política
Cinc grups reediten el cordó parlamentari contra l’extrema dreta
PSC, Junts, ERC, Comuns Sumar i CUP signen un pacte antifeixista per aïllar i combatre Vox i Aliança Catalana
Els socialistes refermen que no acceptaran “per activa ni per passiva” els vots de Vox per investir Illa
Diputats del PSC, Junts, ERC, Comuns Sumar i la CUP, que conformen gairebé el 80% de l’hemicicle, han presentat aquest migdia la reedició del pacte antifeixista en què es comprometen a aïllar i combatre l’extrema dreta al Parlament, representada per Vox i Aliança Catalana. L’acord, en què ja no s’ha ofert entrar al PP perquè no va ser en els anteriors, dona continuïtat al que es va presentar l’abril del 2021, a l’inici de l’anterior legislatura, i a la declaració d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme que es va signar el 25 d’abril passat, a l’inici de la campanya electoral per al 12-M.
“És un cordó sanitari contra les forces d’extrema dreta, un compromís dels grups d’aïllar aquestes formacions en la mesura del possible i combatre els seus discursos i polítiques”, ha resumit Ferran Pedret, del PSC. “Hi ha moltes experiències a Europa sobre cordons sanitaris i cap estratègia ha mostrat enormes èxits, però el que no es pot fer és deixar de combatre aquestes idees”, ha conclòs. “Es parla de no normalitzar l’extrema dreta, i no legitimar la seva acció política a través dels òrgans interns del Parlament”, ha incidit pel seu cantó Judit Toronjo, de Junts. “Celebrem aquest compromís, esperem que sigui un mirall a la resta d’institucions”, ha constatat al seu torn Najat Driouech, d’ERC, que s’ha felicitat que l’anterior pacte va convertir Vox “en un actor irrellevant” la passada legislatura. Andrés García Berrio, dels comuns, ha reivindicat la “unitat antifeixista” davant dels qui volen un retorn al passat, i Laure Vega, de la CUP, ha celebrat l’acord per aïllar “les forces més covardes” de l’hemicicle, si bé ha advertit que la lluita antifeixista ha de continuar a fora en molts àmbits. “Necessitem aliances, aïllar-los no ho farem només els polítics”, ha reblat en aquest sentit Driouech.
El text, del qual també es donarà constància ara a la mesa del Parlament, estableix d’entrada que cap grup signant no acceptarà “ni per acció ni per omissió” els vots de l’extrema dreta per a una eventual majoria d’investidura ni de govern, fet que descarta la possible majoria alternativa entre PSC, PP i Vox per fer president Salvador Illa. Així mateix, de fet, ho ha ratificat el mateix Pedret, que ha reiterat que no hi negociaran res. “Tampoc he vist a Vox cap predisposició a votar els socialistes”, ha refermat. Tal com van fer en la legislatura passada, els grups també es comprometen a no donar suport a cap candidatura de Vox ni d’AC als òrgans de govern del Parlament, i evitar la seva presència sempre que sigui possible en els nomenaments en què la cambra té capacitat estatutària. Els signants es comprometen igualment a no subscriure cap iniciativa parlamentària de manera conjunta amb Vox ni AC, a evitar buscar el seu acord per tombar o fer prosperar iniciatives, a evitar que tirin endavant les seves, a no convocar-los a trobades de treball entre grups parlamentaris i a impedir que els seus discursos criminalitzin la immigració. En aquest sentit, els cinc grups es comprometen a fer servir els seus espais d’intervenció per combatre els discursos d’odi i “contrarestar” les informacions falses que puguin induir a discriminacions i vulneracions dels drets humans.
Els grups, que conformaran ara una comissió de seguiment de l’acord, també es comprometen a “continuar i potenciar” la feina iniciada en legislatures anteriors per institucionalitzar el compromís feminista i antiracista del Parlament, impulsant per exemple polítiques d’igualtat i transversalitat de gènere o impulsant una reforma del reglament a fi de preveure sancions per als grups que no signin el compromís contra la discriminació i l’assetjament. En aquest sentit, els signants han dit que continuaran “treballant” per mirar d’incorporar possibles sancions als diputats de l’extrema dreta.