Política

política

Rull explota contra l’informe dels Mossos que l’acusa de posar-los entrebancs

Troba “inacceptable” que se sospiti de la complicitat dels treballadors del Parlament per fer-hi entrar Puigdemont i avisa que s’ha traspassat una “línia vermella”

Traslladarà la seva “queixa i perplexitat” al nou govern

El president del Parlament, Josep Rull, ha expressat la seva indignació aquest migdia per “l’actitud poc institucional” i “les valoracions polítiques” que fa l’informe dels Mossos sobre la detenció frustrada de Carles Puigdemont, que llença sospites de connivència sobre personal del Parlament i sobre ell mateix per permetre que pogués entrar a la cambra el dia del ple d’investidura de Salvador Illa. “No és acceptable que s’entri a qüestionar la professionalitat, el rigor dels treballadors del Parlament de Catalunya. És una línia vermella que no estic disposat que es traspassi”, s’ha defensat, abans de l’acte de cloenda de la Universitat Catalana d’Estiu a Prada. Rull no troba acceptable tampoc que es facin valoracions sobre la “posició política” d’aquests treballadors, ni veu “lògic” que un informe policial entri a fer valoracions de naturalesa política fins i tot “sobre el que faran els grups parlamentaris”. “Tothom sap que no cal un informe policial en aquest sentit”, ha insistit. Per tot plegat, ha anunciat que traslladarà “formalment” la seva queixa i la seva “perplexitat” i “preocupació” al nou govern de la Generalitat.

Davant les acusacions que li fa directament l’informe en el sentit que hauria volgut obstaculitzar la tasca dels Mossos, Rull ha recordat que sempre va defensar que, com a diputat, Puigdemont havia de poder exercir plenament els seus drets, i que el seu objectiu era “garantir” que podés ser present al debat d’investidura, i un cop a la cambra, es garantís la seva seguretat a fi que no hi pogués ser detingut. “Jo em vaig comprometre a fer-ho possible”, ha reivindicat de nou. Davant d’això, ha valorat que és “absolutament inhabitual” que els Mossos li demanessin de fer fins a tres inspeccions a l’edifici. “Mai no havia passat en aquests termes”, ha subratllat. “Vam demanar quin era el propòsit concret i, fins que no ens van dir quin era l’objectiu d’aquestes inspeccions, no es va deixar entrar”, ha exposat. “Finalment, ens diuen que l’objectiu és poder escorcollar el conjunt del Parlament per veure si hi havia algun artefacte explosiu. És absolutament lògic, adequat i, per tant, si aquest era l’objectiu, es va donar l’autorització”, ha conclòs. “Només amb aquest objectiu, no amb cap altre”, ha insistit, perquè ell no estava “disposat a acceptar” que els escorcolls fossin per poder detenir Puigdemont.

En la seva intervenció en la cloenda de l’UCE, Rull ha insistit que “no es pot deixar de denunciar mai” el nivell “d’anomalia” en què es continua estant, ja que encara hi ha exiliats, i ha citat expressament l’episodi de Puigdemont fa un parell de setmanes. “Vam estar sospesant de suspendre el ple davant la hipòtesi d’una detenció, quan el lògic hauria estat suspendre aquesta detenció, impedir aquesta detenció quan hi havia un debat tan rellevant”, ha etzibat.

L’informe que els Mossos van fer arribar al jutge del Suprem Pablo Llarena per explicar el dispositiu per intentar detenir Puigdemont apunta precisament que, davant les manifestacions prèvies de Rull que volia garantir que l’expresident pogués ser a l’hemicicle, “es va considerar que es podria estar organitzant una operació, amb l’ajuda i complicitat de personal del Parlament de Catalunya i amb l’autorització del mateix president del Parlament”, que tingués com a objectiu permetre el seu accés a dins l’edifici “sense ser detectat” pel servei de seguretat dels Mossos. Així mateix, l’informe explica que ja el dia abans es van activar “els recursos necessaris” per poder inspeccions a l’interior del Parlament a fi de descartar que Puigdemont hi hagués accedit prèviament. El document, en aquest sentit, lamenta que aquestes tasques “no es van poder dur a terme” durant la tarda del dia 7 perquè els responsables del Parlament “no ho van facilitar”. “Van sol·licitar una comunicació per escrit per part del comissari en cap dels Mossos, posteriorment van indicar que la comunicació havia de fer-se arribar al president Rull i finalment van dir que no es podien fer aquestes requises perquè no hi havia “personal laboral adequat”, es queixen. “Aquests fets van reforçar les sospites sobre un possible accés de Puigdemont al Parlament de manera prèvia al debat d’investidura”, conclouen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.