política
Mobilitat i patrimoni, claus de l’Agenda Urbana de Manresa
L’Ajuntament de Manresa ha fet pública l’Agenda Urbana de la ciutat per al 2030, un document estratègic per garantir que les polítiques municipals i els projectes que s’implantin a la ciutat en un futur ho facin d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU i els objectius de l’Agenda Urbana estatal. L’estratègia de sostenibilitat integral per a la Manresa del futur, que es presentarà en un acte públic aquest dimarts al claustre del museu local, inclou 9 reptes i 38 accions enfocades a aconseguir una ciutat més justa, verda, pròspera i segura.
Aquestes accions estan pensades per fomentar, entre d’altres, la mobilitat sostenible, la preservació del patrimoni històric, cultural i arquitectònic de Manresa i el desenvolupament i la millora dels espais verds urbans i l’Anella Verda. També es posa el focus en la reducció de les desigualtats, la millora de la inclusió social i el foment de l’economia local competitiva i sostenible. A més, es fa èmfasi en el fet que les polítiques municipals tinguin en compte la participació ciutadana, la transparència, la perspectiva de gènere i l’avaluació de resultats.
Del total de 38 accions, 30 ja estaven contemplades en el pla integral d’acció i la resta han estat identificades durant el procés d’anàlisi i diagnosi de l’Agenda Urbana de Manresa 2030. Entre els projectes de nova implementació destaca la recuperació de dues antigues fàbriques de la ciutat per a diferents usos.
D’una banda, a la Fàbrica Nova es farà un nou pol d’innovació i recerca tecnològica i s’hi traslladarà el centre de formació pràctica per tal d’augmentar la investigació tecnològica i de millorar la formació continuada i ocupacional dels treballadors. De l’altra, l’antiga Fabrica de L’Anònima, de titularitat municipal, es recuperarà per ubicar-hi serveis de promoció econòmica i ocupació de la ciutat, així com un altre espai dedicat tant al consum de cultura i art com a la producció artística, la innovació cultural i l’ús per part de la comunitat local.
Altres projectes de nova implementació tindran a veure amb la millora de l’eficiència i la sostenibilitat de la xarxa d’aigües existent, incloent-hi sistemes de reciclatge i reutilització d’aigua de pluja, amb la implementació de mesures de resiliència per fer front a l’augment de temperatures derivat del canvi climàtic, amb l’impuls de mesures per millorar el parc d’habitatges de la ciutat, que téu n 40% de llars amb més de 35 anys sense renovar o rehabilitar, i amb la transformació de Manresa en una ciutat intel·ligent.