Política

Memòria democràtica

La Terra Alta homenatja 38 deportats als camps nazis

Es té constància de 38 homes de la Terra Alta que van ser deportats als camps de concentració nazis a partir de l’agost de 1940. La majoria hi van morir entre el 1941 i 1942 i només sis van ser alliberats. El Consell Comarcal de la Terra Alta els ha homenatjat aquest diumenge amb la inauguració d’un monòlit amb els seus noms instal·lat a l’antiga estació de Prat de Comte.

Hi han participat familiars de les víctimes, que han destacat la necessitat de reconèixer els lluitadors antifeixistes que van patir l’horror del nazisme i dignificar la seva memòria. Els impulsors de l’acte han defensat que s’han de recordar els deportats perquè no caiguin en l’oblit especialment en un context d’auge de l’extrema dreta a Europa.

La iniciativa tenia el suport de la societat civil terraltenca, representada per diferents entitats culturals i persones interessades en la recuperació de la memòria històrica, els quals van fer arribar al Consell Comarcal la petició de celebrar l’acte.

L'organització ha escollit Prat de Comte per instal·lar el monòlit perquè, tot i ser el poble més petit de la comarca, és el que va tenir més deportats. La majoria va anar a parar a Mauthausen i Gusen, on van aguantar entre quatre i set mesos a causa de les condicions de treball, d’alimentació i els maltractaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.