Política

Quatre dos mil catorzes

En plena guerra de suc­cessió a ERC, cada sec­tor intenta cons­truir un dis­curs amb accent propi en relació a la pro­posta d'un referèndum d'auto­de­ter­mi­nació per a l'any 2014, coin­ci­dint amb el 300 ani­ver­sari de la der­rota de l'Onze de Setem­bre.

La publi­cació del pro­grama de Puig­cercós, amb un calen­dari de pro­pos­tes titu­lat Camí del 2014, ha pro­vo­cat les ires dels segui­dors de Josep-Lluís Carod-Rovira i d'Esquerra Inde­pen­den­tista. "Durant mesos, els de Puig­cercós han menys­tin­gut la pro­posta. El 2014 no va ser ofi­ci­al­ment en la cam­pa­nya elec­to­ral i quan Carod va fer una con­ferència per expli­car la pro­posta ens ho van retreure", es queixa Car­les Bonet, sena­dor i mem­bre caro­dista de l'exe­cu­tiva.

"Han cai­gut del cavall"
Amb certa iro­nia, afe­geix que cele­bra que "hagin cai­gut del cavall" i hagin deci­dit sumar-se a la idea. "Ben­vin­guts al con­sens. Hem de ser el màxim de gent pos­si­ble, aquesta pro­posta no pot tirar enda­vant amb un sol sec­tor ni amb un sol par­tit, hem de mobi­lit­zar la soci­e­tat", adver­teix Bonet.

El sena­dor no accepta els retrets d'Esquerra Inde­pen­den­tista, que manté que van ser Uriel Ber­tran i Héctor López Bofill els pri­mers a par­lar del 2014. "Era una idea que pla­nava i el pri­mer amb gran capa­ci­tat de lide­ratge i un càrrec impor­tant a for­mu­lar-la va ser Carod", sen­ten­cia.

Aquest argu­ment no con­venç Ber­tran. "Nosal­tres ho vam pen­jar a la nos­tra web al juny i Carod s'ho va copiar i, a l'agost, ho va pro­po­sar en una entre­vista. I ara s'ho copien els de Puig­cercós, amb un calen­dari gai­rebé cal­cat del nos­tre. Si això fos un exa­men, Carod i Puig­cercós hau­rien suspès per haver copiat", adver­teix. Per Ber­tran, l'acos­ta­ment de Puig­cercós a la pro­posta és opor­tu­nista. "Ho van incloure en la ponència de la con­ferència naci­o­nal perquè van veure que jo tenia suport. Van sor­tir del pas, però no és creïble que ho vul­guin apli­car", sen­ten­cia.

Xavier Ven­drell, vice­se­cre­tari de coor­di­nació interna i mà dreta de Puig­cercós, res­pon a tot. "Hem apos­tat pel 2014 des que ERC va assu­mir la idea en la con­ferència naci­o­nal de l'octu­bre", replica. Des del seu punt de vista la data no és impor­tant. "El 2014 està bé perquè genera èpica, però l'impor­tant és cons­truir la majo­ria social per con­vo­car el referèndum i gua­nyar-lo. Per això calen líders amb capa­ci­tat per mar­car l'agenda del govern i lle­gir-li la car­ti­lla a José Mon­ti­lla", matisa. I dis­cu­tir la pater­ni­tat de la idea, segons el vice­se­cre­tari, és com bara­llar-se per deci­dir "qui va intro­duir l'inde­pen­den­tisme a ERC".

Tot i ser als antípodes de Puig­cercós, Rea­gru­pa­ment.cat esgri­meix argu­ments sem­blants. Ho explica Rut Caran­dell: "Si el 2014 es pot fer un referèndum, esta­rem encan­tats, però hem de ser cons­ci­ents que neces­si­tem que el poble ens segueixi", alerta la can­di­data a la secre­ta­ria gene­ral en tàndem amb el pre­si­den­ci­a­ble Joan Car­re­tero. Per Caran­dell, el moment baix del par­tit no con­vida a con­fiar en les pos­si­bi­li­tats del 2014. "Tal com estem gover­nant i per­dent suport elec­to­ral, no anem pel camí del 2014", con­clou.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.