi­tat, ni de la lli­ber­tat i els drets polítics i soci­als dels seus ciu­ta­dans. Fora bo no des­triar un objec­tiu de l’altre.

40
per cent
d’equipament bèl·lic de països membres de la UE s’ha d’adquirir de manera conjunta, d’acord amb l’estratègia europea industrial de defensa.
35
per cent,
com a mínim, del comerç en matèria de defensa s’ha de fer dins de la UE, segons han acordat els estats membres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia