Política

Patrimoni

Barcelona i l’Arquebisbat acorden rehabilitar la Capella dels Segadors

L’Ajuntament i l’Arquebisbat de Barcelona han signat aquest dilluns un conveni per rehabilitar la coberta de la Capella dels Segadors, al districte de Sant Andreu, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2022. El monument, annex a la parròquia de Sant Andreu de Palomar, és una de les estructures més antigues de la parròquia que es conserva. L’acord permet la consolidació estructural de la capella, un primer pas per esdevenir un centre d’interpretació per preservar la memòria històrica del recinte i de l’entorn.

La intervenció suposa una inversió de gairebé 300.000 euros, dels quals 130.000 són finançats pel consistori i la resta, per l’Arquebisbat, que es compromet a executar la rehabilitació en un màxim de dos anys.

La regidora del districte, Marta Villanueva, ha celebrat l’acord “que dona resposta a una històrica reivindicació veïnal”, promoguda des de la parròquia, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i altres entitats veïnals, i que permet “recuperar i conservar una part del patrimoni cultural i històric de Sant Andreu de Palomar i mantenir viva la memòria col·lectiva”.

La capella és un indret cabdal per explicar la història de Catalunya i d’Europa, en especial en el període entre 1640 i 1714, fins al final de la Guerra de Successió. A l’interior hi havia el Sant Crist que durant els fets de la revolta dels Segadors de 1640 va ser portat com a bandera pels pagesos que van anar cap a la ciutat de Barcelona per alliberar els consellers del Consell de Cent i el diputat de la Generalitat empresonats per ordre del Virrei de Catalunya i que van provocar dies després –durant el Corpus de Sang– una gran revolta que va ser l’inici de la Guerra dels Segadors (1640-1659). L’himne nacional, basat en la lletra original dels segadors, també conté esment dels fets ocorreguts en aquest lloc històric a on es troba l’actual parròquia.

En aquest indret van tenir lloc, al llarg del temps, nombrosos esdeveniments de transcendència històrica que també poden ser explicats gràcies a les cases del Pont i al pas del Rec Comtal.

El passat mes de febrer el districte de Sant Andreu va finalitzar les obres de consolidació estructural de les cases 6 i 8 del carrer Pont, una de les edificacions més antigues que queden a l’antic poble de Sant Andreu. Gràcies a aquesta intervenció han pogut ser recuperades i conservades com a elements del patrimoni arquitectònic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.