Política

Ruben Wagensberg

Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

“La nostra tornada ha de ser també una proposta política, no és una cursa a veure qui torna abans, ha de tenir un sentit”

“Com que la nostra imputació ja neix de la voluntat de rebentar la llei d’amnistia, sorprendria que se’ns apliqués des del minut u”

De la mateixa manera que sabem que no serà immediat, sabem que podrem tard o d’hora ser amnistiats
Evitant que la causa del Tsunami arribi a judici estem fent una contribució importantíssima al dret a protesta, perquè no generarà jurisprudència
Que ens faran patir un temps més? Potser sí, però és contraproduent per a ells. La imatge que s’està degradant és la seva, no la nostra

Ruben Wagens­berg (Bar­ce­lona, 1986) és dipu­tat electe d’ERC i ja mem­bre de la mesa ante­rior, però es va exi­liar a Suïssa a final d’any, en saber que l’acu­sa­ven de ter­ro­risme pel Tsu­nami Democràtic. La seva causa és al Tri­bu­nal Suprem, junt amb la de Car­les Puig­de­mont, i hi estan citats a decla­rar entre el 17 i el 20 de juny. Con­fia, però, ja no haver-ho de fer perquè totes les diligències que­din sus­pe­ses.

S’ha apro­vat la llei d’amnis­tia, però ara falta que s’apli­qui i tot indica que no serà gens fàcil...
Que els jut­ges s’hi esti­guin resis­tint mani­fes­ta­ment ja ens dona una visió de la importància de la llei, els obliga fins i tot a man­te­nir una posició ideològica, que és la que han man­tin­gut aquests últims anys. La seva apro­vacióreco­neix prin­ci­pal­ment la repressió injusta i des­bo­cada, efec­tu­ada en molta part per aquests jut­ges, que ha patit el movi­ment inde­pen­den­tista. És a dir, reco­neix el que fa anys que denun­ciem, que és que hi ha una causa gene­ral con­tra l’inde­pen­den­tisme. Lla­vors no és una victòria en sen­tit per­so­nal, sinó que és una victòria política incon­tes­ta­ble, sobre­tot per als que ens hem dedi­cat a expli­car inter­na­ci­o­nal­ment que hi ha una causa gene­ral con­tra l’inde­pen­den­tisme i havíem de res­pon­dre què és una causa gene­ral con­tra l’inde­pen­den­tisme... Ara queda escrit en una llei, que vol dir que totes les cau­ses ober­tes en aquest període en el marc d’un movi­ment que­den amnis­ti­a­des. Això ens reforça molt. I quan d’aquí a vint anys es parli d’aquesta llei, crec que poca gent recor­darà que es va obli­gar el Par­tit Soci­a­lista a fer-la, però en canvi sí que es recor­darà que hi va haver una amnis­tia que reco­nei­xia tota aquesta causa gene­ral con­tra l’inde­pen­den­tisme. Això és el punt u de la importància d’aquesta llei. El punt 2 és que atura la repressió que hi ha hagut fins avui, i aquí sí que entrem en el ter­reny més per­so­nal, perquè bene­fi­cia per­so­nal­ment mol­tes per­so­nes que han estat patint i estem patint, i els seus entorns fami­li­ars, una repressió duríssima, i que veuen una llum al final d’aquest túnel. I en un sen­tit més polític, aquesta repressió ha con­tribuït a l’erosió i al can­sa­ment del movi­ment inde­pen­den­tista expli­ci­tat en les últi­mes elec­ci­ons. És un dels efec­tes que bus­cava, i en bona part va acon­se­guir-ho. I segur que hem de fer molta autocrítica en moltíssi­mes coses, però una part impor­tantíssima de l’erosió del movi­ment ha estat la repressió. Per tant hem de cele­brar que s’aturi. I la ter­cera qüestió pot­ser és més con­jun­tu­ral, però estem en un moment en què l’inde­pen­den­tisme neces­sita una reflexió pro­funda, interna. Una de les coses que busca la repressió és que t’hagis de dedi­car a defen­sar-te i que no pen­sis en els teus objec­tius polítics, i ara que ens en puguem des­fer i puguem obrir aquesta reflexió interna, també entre espais, com a movi­ment inde­pen­den­tista, també és impor­tantíssim. L’apro­vació de la llei con­tri­bu­eix que puguem obrir en millors con­di­ci­ons aquesta etapa. Per això és tan impor­tant, és una victòria i l’hem de saber apro­fi­tar.
Dijous pre­ci­sa­ment vam veure imat­ges d’uni­tat de l’inde­pen­den­tisme. Seran flor d’un dia?
Dijous tot­hom va enten­dre, i no va fer falta ni pac­tar-ho, que tot­hom ha con­tribuït en la seva justa mesura perquè tot això anés enda­vant. Evi­dent­ment que tots els espais, par­tits però també enti­tats soci­als, poden treure pit d’haver avançat en un tram, però era un dia de cele­bració col·lec­tiva, i així va pas­sar. Va ser espon­tani i genuí, i crec que aquest és el camí.
Però tindrà con­tinuïtat? Amb vista a l’apli­cació no seria una bona pen­sada anar junts o coor­di­nats, i fins i tot més enllà per nego­ciar el referèndum?
Dijous tot­hom va veure que mal­grat que és evi­dent que hi haurà divergències estratègiques o de plan­te­ja­ments en un futur, com sem­pre n’hi ha hagut, el millor que pots fer és dis­cu­tir-les de manera tran­quil·la, de manera interna, podent expo­sar públi­ca­ment el teu cri­teri, però que la millor manera per acon­se­guir objec­tius polítics, i més ara que cada cop anem a par­la­ments més frag­men­tats, és ser capaços de tro­bar el con­sens entre les dife­rents opci­ons polítiques. Crec que també és el que espera la ciu­ta­da­nia de les opci­ons polítiques, que tin­guin la capa­ci­tat de tro­bar con­sen­sos amb aque­lla gent que plan­teja opi­ni­ons o estratègies dife­rents. Tant de bo sigui un punt d’inflexió per poder tre­ba­llar millor en un futur.
En quin punt està la seva causa?
Jo i el pre­si­dent Puig­de­mont, entre el 17 i el 20 de juny, estem citats de manera telemàtica, és a dir, que podríem com­parèixer des d’on siguem, en el meu cas des de Suïssa, i també de manera voluntària. Això ja és una diferència de doc­trina res­pecte a la de l’Audi­en­cia Naci­o­nal.
Quin serà el seu pro­per pas?
Pri­mer hem d’espe­rar la publi­cació al BOE per moure fitxa, però mal­grat que les impu­ta­ci­ons són indi­vi­du­als per molt que esti­guin agru­pa­des en el cas del Tsu­nami, per exem­ple, en dos jut­jats dife­rents, el que sí que farem d’entrada és coor­di­nar-nos perquè totes les estratègies tin­guin un objec­tiu com­par­tit. Ara, el pri­mer que farem és dema­nar que se’ns arxivi la causa. La nos­tra decla­ració al Suprem ja s’hau­ria d’anul·lar o sus­pen­dre perquè s’hau­ria d’apli­car la llei d’amnis­tia des del minut u. Amb el que passi tin­drem un pri­mer termòmetre del que pensa fer la ins­truc­tora del cas.
Faran front comú els acu­sats per Tsu­nami o cadascú pre­sen­tarà els seus pro­pis escrits?
És ine­vi­ta­ble que cadascú hagi de pre­sen­tar qüesti­ons que afec­ten la seva per­sona. És evi­dent també que pot haver-hi alguna divergència estratègica, que no vol dir con­tra­dictòria amb la resta, però hem inten­tat i hem acon­se­guit tenir una coor­di­nació total entre tots. Per exem­ple, la Marta Molina, que va decla­rar, era una decisió tant indi­vi­dual com col·lec­tiva, i tots estàvem ben orgu­llo­sos i atents a la seva decisió, cre­iem que sumava en la causa. I al revés, ella estava orgu­llosa i cons­ci­ent que el paper de l’exili ha estat impor­tant.
L’advo­cat Gon­zalo Boye diu que l’endemà de publi­car-se al BOE la llei, fins i tot els que tenen ordres de detenció poden tor­nar. Vostè no es plan­teja fer-ho?
Ho mira­rem, en pri­mera instància, amb els advo­cats, i també, paral·lela­ment, de manera col·lec­tiva, perquè aquesta tor­nada sigui també una pro­posta política, com ho han de ser totes. No és una cursa a veure qui torna abans, les tor­na­des han de tenir un sen­tit. Estem davant d’una victòria i ara toca entrar en un procés com­plex, que sabem que aca­barà bé, però no ens volem gene­rar expec­ta­ti­ves imme­di­a­tes que després puguin ser des­fa­vo­ra­bles, som molt cons­ci­ents que poden pas­sar coses aquesta set­mana que no sabem per on ani­ran. Un dels pro­ble­mes que ha tin­gut el nos­tre movi­ment a vega­des és la difi­cul­tat a l’hora de ges­ti­o­nar les expec­ta­ti­ves. Al final jo porto sis mesos a l’exili, hi ha gent que hi porta set anys i el país es mereix això també.
Vol dir que es coor­di­na­ran. Com l’esteu pre­pa­rant, la tor­nada?
No l’estem pre­pa­rant i per salut men­tal no me la puc ima­gi­nar, tot i que algun dia, ine­vi­ta­ble­ment, en alguna con­versa infor­mal, t’ima­gi­nes no tant com serà, sinó què faràs els pri­mers dies que tor­nis a ser al teu país. Quan et par­lava que ha de tenir un sen­tit polític, vull dir que no és poca cosa que torni la Marta Rovira, el pre­si­dent Puig­de­mont o con­se­llers com el Lluís Puig després de sis anys, i en segon terme l’última onada d’exi­li­ats. Per tant no estem par­lant per coor­di­nar cap tor­nada con­creta, però sí per veure com res­po­nem a par­tir d’ara.
El pre­si­dent Puig­de­mont tor­narà per al ple d’inves­ti­dura, que serà com a molt tard el 25 de juny. Vostè i la Marta Rovira podrien tor­nar per les matei­xes dates?
No, no. Ens inten­ta­rem coor­di­nar de la millor manera pos­si­ble, però no puc avançar res sobre el retorn. Seria avançar-me 25 pan­ta­lles d’on som avui. Segu­ra­ment aquesta set­mana començarem a tenir notícies d’una sèrie de decla­ra­ci­ons que estan pen­dents a l’Audi­en­cia Naci­o­nal, veu­rem què passa amb la que tenim el pre­si­dent Puig­de­mont i jo, si sus­pe­nen o no, i això ens gene­rarà un mapa. I a mesura que l’anem tenint podrem començar a tenir cer­te­ses amb què començar a tre­ba­llar com a front amb aquesta etapa de la tor­nada.
A vostè l’acu­sen de ter­ro­risme i dijous els fis­cals del Suprem ja deien que a parer seu l’amnis­tia no li és apli­ca­ble. Ho tem així?
És que a nosal­tres ja se’ns imputa ter­ro­risme amb una única volun­tat: que que­dem exclo­sos de la llei d’amnis­tia. Quan es coneix la volun­tat dels grups par­la­men­ta­ris del Congrés de fer una llei d’amnis­tia és quan es torna a des­per­tar la causa després de qua­tre anys ador­mida sota secret de sumari, i a mesura que van conei­xent el text i les seves exclu­si­ons, van gene­rant un seguit d’impu­ta­ci­ons i bus­cant noves fórmu­les ima­gi­na­ti­ves perquè en que­dem exclo­sos. Quan també veuen que en l’exclusió hi ha la temp­ta­tiva con­creta d’anar con­tra els drets humans, bus­quen fins i tot dos poli­cies que van ser lesi­o­nats, quan ni tan sols era una con­vo­catòria de Tsu­nami, perquè puguin acre­di­tar aquesta supo­sada temp­ta­tiva. Com que la nos­tra impu­tació ja neix d’una volun­tat de reben­tar la llei d’amnis­tia, ens sor­pren­dria que ara se’ns apli­qui des del minut u. La volun­tat de García-Cas­tellón com a mínim era aquesta; ja ho veu­rem en el cas de la ins­truc­tora del Suprem, que ens ha permès una cosa que durant tots aquests anys ni el jutge Lla­rena com a ins­truc­tor de la causa del procés ni el mateix García-Cas­tellón no havien permès, que és la decla­ració telemàtica. Si més no estètica­ment, sem­bla que les coses ja les està fent una mica dife­rents, tot i que també té una sala d’apel·laci­ons a qui res­pon­dre. És molt pre­ma­tur avançar cap on ani­ran les coses, ningú creu que seran fàcils, s’haurà de llui­tar. De moment només tenim pro­nun­ci­a­ment d’uns fis­cals con­crets, però al final la volun­tat del legis­la­dor queda molt clara, per tant, també tenim con­fiança. De la mateixa manera que sabem que no serà imme­diat, sabem que a través d’aquesta llei podrem ser amnis­ti­ats tard o d’hora, seguríssim.
Però si els jut­ges s’hi resis­tei­xen a apli­car-ho, què passa?
Com que tot això és una victòria enorme del movi­ment inde­pen­den­tista, és evi­dent que vol­dran o neces­si­ta­ran con­tra­res­tar-ho, perquè un jutge no voldrà reconèixer que ell ha repri­mit, el que vol dir és que ha fet justícia i aquesta llei jus­ta­ment cons­tata que no han fet justícia, sinó que han impar­tit injustícia. Per tant, és evi­dent que inten­ta­ran tro­bar tots els meca­nis­mes per inten­tar fre­nar-la. Així ens hi estem pre­pa­rant, però alhora estem con­vençudíssims que això té un límit. I no sé si serà tard o aviat, però té un horitzó caduc. Aquesta amnis­tia s’aca­barà apli­cant abso­lu­ta­ment per a tot­hom.
Pre­veu que hagin de ser instàncies euro­pees qui obli­guin els jut­ges reti­cents a apli­car-la?
Pot ser que el TJUE digui que la llei és ple­na­ment cons­ti­tu­ci­o­nal, després que també el TC rati­fi­qui les qüesti­ons d’incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat i que a més a més diguin que la causa de ter­ro­risme està bas­tant lluny de ser una causa per ter­ro­risme, perquè de mobi­lit­za­ci­ons a Europa n’hi ha hagut moltíssi­mes, i fins i tot molt més con­tun­dents que les de la tar­dor del 2019. Hem par­lat amb molta gent, i és tan absurd i tan clar que s’està fent un ús polític de l’acu­sació de ter­ro­risme...! Que ens faran patir un temps més? Pot­ser sí, però l’apro­fi­ta­rem per seguir. És con­tra­pro­du­ent per a ells, perquè la imatge que s’està degra­dant és la seva, no la nos­tra. Tot el con­trari. Jo mai havia tin­gut l’opor­tu­ni­tat de par­lar amb pre­mis Nobel de la pau, i ara no només la tinc, sinó que fir­men tex­tos de suport a la meva per­sona. Per tant, jo no estic patint una degra­dació d’imatge, per molt que ho inten­tin; qui l’està patint són ells.
Pot ser que no hi hagi reso­lució del TJUE fins d’aquí a un any o dos. Fins lla­vors no tor­na­ria?
Veu­rem què fan, és pos­si­ble que la causa no l’arxi­vin perquè no hi hagi una apli­cació efec­tiva de la llei d’amnis­tia, però sí que pot ser que amb una mica de seny la judi­ca­tura deci­deixi no impo­sar mesu­res cau­te­lars a les per­so­nes que han de ser amnis­ti­a­des, perquè pot anar con­tra els seus drets fona­men­tals. Ima­gina’t ara que ens posen unes mesu­res cau­te­lars com la presó pre­ven­tiva a per­so­nes de qui s’està valo­rant si són sus­cep­ti­bles d’entrar en la llei d’amnis­tia. Ja ho diu el sen­tit comú jurídic: sem­pre s’han d’imple­men­tar les mesu­res més bene­fi­ci­o­ses per a les per­so­nes inves­ti­ga­des, i per tant podem anar a un esce­nari on l’amnis­tia s’apli­qui de manera efec­tiva i con­so­li­dada d’aquí a un temps però podent evi­tar mesu­res cau­te­lars que hau­rien estat ine­vi­ta­bles fa un temps.
És a dir que el retorn dependrà en bona part de l’horitzó de mesu­res cau­te­lars que pre­ve­uen...
És clar, perquè a la presó no hi fem res i en canvi mira a Suïssa tota la feina que podem fer. Posem-nos en l’esce­nari pit­jor, que la llei d’amnis­tia no s’aplica. El que neces­si­tem és estar lliu­res per denun­ciar-ho, a la presó no podem. I afe­geixo una qüestió que va més enllà de l’inde­pen­den­tisme i també és impor­tant: que la causa del Tsu­nami no arribi a judici i per tant no generi juris­prudència, perquè el que s’està fent és deci­dir quins són els límits de la pro­testa. I poden venir sen­ten­ci­ats si hi ha juris­prudència a par­tir d’aquesta causa, això pot inter­pel·lar després qual­se­vol per­sona que es mobi­litzi pel que sigui. Evi­tant que la causa arribi a judici, per tant, estem fent una con­tri­bució impor­tantíssima al dret a pro­testa, i és bo que ho sàpiga tot­hom que l’exer­ceix. Això és el que dona sen­tit al nos­tre exili i a la llei d’amnis­tia, molt més enllà de la pro­tecció per­so­nal.
Vostè marxa a Suïssa, abans ho deia, quan a mesura que es va redac­tant la llei d’amnis­tia van sor­tint notícies de jut­ges que van adap­tant el vos­tre cas per esqui­var els pre­cep­tes que es van conei­xent. En quin moment deci­deix mar­xar i per què?
Sí, jo marxo en un moment en què hi ha una pressió ambi­en­tal impor­tantíssima, sobre­tot a par­tir de les fil­tra­ci­ons interes­sa­des que hi ha a través del propi jutge o de la Guàrdia Civil, sem­pre als matei­xos mit­jans d’una línia con­creta. Això genera una tensió ambi­en­tal impor­tant. A més, con­si­de­rem o sen­tim que la nos­tra causa és la que es vol uti­lit­zar per atu­rar l’amnis­tia, i això ens genera una inde­fensió bru­tal perquè s’està poli­tit­zant. Mol­tes per­so­nes comen­cen a notar fins i tot segui­ments, i tota aquesta pressió ambi­en­tal té unes con­seqüències per­so­nals que molts notem, i mar­xar ens allu­nya d’aquesta pressió i ens ajuda a veure les coses amb una mica més de distància i sere­nor. Però és que a més a més pen­sem que ens tro­bem davant d’un procés de defensa molt com­plex i que el farem millor des de l’exte­rior.
Vostè ha apro­fi­tat bé l’exili per fer con­tac­tes inter­na­ci­o­nals...
Sí, hem tin­gut l’opor­tu­ni­tat d’esta­blir rela­ci­ons inter­na­ci­o­nals pri­vi­le­giadíssi­mes amb orga­nit­za­ci­ons de pri­mer nivell que acos­tu­men a ser molt dis­cre­tes, i algu­nes tan impor­tants com Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal o l’Orga­nit­zació Mun­dial con­tra la Tor­tura han fet pro­nun­ci­a­ments públics res­pecte a nosal­tres. A més a més, en el meu cas con­cret, per la feina que desen­vo­lu­pava, hem tin­gut el pro­nun­ci­a­ment de tres pre­mis Nobel de la pau, de molts acadèmics, al vol­tant de la pau i de la gestió i de la reso­lució de con­flic­tes, asso­ci­a­ci­ons de vícti­mes del ter­ro­risme... Una cin­quan­tena de pro­nun­ci­a­ments que són impor­tantíssims i que han vin­gut donats gràcies a la feina que hem pogut fer estant aquí a fora. Per tant, estem con­tents de la feina feta aquests sis o set mesos que por­tem a l’exili. L’Estat espa­nyol ara té una imatge a fora pos­si­ble­ment menys agraïda que abans dels nos­tres exi­lis, i s’hau­ria de pre­gun­tar força coses al res­pecte.
No ha estat només pre­pa­rant la defensa jurídica­ment, és clar...
Sí, és que la defensa jurídica no l’hem pre­pa­rat perquè sabem que no és una causa jurídica. És una causa política i el que hem fet és pre­pa­rar una defensa política, posant-nos en con­tacte amb tots aquests esta­ments. Jo ho he fet des d’aquesta òptica, però per exem­ple el Jesús Rodríguez, que és peri­o­dista, ho ha fet tot des de la de la lli­ber­tat d’expressió i lli­ber­tat de peri­o­disme. Cadascú amb el que ja tre­ba­llava ha pogut recórrer una sèrie de camins que són com­par­tits. Al final hi estem molt satis­fets i molt con­tents. En aquest sen­tit estem molt con­tents, perquè tei­xim unes rela­ci­ons huma­nes excep­ci­o­nals entre gent que fins i tot no ens coneixíem prèvia­ment. Pas­sem mol­tes hores junts, ens hem cui­dat molt, hem com­par­tit molts moments molt íntims, per­so­nals, però és un regal, no sé si dir-ne premi de con­so­lació, un regal que que­darà per a tota la vida que hem com­par­tit. Pot­ser jo amb el Jesús no hau­ria com­par­tit mai res per­so­nal­ment, i ara ens veiem cada dia.
Els pri­mers dies a Suïssa deia que no se sen­tia un exi­liat. Mig anys després, com es defi­neix?
Vam tei­xir una estratègia col·lec­tiva tenint en compte la situ­ació indi­vi­dual de cadascú, i quan vam saber que es fil­tra­ria que jo era aquí vam deci­dir, per a segu­re­tat també col·lec­tiva, encara no uti­lit­zar el terme exili. Però és evi­dent que el que hi ha aquí és un exili. De fet, m’he dedi­cat molt a l’estudi i l’acom­pa­nya­ment dels exi­lis, n’hi ha que són imme­di­ats, com el de la Marta Rovira, i en el nos­tre cas són exi­lis per per­se­cució política, que sem­bla més abs­tracte i no tenen clara una línia tem­po­ral. Per tant et vas con­ver­tint a poc a poc en exi­liat, que és segu­ra­ment el que ens ha pas­sat a la resta d’impu­tats del Tsu­nami.
En tot cas vostè no té cap ordre de detenció. Podria ser al ple de cons­ti­tució del Par­la­ment el 10 de juny? És dipu­tat electe...
Soc dipu­tat, sí, però no vull posar cap data sobre la taula, pri­mer per una qüestió per­so­nal i després per una qüestió política. De fet segueixo amb una baixa mèdica que em per­met una dele­gació de vot sense gaire història. Ja tenim dues legis­la­tu­res segui­des amb el Lluís Puig, el Toni Comín o el pre­si­dent Puig­de­mont en què s’ha pogut fer dele­gació de vot, i espe­rem que així segueixi sent a par­tir d’ara.
La CUP ha pro­po­sat una mesa anti­re­pres­siva, i ERC ho veu bé.
Plan­tejo un res­pecte abso­lut per la gent que ho està nego­ci­ant, tant d’ERC com dels altres par­tits. Tenim un equip lide­rat per la Marta Rovira, amb per­so­nes que tenen una llarga tra­jectòria al Par­la­ment, com el Josep Maria Jové o la Marta Vilalta. No estic al dia de com estan les nego­ci­a­ci­ons, però con­fiança abso­luta, i sobre­tot dis­creció perquè puguin anar bé.
Vostè és ara a la mesa. S’hi veu­ria de pre­si­dent del Par­la­ment?
Em remeto a la res­posta ante­rior. No vull dir res que pugui con­tri­buir a gene­rar soroll, i tots sabem que quan par­les de noms és la millor manera. L’impor­tant és que es trobi una entesa el més àmplia pos­si­ble per a la millor mesa que repre­senti aquesta pròxima etapa.
Entrem en un debat intern on ERC ha de deci­dir si dona suport o per­met una inves­ti­dura de Sal­va­dor Illa, que hi hagi un intent ‘fake’ de Puig­de­mont o anar a repe­tició elec­to­ral. Com es pro­nun­ci­a­ria vostè?
Pri­mer, res­pecte abso­lut per la gent que ho està nego­ci­ant, és també molt pre­ma­tur perquè estem enmig d’unes elec­ci­ons euro­pees. No ens ha de fer por cap dels esce­na­ris, i tot el que passi ha de ser per donar sen­tit i veu als cen­te­nars de milers de per­so­nes que van votar ERC.
Esquerra ha tin­gut un cicle elec­to­ral molt decrei­xent. Ha con­vo­cat el 30 de novem­bre un congrés extra­or­di­nari per tro­bar un nou líder, o ja veu­rem si es torna a pre­sen­tar Oriol Jun­que­ras. Veu nous lide­rat­ges interns que puguin aga­far el relleu?
Si a la pre­gunta ante­rior ja volia ser res­pectuós però ente­nia que m’havia de mullar una mica perquè soc mem­bre d’una llista par­la­mentària, aquí encara vull ser més res­pectuós perquè jo no faig part de les estruc­tu­res inter­nes del par­tit i, per tant, tot el res­pecte del món. Cal enten­dre també que la repressió ha estat molt dura aquests anys i que ha con­tribuït a aquesta erosió con­junta i col·lec­tiva del movi­ment inde­pen­den­tista, i que ara sí que és veri­tat que neces­si­tem entrar en un període de reflexió interna, no només d’ERC sinó de qual­se­vol espai, també com a con­junt de movi­ment. Qual­se­vol reflexió interna per con­tri­buir a obrir una nova etapa serà posi­tiva.

k

L’entre­vista sen­cera, a www.​elpuntavui.​cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia