José Bono: "Pagar més impostos no dóna més drets"
"Pagar més impostos no dóna més drets. Vostè s'imagina que anéssim a operar-nos d'una apendicitis amb la declaració de la renda i pretenguéssim que ens operin millor si hem pagat més impostos? Doncs igual que això no pot ser per a un ciutadà, tampoc no pot ser per a un barri o una comunitat autònoma". Aquesta és la resposta del president del Congrés espanyol, José Bono, quan se li demana què opina del front comú català per un millor finançament. Ho ha dit aquest dilluns en una entrevista al programa de ràdio El món a RAC 1.
Bono ha assegurat que el seu actual càrrec de "moderador" ja no li permet crear o iniciar debats, i per aquesta raó no ha volgut posicionar-se sobre amb quin partit ha de pactar el PSOE els pressupostos de l'Estat, que comencen a discutir-se avui en comissió parlamentària al Congrés. En canvi, no ha tingut cap problema a dir que vol que guanyi les eleccions nord-americanes Barack Obama. "Seria ridícul que no ho digués", ha al·legat.
Tampoc ha tingut cap inconvenient a defensar el concepte de solidaritat respecte al sistema de finançament, en relació a les reivindicacions catalanes i al dèficit fiscal de Catalunya. "Qui més té paga més. Vostè s'imagina que un treballador hagués de pagar més que un potentat milionari? Qui més té, paga més. Ara bé, els serveis que dóna l'Estat han de ser iguals per a tothom." Bono creu que la Constitució és el que marca aquest criteri i, tot i admetre que la llei marc espanyola "no és eterna", ha advertit que ell no estarà "mai" a favor de modificar-ne l'aspecte que estableix la "solidaritat".
En les seves respostes durant l'entrevista ha aprofitat per proclamar-se contrari als nacionalismes. "Jo no sóc nacionalista. Imagino que el nacionalisme espanyol també deu existir, perquè hi ha gent que tot ho basa en la nació. Però els que som internacionalistes ho veiem diferent", ha afirmat. Però ha fet una puntualització: "Jo no sóc apàtrida. Sóc espanyol, tinc pàtria, que és Espanya, i crec que el món estaria incomplet sense Espanya, sense 400 milions de persones parlant castellà, sense Miró, sense el Quixot", ha conclòs.