Política

política

Aprovada la Llei d’Amnistia

La norma que vol posar fi a la judicialització del procés català tira endavant definitivament amb 177 vots a favor i 172 en contra

Entrarà en vigor un cop publicada al BOE, però els recursos d’alguns jutges poden encallar-la

L’ordre de detenció sobre Puigdemont, entre altres incògnites

Amb els vots a favor del PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, Podem, PNB, BNG i Ábalos (177 perquè la dipu­tada de Podem, Mar­tina Velarde, absent per la situ­ació mèdica i greu d’un fami­liar, no ha pogut votar perquè el regla­ment no li ha permès fer-ho de forma telemàtica) i 172 en con­tra (PP, Vox, CC i UPN), el Congrés dels Dipu­tats ha donat llum verda defi­ni­ti­va­ment a la Llei d’Amnis­tia. Ha estat l’últim pas par­la­men­tari després d’una fei­xuga tra­mi­tació de més de sis mesos que va començar a mit­jans de novem­bre quan el PSOE va regis­trar en soli­tari el text després dels pac­tes d’inves­ti­dura amb ERC i Junts. Però si el camí fins aquí no ha estat fàcil, amb una cam­pa­nya ferotge per part de les for­ces con­ser­va­do­res, espe­ci­al­ment del PP i Vox i de l’ala més con­ser­va­dora del Poder Judi­cial, el recor­re­gut que espera a la norma a par­tir d’ara també es pre­veu ple d’obs­ta­cles. En el trans­curs del ple, la pre­si­denta madri­le­nya Isa­bel Díaz Ayuso ja ha anun­ciat un recurs al Cons­ti­tu­ci­o­nal.

La Llei d’Amnis­tia, de la que es poden bene­fi­ciar tots aquells actes rela­ci­o­nats amb el procés per la inde­pendència come­sos entre l’1 de novem­bre de 2011 fins el 13 de novem­bre de 2023 que hagin estat per­se­guits penal­ment o per les vies admi­nis­tra­tiva i comp­ta­ble, es podrà començar a apli­car un cop publi­cada al BOE, que no serà imme­di­ata i haurà d’espe­rar com a mínim a la set­mana vinent. segons han infor­mat a EFE fonts del govern cen­tral

A diferència d’un indult, els jut­ges han de revi­sar cas per cas i tenen fins a dos mesos per apli­car-la.

Més enllà dels recur­sos que alguns par­tits polítics com el PP pre­sen­ta­ran al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, el front judi­cial és que pot entor­pir més l’apli­cació de la norma. Pri­mer perquè d’entrada no hi ha con­sens pel que fa al nom­bre de repre­sa­li­ats. Des del govern esta­tal s’ha dei­xat anar la xifra ori­en­ta­tiva de 350 per­so­nes men­tre que Alerta Solidària eleva el nom­bre fins a 419, entre els que compta tots els impu­tats pel cas Tsu­nami i també els de l’Ope­ració Judes. En el còmput s’han inclòs també els agents de la poli­cia naci­o­nal que van inter­ve­nir en la repressió durant els actes de pro­testa per la sentència del procés a Cata­lu­nya.

I en segon lloc perquè ja es pre­veu que els jut­ges més con­ser­va­dors siguin reti­cents a apli­car la norma i pre­sen­tin qüesti­ons d’incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat al TC o con­sul­tes al Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea, que pot tri­gar a con­tes­tar uns 2 anys, fet que impli­carà que els pro­ce­di­ments que­din con­ge­lats, sense poder tan­car-se, però tam­poc es podrà avançar en la inves­ti­gació.

Aquesta segona opció pot per­ju­di­car els polítics que encara tenen inha­bi­li­ta­ci­ons a càrrec públic en vigor, com és el cas del líder d’ERC Oriol Jun­que­ras o de Jordi Turull, secre­tari gene­ral de Junts.

Puig­de­mont

Una de les prin­ci­pals incògni­tes és saber si final­ment el jutge que ins­tru­eix l’1-O al Suprem, Pablo Lla­rena, apli­carà el punt de la llei d’amnis­tia que ordena aixe­car “imme­di­a­ta­ment” tota mesura cau­te­lar i per tant anul·la l’ordre de detenció vigent a l’estat espa­nyol con­tra el pre­si­dent a l’exili Car­les Puig­de­mont, i els excon­se­llers Toni Comín i Lluís Puig, pel delicte de mal­ver­sació de l’1-O, un fet que els hau­ria de per­me­tre tor­nar a Cata­lu­nya sense el perill de ser detin­guts.

Agraïments de Junts i ERC

Durant el debat, Junts i ERC s’han agraït mútua­ment la feina feta per tirar enda­vant la llei d’amnis­tia i han avi­sat que la inde­pendència també arri­barà.

“El que està pas­sant aquí és el resul­tat d’un inde­pen­den­tisme unit, una causa que trans­cen­deix les llui­tes diàries, així som de for­tes”, ha pro­cla­mat el por­ta­veu d’ERC , Gabriel Rufián.

Per la seva banda, la por­ta­veu de Junts, Miriam Nogue­ras, ha asse­gu­rat que aquesta llei “no és perdó ni clemència” sinó “victòria”, que també s’acon­se­guirà amb la inde­pendència.

Tots dos por­ta­veus han qua­li­fi­cat d’històrica la sessió d’avui al Congrés i han car­re­gat con­tra els jut­ges, con­vençuts que inten­ta­ran endar­re­rir la apli­cació de la norma.

Nogue­ras ha dema­nat a la Pre­sidència del Congrés que cons­tara al diari de ses­si­ons l’agraïment de la seva for­mació a l’advo­cat de Car­les Puig­de­mont, Gon­zalo Boye, i al pre­si­dent d’ERC , Oriol Jun­que­ras, entre d’altres.

“S’ha fal­tat al res­pecte a tot un poble i havien de repa­rar-ho. Després d’avui la lluita con­ti­nua i estem més pre­pa­rats, hem demos­trat que podem vèncer”, ha afir­mat la por­ta­veu de Junts.

A més ha car­re­gat con­tra els “tri­bu­nals poli­tit­zats” davant els quals s’han asse­gut els líders del procés i ha adver­tit que la llei d’amnis­tia està redac­tada per superar els fil­tres del Tri­bu­nal de Justícia Euro­peu.

“No som ter­ro­ris­tes, no som delinqüents”, ha rei­te­rat, abans d’asse­gu­rar que el que defensa la seva for­mació és la dig­ni­tat i la lli­ber­tat.

“Men­tre no acon­se­guim la plena lli­ber­tat segui­rem llui­tant”, ha postil·lat.

“És un dia històric, estem davant la pri­mera der­rota del règim del 78”, ha mani­fes­tat, per la seva banda, Rufián abans que comencés a donar gràcies a totes les per­so­nes invo­lu­cra­des en el procés, de Car­les Puig­de­mont i Oriol Jun­que­ras, el major dels Mos­sos, Josep Lluís Tra­pero, els alcal­des i regi­dors “per­se­guits per per­me­tre el seu poble votar” i els cen­te­nars de per­so­nes que van defen­sar les urnes” amb el seu cos i amb la seva ànima”.

Rufián ha dema­nat ser rea­lis­tes perquè l’apro­vació de la llei “no és un punt final” i encara queda la seva apli­cació per part dels jut­ges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.