política
“Si hi ha debat d’investidura, jo hi seré”
Carles Puigdemont va reafirmar ahir el seu compromís de tornar de l’exili “peti qui peti” per assistir al debat d’investidura al Parlament, tal com va dir durant la campanya electoral: “La meva obligació és anar al Parlament si hi ha debat d’investidura. Jo hi seré i només un cop d’estat em podrà impedir ser-hi.” En la seva intervenció durant un acte als Banys i Palaldà, a la Catalunya del Nord, per commemorar el quart aniversari de la fundació de Junts per Catalunya, l’expresident de la Generalitat va voler aclarir la seva intenció arran dels dubtes sorgits per la possibilitat que pugui ser detingut i empresonat.
Puigdemont va fer una crida a les “autoritats” per “evitar” el que va assegurar que seria una detenció “il·legal i arbitrària” i va criticar “el desafiament de la toga” que es nega a aplicar la llei d’amnistia, aprovada al Congrés i que, va dir, ha de servir per tancar una etapa de repressió. De fet, va criticar el govern espanyol que miri cap a una altra banda davant la “rebel·lia de la toga” i va instar el fiscal general a actuar i perseguir els jutges que es neguen a aplicar-la, fet que, va recordar, suposa un delicte. Per Puigdemont, els jutges volen evitar la imatge d’un retorn com a “homes lliures” i substituir-la per l’empresonament. I va fer una crida a “preparar-se” i “rearmar-se” per “confrontar” un desafiament que va qualificar de “greu”. I va instar els ciutadans a “deixar de plorar” i a “plantar-se” per “sortir de la presó d’Espanya”.
Puigdemont va recordar que durant la campanya electoral es va comprometre a tornar a Catalunya per assistir en persona al debat d’investidura i que es manté ferm en aquesta decisió. I va avisar que des d’ara les campanyes electorals ja no seran a l’exili: “Es faran a Catalunya i jo hi seré, peti qui peti i mal que els pesi.” “Preparem-nos, reforcem-nos, remobilitzem-nos per la independència, per acabar la feina”, va reblar.
Dur amb Illa i avís a ERC
Puigdemont va dirigir una part del seu discurs contra el dirigent del PSC, Salvador Illa, i el que per a ell representa, en un clar missatge a ERC, que està negociant amb els socialistes un acord d’investidura que el podria fer president de la Generalitat.
Puigdemont va carregar durament contra Illa i va alertar de “l’amenaça real” d’un govern presidit “per la versió més espanyolista del PSC”. Considera que Illa és “molt més proper al que representa Josep Borrell” i lluny del PSC que va representar el president José Montilla o als “antípodes” del govern de Pasqual Maragall.
En l’acte al Vallespir, al qual van assistir 2.500 persones, també hi va intervenir el secretari general del partit, Jordi Turull, que va reivindicar que Junts no ha de “triar entre PSOE i PP” i va alertar que Illa “no és de fiar” i que faran els possibles per evitar que arribi a la Generalitat. Per la seva banda, la presidenta del partit, Laura Borràs, va fer una crida a “ERC, la CUP, als abstencionistes, decebuts i cansats” a fer pinya per recuperar la unitat i avançar cap a la independència. L’acte va servir també per homenatjar l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i el fins ara portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries.
LES FRASES
Entre la presó provisional del Suprem i la pressa al TC
david portabella“President Puigdemont, que t’acaronin els estels per a la teva tornada al país”, li va dir ahir Maria Costa, alcaldessa dels Banys d’Arles i Palaldà, en l’acte del quart aniversari de Junts. El que Carles Puigdemont i la defensa esperen en l’hora de creuar la frontera i posar fi a set anys d’exili, però, no és precisament la carícia d’un estel, sinó una constel·lació judicial perfectament arrenglerada des de la madrilenya Plaza de las Salesas perquè el seu destí immediat sigui la presó provisional. Si el jutge instructor Pablo Llarena hagués aplicat la llei d’amnistia d’acord amb la voluntat del legislador sobre la malversació res d’això passaria, però el magistrat fa seva la tesi creativa del Tribunal Suprem –només desafiada per la magistrada Ana Ferrer amb un demolidor vot particular discrepant– segons la qual hi pot haver enriquiment personal sense que hi hagi enriquiment personal per tal de no aixecar les mesures cautelars a les quals està obligat, i això inclou mantenir viva l’ordre de detenció estatal per malversació de diner públic en l’1 d’Octubre.
L’equip de Puigdemont dona per fet que Llarena dictarà el seu ingrés a presó provisional amb l’argument del risc de fuga. I una opció és aprofitar l’eventual detenció per menar pressa al Tribunal Constitucional perquè entri en el fons de la llei d’amnistia. Es dona la circumstància que el PP es vanta de boicotejar l’amnistia en tots els fronts, però han passat ja cinquanta dies des de l’entrada en vigor de la llei i Alberto Núñez Feijóo encara no ha presentat l’anunciat recurs d’inconstitucionalitat, un tràmit per al qual té tres mesos de termini. Abans del pas del PP, doncs, el TC es podria veure obligat a dirimir si s’ha de mantenir a la presó una persona a la qual se li ha d’aplicar l’amnistia i es pot veure empès a fer un primer pronunciament sobre l’encaix de la llei encara que sigui de passada i superficialment. Una sentència sobre el fons de la constitucionalitat de la llei d’amnistia, això sí, només arribaria com a resposta al recurs d’inconstitucionalitat després d’una deliberació que pot trigar mesos. El ple del TC, al mateix temps, ja sap que s’haurà de pronunciar sobre la qüestió d’inconstitucionalitat que li ha plantejat el Tribunal Suprem.