Política

Tensió al Líban

El 'premier' libanès denuncia un intent de "desestabilitzar" el país

La ciutat libanesa de Trípoli va ser escenari ahir dels combats més sagnants entre l’exèrcit i les milícies dels últims vint anys, que van deixar una cinquantena de morts i desenes de ferits, entre soldats i milicians. Tot va començar quan la policia va assaltar un pis on s’havien refugiat els responsables del robatori del cap de setmana a un banc de la ciutat d’Amyun. En el raid van morir 10 palestins del grup Fatah al-Islam.

Tot seguit, membres d’aquest grup islamista van atacar els controls militars als accessos del camp de refugiats palestins de Nahr al-Bared, als suburbis de Trípoli, i van estendre els enfrontaments armats a diversos punts de la ciutat. “El problema va començar amb la detenció dels nostres germans a Trípoli”, va declarar el portaveu de l’organització.

Ideari islamista
La calma no va arribar fins a la tarda, quan els tancs de l’exèrcit van prendre els carrers de la segona ciutat del Líban i van disparar projectils sobre diverses posicions del camp. Els cuirassats esperaven al vespre l’ordre d’assaltar el camp. Els refugiats han denunciat que 12 civils han mort en els bombardejos.

El govern va reforçar les mesures de seguretat en altres indrets del país i Síria va tancar dos punts fronterers. Fatah al-Islam va ser fundat l’any passat sobre la base d’un ideari islamista per un grup de militants desvinculats del grup amb base a Síria Fatah al-Intifada, una escissió del Moviment Fatah.

Fatah al-Islam manté lligams amb Al-Qaida i rep suport dels serveis secrets sirians, interessats a mantenir la inestabilitat del Líban. Segons el líder del grup, l’objectiu és reformar la comunitat palestina al Líban d’acord amb la llei islàmica abans de reprendre la lluita contra Israel.

L’exèrcit va incrementar la seva presència al camp de Nahr al-Bared, on viuen 30.000 palestins, després de l’atemptat amb bomba del febrer contra un barri cristià de Beirut atribuït a Fatah al-Islam, però fins ahir no s’havia registrat cap incident greu. Per això, el ministre Ahmad Fatfat, va atribuir la resposta palestina a un intent de les faccions vinculades a Damasc d’enrarir l’ambient i avortar la creació d’un tribunal internacional que investigui l’assassinat de l’exprimer ministre Rafiq al-Hariri.

El premier Fuad Siniora va dir que els xocs “són un greu intent de danyar l’estabilitat del país”. Per la pressió popular arran de la mort de Hariri, Síria va retirar les tropes del Líban, però va reforçar financerament i militarment diversos grups per mantenir la influència en el país veí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.