Bangladesh
Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils
El govern bengalí declara el toc de queda i imposa una apagada general de les comunicacions i mitjans
Els manifestants denuncien el sistema de quotes que afavoreix els familiars dels veterans de la guerra d’independència en l’accés a la funció pública
El govern de Bangladesh ha decretat el toc de queda i ha imposat una apagada informativa i de les comunicacions per intentar aturar l’onada de protestes estudiantils que ja han més d’un centenar de morts. Des de la passada mitjanit i fins diumenge regeix l’ordre de confinament i l’exèrcit ha estat desplegat per ajudar a controlar la situació. Les reunions públiques han estat prohibides i els soldats tenen l’ordre de “disparar al moment” contra les multituds. Però tot i el toc de queda, s’ha registrat protestes i enfrontaments a diverses zones del país, en les que han intervingut les forces de seguretat.
Las autoritats encara no ha publicat cap xifra oficial de víctimes, però segons un balanç elaborat per l’agència Efe, almenys 109 persones han mort en els xocs entre estudiants, partidaris del govern i forces de seguretat. Segons la mateixa font, el dia més violent va ser ahir, quan van morir 59 persones. Alguns mitjans locals, com el diari New Age, eleven a 67 les víctimes de divendres, entre les quals un fotògraf d’un diari local, que seria el segon periodista que mor cobring les manifestacions. El dia abans, dijous, van morir 41 persones; dimecres, una, i dimarts, sis.
Els serveis de comunicació fixa i Internet estan suspesos des de les nou de la nit de dijous i aquest dissabte encara no han estat restablerts. Les autoritats també han tancat universitats i escoles. A més, han declarat festius generals el diumenge i dilluns, i les fàbriques tèxtils han estat tancades per raons de seguretat.
Els manifestants protesten contra el sistema de quotes que reserva prop d’un terç dels llocs de feina públics per als familiars dels veterans de la guerra d’independència de 1971. El govern defensa que és una manera d’honorar els “lluitadors per la llibertat2, però els contraris recorden que ja han passat almenys dues generacions des de la independència i el sistema s’ha convertit en una forma de discriminació que beneficien els partidaris del partit governant, la Lliga Awami. És per això que exigeixen la reforma o eliminació d’aquestes quotes, en considerar que perjudiquen el seu accés al mercat laboral.
Les mobilitzacions van començar de manera pacífica el passat 1 de juliol a la prestigiosa Universitat de Dacca i des d’allà es van estendre a altres campus i ciutats del país asiàtic. Les protestes es van tornar violentes el passat dilluns, després que la primera ministra, Sheikh Hasina, rebutgés les exigències dels manifestants i membres de la lligra Chatra –la branca estudiantil de la Lliga Awami– ataquessin els estudiants que participaven en les protestes. Des d’aleshores la policia i i el grup paramilitar Batalló d’Acció Ràpida han reprimit durament les mobilitzacions, les més fortes a les que fa front Hasina d’ençà que al gener assumís el càrrec per quarta vegada. La primera ministra ha cancel·lat la visita oficial que tenia previst fer a l’Estat espanyol, així com el viatge posterior al Brasil.