Veneçuela
Milers d’opositors es manifesten contra la reelecció de Maduro
La líder opositora Corina Machado reapareix en públic per primera vegada des dels comicis
Una marxa de “motoritzats” surt als carrers de Caracas en suport al chavisme
L’oposició s’ha mobilitzat aquest dissabte a les principals ciutats de Veneçuela i a desenes d’arreu del món contra els resultats oficials de les eleccions presidencials del passat 28 de juliol, que van atorgar la victòria a Nicolás Maduro.
Els manifestants han acudit a les convocatòries amb banderes, pancartes i còpies de les actes de votació, que s’han convertit en el símbol de la protesta. I és que la principal coalició opositora, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD), assegura que ha reunit “el 83,5%” d’aquests documents i que demostren la victòria del seu candidat, Edmundo González Urrutia.
La líder opositora María Corina Machado, que va ser inhabilitada com a candidata de la PUD pel Tribunal Suprem, ha acudit a la concentració a Caracas en la que ha estat la seva primera aparició pública en dues setmanes. Ho ha fet al seu popular camió de campanya acompanyada d’altres dirigents de l’oposició com Delsa Solórzano, Biagio Pilieri o César Pérez Vivas, entre altres. Corina Machado havia assegurat en un article publicat a The Wall Street Journal que des dels comicis s’ha mantingut amagada en témer per “llibertat i la seva vida”.
La protesta a Caracas ha transcorregut d’entrada sense incidents, però sota un ampli desplegament d’efectius de les forces de seguretat. A altres ciutats, com Maracay, a l’Estat d’Aragua, agents de la Guàrdia Nacional Bolivariana (GNB, policia motoritzada), han reprimit a ciutadans que han secundat la crida de l’oposició, segons ha denunciat la PUD. “Davant la gran victòria d’Edmundo González Urrutia, això és el que tenen: repressió i violència. Fem responsable al règim de qualsevol cosa que passi”, ha avisat l’oposició a les xarxes socials. També han reportat assetjament per part d’agents de l’estat a altres ciutats, com a San Fernando, a la regió fronterera d’Apure.
Marxa motoritzada
El chavisme també ha convocat aquest dissabte una marxa a tot el país per celebrar la “victòria de la revolució bolivariana” a les presidencials del juliol, malgrat els dubtes expressats per diversos governs estrangers i grups d’observadors que van participar en els comicis. Una “gran caravana de motoritzats” ha sortit als carrers de Caracas en suport de Maduro, en una marxa que té com a punt d’arribada el Palau de Miraflores, la seu de la presidència, a l’oest de la capital. El representant del Front de Motoritzats de Caracas, Abraham Gallardo, ha assegurat que “més de 10.000 motoritzats” han participat en l’acte per “la pau i la tranquil·litat de tots els veneçolans”, segons ha informat el canal estatal VTV.
Protestes arreu del món
L’antichavisme ha convocat mobilitzacions a més d’un centenar de ciutats a l’exterior per exigir “la veritat” de les eleccions i demanar l’alliberament dels dels opositors detinguts. González Urrutia ha demanat als veneçolans de la diàspora que siguin “la veu de milions” a qui “pretenen silenciar” amb “persecucions, empresonaments, assassinats i censura”. “Tenim els vots, tenim les actes i hem demostrat al món que vam guanyar. Estem treballant incansablement perquè torneu a una Veneçuela de progrés i benestar”, ha assegurat el candidat opositor.
La crida de Gónzalez Urrutia ha estat secundada per unes 250 persones al centre de Brussel·les, on els manifestants han onejat banderes veneçolanes i pancartes amb lemes com “Veneçuela lliure” i “llibertat per a tots els presos polítics”. Aquest divendres, 22 països i la Unió Europa van sol·licitar la “immediata publicació de totes les actes originals” i la verificació “imparcial i independent” dels resultats, en una declaració signada a Santo Domingo.
Entre els països signants de la declaració hi ha el Regne Unit, on al voltant de mig miler de persones s’han manifestat davant l’ambaixada de Veneçuela a la Londres, al barri de Chelsea. A més de la capital, altres ciutats britàniques com Manchester, Liverpool, Oxford, Bournemouth o Bristol han convocat protestes.
A l’altra costat del Canal de la Mànega hi ha hagut manifestacions a París i a una desena més de ciutats franceses per denunciar el que consideren un “frau” electoral de Maduro i reivindicar que González Urrutia és el guanyador de les eleccions. A més de la capital, on la convocatòria ha estat a la plaça de la Bastilla, s’ha organitzat protestes a Lió, Marsella, Lilla, Bordeus, Baiona, La Rochelle o Le Havre.
A Itàlia hi ha hagut concentracions a una dotzena de ciutats, com Florència, Gènova, Milà, Nàpols, Palerm, Torí, Bari o Roma. A la capital italiana, al voltant d’uns 200 veneçolans s’han aplegat per cridar consignes contra Maduro i demanar “que es respecti el vot dels veneçolans”.
Ciutadans veneçolans i simpatitzants de l’antichavisme també han sortit a capitals del nord d’Europa com Riga, a Letònia; Copenhaguen, Oslo i Hèlsinki. També hi ha hagut convocatòries a ciutats alemanyes com Berlín, Múnic, Frankfurt i Dresde.