Política

Societat

Els drets LGBTI, amenaçats

Amnistia Internacional denuncia un augment de la pressió i dels discursos contra els homosexuals arreu del món

Un total de 62 estats criminalitzen els actes sexuals consensuats entre persones del mateix sexe i en 12 es preveu la pena de mort

Europa és on més es respecta la diversitat sexual, tot i excepcions com ara Hongria i Rússia

Els drets de les persones LGBTI estan cada cop més amenaçats al món, segons ha denunciat Amnistia Internacional. L’organització prodrets humans assegura que “a totes les regions del món, a causa dels discursos contraris als drets de les persones LGBTI o bé per l’aprovació de lleis que, de facto, redueixen aquests drets, ha augmentat la pressió contra aquest col·lectiu, fet que ha suposat un augment de l’assetjament i la violència a què s’enfronten”. Les persones transgènere –diu Amnistia– són les més perjudicades.

L’organització internacional assenyala que hi ha 62 estats membres de l’ONU on es criminalitzen els actes sexuals consensuats entre persones del mateix sexe i en un mínim de 59 hi ha lleis, normes i reglaments que prohibeixen formes d’expressió relacionades amb qüestions de diversitat sexual i de gènere, i imposen barreres legals a les organitzacions que defensen obertament els drets de les persones LGBTI.

Entre aquests països n’hi ha 12 que condemnen o podrien condemnar a pena de mort les persones que tenen relacions sexuals consentides amb persones del mateix sexe. Es tracta de l’Aràbia Saudita, Brunei, Mauritània, l’Iran, Nigèria, Uganda i el Iemen, a més de l’Afganistan, el Pakistan, Qatar, Somàlia i els Emirats Àrabs Units.

A banda d’aquests casos que penalitzen la diversitat sexual amb penes de presó o càstigs físics, Amnistia sosté que “les narratives contràries a les persones LGBTI creixen a tot el món, així com l’aprovació i modificació de les lleis que soscaven els seus drets. “No hi ha cap zona del món que s’escapi de l’amenaça de reduir els drets de les persones LGBTI, és com una espècie de contagi de discurs antidrets”, lamenta Beatriz Martos, responsable de l’estudi sobre diversitat sexual d’Amnistia Internacional a l’Estat espanyol.

A Europa, l’any 2023 va augmentar el nombre de persones assetjades per la seva orientació sexual respecte del 2019. Segons l’enquesta feta per l’Agència Europea de Drets Fonamentals, el 55% de les persones enquestades van patir assetjament, davant el 27% registrat en el mateix estudi cinc anys abans. També va augmentar el nombre de persones que van dir haver patit violència física o sexual, que va arribar fins al 14%, davant l’11% registrat el 2019.

Tot i això, Europa és el continent on es registra menys discriminació cap a la comunitat LGBTI i el 52% dels enquestats reconeixen viure la seva orientació sexual de manera més oberta. En alguns països com ara Hongria, Rússia, Geòrgia i Turquia s’han aprovat els darrers anys o hi ha en vigor lleis que discriminen el col·lectiu.

Tot i els retrocessos, també hi ha hagut avenços en els drets de les persones LGBTI en alguns països del món. A hores d’ara hi ha 37 estats membres de l’ONU que accepten el matrimoni entre persones del mateix sexe. Aquest mateix any s’han legalitzat a països com ara Grècia, Tailàndia i el Nepal. A més, 17 estats permeten el reconeixement legal del gènere basat en l’autodeterminació.

Amnistia Internacional ha fet una crida a mantenir la lluita pels drets LGBTI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.