Política

Josep Tarradellas, restablir legitimitats

La Transició espanyola

La res­tau­ració de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya en la per­sona de Josep Tar­ra­de­llas apa­reix com a molt remota per a l'actual esce­nari polític català. El marc cons­tant­ment sotra­gat pel mal fun­ci­o­na­ment de ser­veis públics essen­ci­als com el trans­port de viat­gers, l'agu­dit­zació dels col·lapses de les grans infra­es­truc­tu­res i una traumàtica reforma esta­tutària que ha aca­bat amb la sen­sació de sac fora­dat per part de sec­tors sen­si­bles de l'opinió pública han posat en tensió l'estruc­tura ins­ti­tu­ci­o­nal cons­truïda des de la Tran­sició. Un entra­mat polític cons­truït a par­tir de les elec­ci­ons del 15 de juny de 1977 que va reque­rir, però, altres ges­tos per a la seva legi­ti­mació, que encara són objecte de dis­cussió.

Avui es com­plei­xen trenta anys del retorn de Josep Tar­ra­de­llas a Bar­ce­lona. Ho va fer com a pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, reco­ne­gut pel govern espa­nyol i acla­mat per milers de ciu­ta­dans als car­rers de la ciu­tat que hi van veure un reco­nei­xe­ment efec­tiu de la iden­ti­tat de Cata­lu­nya i de les seves ins­ti­tu­ci­ons per part dels hereus del fran­quisme.

La reforma del fran­quisme
El règim fran­quista havia ini­ciat els con­tac­tes polítics amb les for­ces de l'opo­sició democràtica des de finals de 1975. El 23 de desem­bre, poc després de la mort de Franco, es cons­tituïa el Con­sell de For­ces Polítiques de Cata­lu­nya. A Madrid eren cons­ci­ents que per desen­vo­lu­par un procés de reforma havien de dibui­xar esce­na­ris per resol­dre la qüestió ter­ri­to­rial, la basca i la cata­lana. El rei Joan Car­les va viat­jar a Bar­ce­lona el 16 de febrer de 1976 i en el seu dis­curs ofi­cial va intro­duir expres­si­ons en català. Els dos caps de set­mana ante­ri­ors Bar­ce­lona havia estat l'esce­nari de dues impor­tants mani­fes­ta­ci­ons de l'Assem­blea de Cata­lu­nya.

Les inèrcies de l'admi­nis­tració fran­quista eren, però, molt for­tes. La dimissió de Car­los Arias Navarro, el juliol de 1976, va fer pos­si­ble l'ascens d'Adolfo Suárez a la pre­sidència del govern espa­nyol. Men­tres­tant, l'acti­vi­tat cada cop més des­a­com­ple­xada de les for­ces d'opo­sició va tenir múlti­ples mani­fes­ta­ci­ons: l'apa­rició pública dels par­tits, vagues, la Marxa de la Lli­ber­tat, Xiri­nachs davant la Model... i també actes vio­lents de sec­tors adep­tes al fran­quisme i d'ETA.

La Diada de 1976, tole­rada pel règim, va ser un moment cul­mi­nant. Entra en escena Manuel Ortínez, exe­cu­tiu de l'Ins­ti­tut Coto­ner i per­sona vin­cu­lada a per­so­na­li­tats del fran­quisme enqua­dra­des en el pro­jecte d'Adolfo Suárez. Ortínez sug­ge­reix la figura de Tar­ra­de­llas i també les seves rela­ci­ons, no sem­pre flui­des, amb l'Assem­blea de Cata­lu­nya. El vice­pre­si­dent Alfonso Oso­rio és deter­mi­nant per enviar un ofi­cial del ser­vei d'intel·ligència, Andrés Casi­ne­llo, a entre­vis­tar-se amb el pre­si­dent exi­liat: "Tar­ra­de­llas vol la ins­ti­tució, la Gene­ra­li­tat. No ofe­reix res, ni dema­narà el sí en el referèndum, ni fa un acte de suport a la monar­quia, ni a favor de l'exèrcit. No, vol que­dar-se sol, no pren­dre par­tit en una situ­ació en què cada grup vol una cosa dife­rent. És a dir, té con­cepció d'home d'Estat, o almenys vol això", diu Casi­ne­llo en el seu informe del con­tacte esta­blert a l'octu­bre.

Adolfo Suárez con­voca el referèndum de la reforma política del 15 de desem­bre per donar cober­tura legal al procés de trans­for­mació de les ins­ti­tu­ci­ons fran­quis­tes. És el cer­ti­fi­cat que, per a molts, fa des­car­tar la via de la rup­tura. Tar­ra­de­llas fa una decla­ració pública el 6 de gener de 1977 per rei­vin­di­car la Gene­ra­li­tat, l'amnis­tia i la lega­lit­zació dels par­tit.

El 20 de febrer de 1977, Suárez pro­mou un intent de cre­ació del Con­sell Gene­ral de Cata­lu­nya, amb un règim espe­cial de man­co­mu­ni­tat de les qua­tre dipu­ta­ci­ons, que neix con­dem­nat al fracàs. Paral·lela­ment, se la juga amb la lega­lit­zació del Par­tit Comu­nista (PCE), el 9 d'abril de 1977, Dis­sabte Sant, perquè pugui par­ti­ci­par a les pri­me­res elec­ci­ons del 15 de juny. La lega­lit­zació del PCE i el pro­fund recel cap a les rei­vin­di­ca­ci­ons cata­la­nes, que apa­rei­xen entre les moti­va­ci­ons de la suble­vació mili­tar del 1936, van para­lit­zar qual­se­vol avenç. El PSUC va haver d'espe­rar la lega­lit­zació fins al 3 de maig, 15 dies després que el PCE. Esquerra Repu­bli­cana no va poder par­ti­ci­par als comi­cis amb les seves pròpies sigles.

L'Assem­blea no volia el retorn
Els resul­tats del 15 de juny, amb la victòria dels soci­a­lis­tes, el Pacte Democràtic i un impor­tant resul­tat del PSUC, "el millor de l'Europa occi­den­tal per a un par­tit comu­nista", en parau­les de Miquel Sellarès, tor­nen a pre­ci­pi­tar els esde­ve­ni­ments. La UCD de Suárez i del peri­o­dista Car­les Sentís obté un dis­cret quart lloc. Es reprèn un procés sobre el qual his­to­ri­a­dors i polítics man­te­nen posi­ci­ons dis­cre­pants res­pecte al paper jugat per Tar­ra­de­llas. Sellarès afirma que "l'Assem­blea de Cata­lu­nya no volia el retorn de Tar­ra­de­llas" com a pre­si­dent. Els soci­a­lis­tes sí que ho han posat entre les seves rei­vin­di­ca­ci­ons, però topen amb el pre­si­dent exi­liat quan Joan Reventós, pro­cla­mat pre­si­dent de l'Assem­blea de Par­la­men­ta­ris, intenta esta­blir nego­ci­a­ci­ons amb el govern de la UDC.

Tar­ra­de­llas rei­vin­dica la seva legi­ti­mi­tat com a pre­si­dent de la ins­ti­tució històrica i con­si­dera que és ell qui ha de nego­ciar les con­di­ci­ons del retorn. Els par­tits que han pas­sat per les urnes recla­men pro­ta­go­nisme en la res­tau­ració de les ins­ti­tu­ci­ons i cre­uen que el pre­si­dent ha de tenir una funció repre­sen­ta­tiva.

El govern de la UCD mou fitxa i fa anar Tar­ra­de­llas a Madrid el 29 de juny . L'entre­vista entre Suárez i el pre­si­dent va molt mala­ment. Però Tar­ra­de­llas mos­tra la seva habi­li­tat fent decla­ra­ci­ons en el sen­tit con­trari. També es reu­neix amb el rei Joan Car­les, mal­grat un veto ini­cial per obs­ta­cu­lit­zar els con­tac­tes. Tar­ra­de­llas se'n va anar de Madrid el 3 de juliol, sense acord però amb ponts oberts. Tam­poc són bons moments per a les rela­ci­ons amb l'Assem­blea de Par­la­men­ta­ris.

Sal­va­dor Sánchez Terán va repren­dre per ordre de Suárez els con­tac­tes amb Tar­ra­de­llas el 10 d'agost i aquest, una set­mana després, en va infor­mar la part cata­lana. Unes decla­ra­ci­ons de Josep Benet afir­mant que s'havia dei­xat podrir la situ­ació van fer que Tar­ra­de­llas el des­tituís de la comissió nego­ci­a­dora.

En aquest con­text va arri­bar la Diada de 1977, que va con­vo­car la gran mani­fes­tació del milió. Per al govern de Suárez havia arri­bat el moment deci­siu. El 28 de setem­bre es va tan­car l'acord entre el govern d'UCD, Tar­ra­de­llas i l'Assem­blea de Par­la­men­ta­ris, de res­ta­bli­ment de la Gene­ra­li­tat pro­vi­si­o­nal i de nome­na­ment del pre­si­dent, així com la dero­gació del decret del 5 d'abril de 1938 de Franco, que abo­lia l'auto­go­vern.

"Ja sóc aquí!"
El diu­menge 23 d'octu­bre del 1977, cap a les 5 de la tarda, ater­rava a l'aero­port del Prat, pro­ce­dent de Madrid, el DC-9 Ciu­dad de Mahón d'Ibe­ria. L'arri­bada de Tar­ra­de­llas posava fi simbòlica­ment a 38 anys d'anor­re­a­ment de les ins­ti­tu­ci­ons pròpies de Cata­lu­nya. L'avió va ater­rar amb retard sobre l'horari pre­vist perquè va haver de ser ins­pec­ci­o­nat per una amenaça de bomba dels GRAPO.

Cen­te­nars de milers de per­so­nes van rebre el pre­si­dent que tor­nava de l'exili. Algu­nes ja l'espe­ra­ven a l'aero­port; altres, a Montjuïc i durant el recor­re­gut fins a la plaça Sant Jaume. Tar­ra­de­llas va sor­tir al balcó del Palau per repe­tir davant una mul­ti­tud enfer­vo­rida el seu famós "Ciu­ta­dans de Cata­lu­nya, ja sóc aquí". El retorn, orga­nit­zat pel sena­dor Pere Por­ta­be­lla, va ser un acte popu­lar, però també pro­to­col·lari, amb la presència de les màximes ins­ti­tu­ci­ons civils del moment. La presa de pos­sessió ofi­cial es va pro­duir el dilluns 24, pre­si­dida per Adolfo Suárez. Abans, però, Tar­ra­de­llas havia estat a Madrid, des del 20 d'octu­bre, per rebre la rati­fi­cació ins­ti­tu­ci­o­nal. Com diria el pre­si­dent a l'AVUI (23 d'octu­bre de 1977), "Macià va por­tar a Cata­lu­nya les lli­ber­tats. Admiro, per damunt de tot, el moment en què comprèn que el poble de Cata­lu­nya no vol la República cata­lana i tira enda­vant la Gene­ra­li­tat". Cata­lu­nya havia de pac­tar amb l'admi­nis­tració espa­nyola. El rei i Suárez n'eren els màxims repre­sen­tants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.