Política

Gemma Panella i Guilana

Cap de l’oposició a La Cellera de Ter (Cellera Acció Municipal- CAM)

“Voldríem tenir espais on participar i ser constructius”

“No veiem un govern de canvi ni sabem quin és el seu model de poble; tampoc hi trobem una línia clara de lideratge”

“Era clar que amb alguns partits no hi havia pacte; estem a l’oposició defensant el nostre model de poble, que és la prioritat”

L’equip de govern dona respostes molt ràpides a problemes del dia a dia, però no veiem una previsió

Nascuda a Girona fa 48 anys, viu a la Cellera des d’en fa 22. Ha estat vinculada a diferents entitats, com les AFA de l’escola bressol i l’escola Juncadella i la Colla de Gegants, i ha estat cap de l’Agrupament Escolta. És educadora social a l’Equip d’Atenció a la Infància de Girona. Va ser regidora de Cultura i Educació en l’últim mandat.

Per què es va implicar en política municipal?
Sempre m’ha agradat participar en la vida associativa, ja quan vivia a Girona i quan vaig traslladar-me a la Cellera. L’Ajuntament és una via per continuar implicada treballant per al poble i per millorar-lo.
Quin balanç feu del primer any de mandat?
Havíem estat al govern quatre mandats. En les últimes eleccions, com que va aparèixer una tercera llista, no sabíem què passaria. Tot i així vam guanyar. Estant a l’oposició, però, ens toca fer més de polítics, i això costa, perquè som d’arremangar-nos. Estem a l’expectativa de quina gestió fa l’equip de govern, que no acabem de veure clar cap a on va. Estan continuant projectes que havíem iniciat. No veiem un govern de canvi tal com van destacar, sinó de continuïtat. No veiem una línia clara de lideratge i no trobem espais on participar per ser constructius. La comunicació amb l’equip de govern és dificultosa. Tenim poca informació del govern. Havíem estat al govern i sabem on trobar-la, però no és perquè ens la facilitin.
Estan a l’oposició pel pacte entre Independents per la Cellera (3 regidors) i Junts (2).
Exacte. Van pactar els segons i els tercers, amb tres i dos regidors. Som quatre regidors de CAM a l’oposició, però representem un nombre important de gent de la Cellera. En temes de poble, ens sembla interessant poder participar-hi, encara que entenem que ells governen i tenen la majoria i decideixen. Estem demanant i fent propostes per convocar espais reals de participació, hi ha fórmules per fer-ho legalment.
Quines fórmules?
Comissions informatives. És cert que sent un poble petit no hi estem obligats, però sí que per representació democràtica es poden crear. S’ha aprovat un reglament orgànic municipal en què es preveu la possibilitat de crear aquestes comissions informatives, però no s’estan desplegant. Són fórmules que permeten debatre els projectes de poble i escoltar totes les veus.
Hi ha diferències de model de com ha de ser la Cellera?
Teníem clar que no pactaríem a qualsevol preu perquè sabem la responsabilitat i la feina que implica governar. Prioritzàvem el model de poble que teníem i era clar que amb alguns partits no hi havia pacte. Estem a l’oposició defensant el nostre model. No sabem quin és el model de poble de l’equip de govern. Per exemple, en l’aspecte urbanístic, teníem dos projectes molt clars. Estàvem buscant una ruta alternativa al pas de camions pel mig del poble. Ho teníem treballat. Un any després, ens diuen que tornen a començar de zero buscant alternatives. L’altra és la connexió de la plaça de la Vila amb l’avinguda de Montserrat, i no sabem què volen fer. A més, havíem apostat molt per l’Educació 360... Són un equip de govern que dona respostes molt ràpides a problemes que sorgeixen, però no veiem una previsió, solucionen el dia a dia. Al govern són dues forces polítiques amb projectes de poble oposats.
Quins són aquests projectes que el nou govern continua?
El desenvolupament de les coves del Pasteral, que estaven incloses en un projecte de sostenibilitat turística en destinacions coordinat pel Consell Comarcal de la Selva i vinculat a un fons Next Generation. Era una subvenció molt important i s’ha d’acabar de dur a terme. També hi ha l’habitatge cooperatiu i la rehabilitació de Can Triola per ampliar-lo a hotel d’entitats i escola de música. La millora de la travessera del Torrent, execució del Puosc... Han continuat tot el que estava engegat perquè implica subvencions amb terminis per complir. També cal destacar el personal de l’Ajuntament, molt eficient.
Quines potencialitats i mancances té la Cellera?
Tenim un poble amb moltes entitats, molt viu en teixit associatiu, amb molta participació. La gent és el gran potencial, la gran riquesa de la Cellera. És un poble molt viu gràcies a les entitats. L’habitatge és un gran problema. Vam fer un estudi sobre els habitatges buits, i el projecte de connectar la plaça de la Vila amb l’avinguda de Montserrat permetia també tenir més borsa d’habitatge. Perquè els joves han de marxar, no hi ha lloguer. En canvi, dins del poble, hi ha cases grans per restaurar.
Com estan les finances?
Sanejades des de fa temps. Complim els criteris de la Generalitat. Ens hem anat adaptant a les demandes que ens feien des de l’Estat. I vam augmentar patrimoni. Vam invertir en Can Triola i també per tenir aparcament municipal… Tot i que les finances estan sanejades, l’equip de govern insisteix que no hi ha diners i han apujat les taxes municipals. En detall, la taxa de les deixalles, un 25%; l’IBI urbà, un 8,1%; l’IBI rústic, un 9,6%, i els permisos d’obra, un 16,6%. Fa un any de la implementació del porta a porta. Nosaltres apostàvem per fer una pujada de mica en mica, ja que els veïns estan fent bona feina amb el porta a porta. Les ordenances les van portar al ple sense avisar i sense explicar res. N’hauríem volgut parlar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.