Política

Òscar Aparicio Pedrosa

Alcalde de la Bisbal d’Empordà (PSC)

“Mai més trobarem un ajut de sis milions per fer el geriàtric nou”

L’alcalde bisbalenc defensa els ajustos en el pressupost i el canvi d’emplaçament que estudien per fer un nou CAP al municipi

A més dels reptes a curt termini, de l’abastament d’aigua i el porta a porta de residus, vol dinamitzar el mercat laboral i l’habitatge

Aparicio ha retornat a l’alcaldia bisbalenca, que ja havia ocupat entre el 2012 i el 2014, i repassa algunes de les mancances del municipi, que ja s’arrosseguen sense solució des de fa diversos mandats.

Com veu l’Ajuntament en aquesta segona etapa a l’alcaldia?
Hem intentat fer un pressupost molt ajustat a la realitat, i, tot i els ajustos, per primer cop en 8 anys disposem de 450.000 euros per invertir amb recursos propis, sense endeutar-nos. Això ha implicat reduir personal i estalviar i controlar el dèficit en alguns serveis, especialment en el geriàtric, que amb un dèficit d’uns 600.000 euros anuals afectava tot l’Ajuntament.
El geriàtric, o més aviat la renúncia a construir un nou edifici, ha estat un dels principals retrets que han fet a l’anterior govern, però l’exalcalde, i els tècnics, diuen que no era viable.
Estàvem d’acord que el departament hi havia de contribuir, però mai més trobarem una subvenció de sis milions d’euros de la UE per tirar-lo endavant. Entenc que hi poguessin pesar també els criteris dels tècnics, però es podrien haver estudiat fórmules alternatives: altres subvencions o trobar empreses que poguessin entrar en una gestió mixta. I, sobretot, haver esperat al resultat de les eleccions o haver consultat la resta de grups dies abans dels comicis.
Amb la Generalitat se’n sortiran?
Vam convidar l’encara conseller en funcions d’Acció Social, Carles Campuzano, perquè veiés l’estat lamentable de l’edifici actual. És antic i s’ha anat ampliant com es va poder, però amb un resultat laberíntic i el compromís que va prendre és que hauran de preveure una partida. Però ara, a banda que es pugui presentar el nou pla d’equipaments de la Generalitat, també serà imprescindible que hi hagi nou govern i que s’actuï.
L’exalcalde també qüestiona que vulguin canviar d’emplaçament el CAP.
Salut va informar favorablement sobre la proposta anterior, però l’espai per a l’ampliació és just i no oferirà marge per a futures necessitats. El model d’assistència actual requerirà espais per a la medicina comunitària, o per a la pràctica de proves d’exploració, com ara les radiografies, que ara es fan als hospitals. Ens han demanat una alternativa i hem proposat la parcel·la d’equipaments sociosanitaris que ja figura en el POUM, pendent de l’endegament del rec del Raig.
Si el CAP es fa en aquests terrenys, hi cabria el geriàtric? I què passa amb el solar expropiat el darrer mandat per a l’ampliació de l’ambulatori?
El CAP a la nova ubicació tindria capacitat per créixer i hi hauria encara uns 15.000 metres quadrats per al geriàtric, vialitat i la bassa de laminació, o dipòsit de pluvials proposats per evitar inundacions. I respecte a l’expropiació de la carretera de Cruïlles i el carrer de l’Aigüeta, ens ha costat 450.000 euros, que ara ens vindrien bé per a altres coses. Els propietaris no volien vendre, ho tenim qualificat com a equipament sanitari i ara no ho podem revendre per a altres usos perquè seria injust per a ells.
En l’apartat d’assignatures pendents del municipi, hi ha la inundabilitat, la municipalització de l’aigua...
Sí, a la carpeta de problemes antics hi ha el contenciós amb Sorea, amb un contracte nul des del 2017, però que continua prestant servei. Caldria haver liquidat la relació i en l’anterior mandat no es va fer. Nosaltres ja ens hi hem reunit quatre cops i en el ple de juny portarem una proposta de subhasta perquè alguna empresa presti el servei durant tres anys, amb possibilitat de pròrroga. Però amb vista a liquidar el contracte i abordar la municipalització del servei.
El municipalitzaran segur?
Abans hem de conèixer quina dimensió té el problema, quins costos, necessitats, l’estat de la xarxa, i formar tècnics de la casa, perquè ens falta coneixement. És l’altra qüestió que posem en marxa, a més del disseny del porta a porta per a la recollida de deixalles.
Qüestió complexa, però segurament necessària.
Des del 2015 hi ha un acord del ple que en demanava la implantació, però encara no s’havia encarregat cap estudi per fer-ho. Ho hem fet, demanant suport al Consell Comarcal, i la intenció és que, un cop tinguem la documentació, puguem planificar el servei, la maquinària i els recipients necessaris, i fer pedagogia. Però volem anar ràpid i posar-ho en marxa l’any vinent, perquè, si no, l’increment dels cànons de la Generalitat encarirà taxes a veïns i empreses.
Parlàvem abans de l’aigua a escala jurídica, però no hem tocat la dimensió tècnica dels talls. Com hi pensen posar fre?
Hem acabat les obres del dipòsit, i hi ha les canonades des dels pous d’abastament, 600.000 euros més, abans d’abordar a partir de l’any vinent la renovació de la tristament famosa canonada principal, amb un milió més. De moment, també s’ha habilitat una canonada alternativa d’urgència, per minimitzar els talls per les reparacions o futures obres. I l’any vinent encarregarem un pla director per saber quines inversions fan falta i assumir el servei o dissenyar una concessió.
Per tancar el cercle hídric, quins plans té per afrontar la inundabilitat?
El 80% de la zona urbana té riscos, i això ens limita el creixement. La zona més avançada és la del rec del Raig, on l’ACA ha de donar el vistiplau al projecte, d’uns quatre milions d’euros, i demanar subvencions de la línia que s’hauria d’activar a l’octubre, tot i que són molts diners i caldria abaratir-lo. I l’altra, del Daró, l’ha d’assumir la mateixa ACA, però ja el situen cap al 2030, i estem estudiant alternatives amb el polígon de l’Aigüeta, com ara un tancament perimetral amb un mur.
Amb un mur de formigó?
Sí, i amb comportes per als accessos. Ja s’ha aplicat en altres zones, com ara en el curs de la Tordera, i n’estem parlant amb els propietaris.
Pel que fa al litigi per la biblioteca, hi veu solució?
Esperem la darrera sentència i que sigui favorable, tot i que també hi ha la via de la inexecució de l’enderroc. Estem tenint converses amb el departament pensant que obrim un edifici que fa més de 10 anys que està tancat, i que caldrà actualitzar igualment segons la normativa ara vigent.
Quines altres prioritats es fixa?
Si l’economia de l’Ajuntament era delicada, la dels bisbalencs en general també. Molt d’atur juvenil i entre majors de 50 anys, que volem revertir amb formació ocupacional, d’acord amb les cambres i l’empresariat. Ja s’estan impartint cursos, alguns per part de les empreses, en quadres elèctrics, renovables i la borsa de treball per rejovenir la plantilla del geriàtric, en què els assistents tenen moltes garanties que en poden sortir amb feina. D’altra banda, hi ha l’habitatge: el 2015 teníem quatre pisos socials i ara, cinc. Estem en contacte amb els grans tenidors; és lent. I tenim el problema de les ocupacions il·legals. La policia local té pautes clares per actuar contra les màfies que venien claus a gent de fora del municipi. Una altra dificultat afegida per integrar-los.
Deixarà el Parlament per centrar-se en l’alcaldia?
És cert que fer oposició requereix menys dedicació que l’alcaldia, i Salvador Illa també va instar els alcaldes a escollir. Crec que he compaginat les dues activitats, i em sabrà greu deixar el Parlament, perquè, com a jurista, treballar per fer lleis era el màxim. Però vaig començar en política municipal i el repte és reconduir els problemes històrics, i ara també en altres aspectes, com els socioeconòmics, de la Bisbal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.