política
Òmnium lamenta la investidura d’Illa però reclama fugir de “retrets estèrils”
Recorda que “hi ha país més enllà del govern” i s’insta a seguir treballant per l’autodeterminació i per mantenir la llengua, la cultura i la cohesió social
Es conjura per “reconstruir els consensos” dins l’independentisme a fi de recuperar l’hegemonia política i institucional
“Salvador Illa no era ni és l’opció d’Òmnium Cultural”. Ras i curt, després de dos dies de silenci, l’entitat s’ha pronunciat en un comunicat aquest matí arran de l’aval de les bases d’ERC a la investidura del candidat socialista, i ho ha fet per lamentar “l’ara ja segura pèrdua d’una presidència i un govern independentistes a la Generalitat”, després que ja lamentés la pèrdua el 12-M de la majoria independentista al Parlament. Òmnium recorda que l’exercici del dret a l’autodeterminació compta amb un “molt ampli consens” dins del país, i per això lamenta “que la presidència de la Generalitat pugui estar ocupada per un partit que, actualment, s’aparta d’aquest consens”. “Qualsevol que vulgui fer avançar la Catalunya dels 8 milions haurà d’atendre la demanda legítima i democràtica del dret a decidir d’aquest poble”, avisa Illa.
En tot cas, l’entitat també recorda que “hi ha país més enllà del govern”, i s’autoimposa, des de la societat civil, “no perdre ni un minut més en retrets estèrils” i continuar treballant per la llengua, la cultura, la cohesió social i el país, com ha fet des de la seva fundació, i alhora pel dret a l’autodeterminació i la recerca d’un estat propi, com ha fet des que el 2012 va subscriure la Declaració de Santa Coloma. “Aquest és el nostre full de ruta”, referma, mentre es conjura a “no defallir ni claudicar” per mirar de vertebrar les majories que fan falta per tirar endavant aquests objectius, i recuperar l’hegemonia en l’àmbit polític i institucional. Òmnium, així, proclama que no es mantindrà al marge “de cap front on estigui en joc el futur de Catalunya” i avança que, davant del panorama que es dibuixa, seran “extremament exigents i crítics” en tot allò que afecta els seus pilars fundacionals.
L’entitat, en tot cas, fa autocrítica i creu que l’actual situació “no és fruit de l’atzar”, sinó que ve com a conseqüència que el moviment independentista ha estat incapaç d’arribar a “acords estratègics que permetin sortir d’un escenari fratricida que no ha deixat de consolidar-se des del 2019”, lamenta. Així, malgrat que es manté “la majoria cívica i social” pel dret a decidir, tot plegat ha desembocat en la pèrdua de la majoria parlamentària el 12-M. “Cadascú, també nosaltres, ha d’assumir la seva inexcusable responsabilitat”, rebla.
Per sortir d’aquesta espiral, Òmnium referma que hi serà per “protegir els espais de trobada i respecte dins del moviment i més enllà”. “Farem tot el que estigui a les nostres mans per reconstruir els nous consensos majoritaris que ens calen al voltant d’aquest horitzó de la plena llibertat que ens guia”, acaba el comunicat.
A banda, davant l’anunci del retorn imminent del president a l’exili Carles Puigdemont, Òmnium també constata que “la simple hipòtesi que pugui ser detingut, tot i l’aprovació de la llei d’amnistia, és un fet gravíssim que posaria de manifest la rebel·lia del poder judicial”. Davant d’això, deixa clar que l’entitat serà al seu costat i defensarà “l’honorabilitat de la presidència de la Generalitat que ell representa”, que equival a defensar la legitimitat de la causa en defensa dels drets i les llibertats de Catalunya.