José Andrés Martín
Alternativa en Comú
“La majoria absoluta a Abrera és una anomalia, és personalista”
“Compte amb els eslògans. Dir que la família és l’eix principal és no dir res si no et preocupes pels diversos tipus de famílies”
“Una de les nostres prioritats en aquest mandat serà combatre l’extrema dreta i garantir la convivència al municipi”
El representant d’Alternativa en Comú és José Andrés Martín. És infermer de professió i antropòleg i arqueòleg de formació, i assegura que és en política per convicció. Defensa que la seva formació representa una pluralitat tan semblant com és possible a la realitat social d’Abrera.
Com valora el fet que el PSC hagi tornat a revalidar la majoria absoluta?
Creiem que és una anomalia. L’alcalde Naharro és un exemple clar d’un estil que impera en moltes alcaldies del PSC, que és personalista, populista, sovint poc dialogant i amb una construcció bastant absolutista.
En aquesta ocasió, no hi ha hagut pacte amb ERC?
La presència d’ERC al govern no va marcar gaire diferència respecte a les prioritats i les polítiques del PSC. Esquerra no va ser un actor que canviés significativament les maneres de fer del PSC al govern.
L’alcalde assegura que l’eix prioritari del seu govern continua sent la família. Què els sembla aquesta afirmació?
Que cal anar amb compte amb els eslògans. Dir que la família és l’eix vertebrador d’una acció de govern és dir ben poca cosa sobre les polítiques concretes. Perquè hi ha molts models de família. Aquest govern, per exemple, no s’ha interessat gens per aquelles famílies que tenen problemes per accedir a un habitatge, o que l’han perdut, o que estan en risc de perdre’l. No s’ha interessat gens per aquelles famílies amb fills adolescents que veuen com l’oferta cultural és molt limitada. Hi ha molt missatge comunicatiu, però res més.
Un dels reptes pendents als municipis és unir els barris amb el nucli urbà. Què en penseu?
La connexió dels barris és una necessitat que el govern ja ha utilitzat de manera electoral moltes vegades, en moltes conteses electorals. Ja el 2021, per fer campanya, va presentar a les associacions de veïns uns plans de xoc, que després, una vegada guanyades les eleccions, van caure en l’oblit. Les coses que s’estan fent, els diners que s’estan invertint, tampoc arriben a les quantitats que ja es preveien en aquests plans de xoc que jo li comento del 2019. I s’espera que es facin coses des de fora per dir que s’han fet des de l’Ajuntament.
Abrera està reconegut com a municipi tensionat pel que fa a habitatge. Què cal fer?
El repte més important d’Abrera és l’habitatge. No disposem d’un parc d’habitatge accessible suficient. Només en els darrers mesos s’ha començat a fer alguna cosa, però calia fer-ho molt abans. La tasca del govern, dels diferents governs, ha estat pràcticament inexistent. Pensi que, des del 2010, a Abrera no s’havia fet habitatge de protecció oficial. Estem en una situació molt preocupant. Molt preocupant. Som oficialment una zona d’habitatge amb el preu tensionat. Això implica que les administracions han de fer un esforç en matèria d’habitatge, i aquest esforç a Abrera no s’està fent, ni s’ha fet mai. Tenim moltes famílies que han de marxar d’Abrera perquè no poden accedir a un habitatge. La nostra aposta és optar també per l’habitatge de lloguer, l’habitatge de protecció oficial de lloguer, i hi treballarem en tot aquest mandat. Pensi que, per exemple, aquest agost el preu del lloguer ha augmentat un 30%, l’augment més important de tot el Baix Llobregat.
Quina és la situació als polígons industrials?
Ja el 2007, un estudi del Consell Comarcal detectava múltiples dèficits als polígons industrials d’Abrera. En temes d’accés a la ciutat, de feina externa i interna, transport públic i privat i transport col·lectiu. Hi ha la qüestió de l’aparcament de camions de gran tonatge, d’il·luminació, de pavimentació, de recollida de residus, també qüestions de comunicació... I tots aquests aspectes deficitaris es continuen donant en més o menys grau. Sí que és cert que caldrà veure si donen fruits les darreres modificacions urbanístiques de sòl industrial per facilitar la implantació de noves indústries. Cal tenir en compte que a Abrera hi ha sòl industrial sense ocupar. Cal garantir la màxima ocupació del sòl existent.
El municipi és una gran cruïlla de vies de comunicació. Quins reptes hi veuen?
Abrera està en una situació geogràfica molt determinada, a la vegada som un municipi molt dispers amb realitats a banda i banda del riu. Aquesta situació fa que l’abordatge de la mobilitat tant local com intermunicipal sigui complex. Històricament, el pas de grans infraestructures com ara l’A-2, la B-40, i la C-55 no ha estat ben dissenyat i això ens limita moltíssim. Llavors, esperem que les administracions vegin com poden desfer aquest disseny mal entès. En aquest àmbit, nosaltres hem fet moltes propostes, en clau de municipi, amb una posició consensuada.
Quines prioritats tenen com a oposició en aquest mandat?
Tenim el repte de l’elaboració d’un pla d’acció per a l’energia sostenible i el clima, que per a nosaltres és molt important. I també tenim el repte de combatre el discurs d’odi que porta la implantació de la ultradreta. Per garantir la convivència i el respecte a les diverses cultures que hi ha a Abrera, tenim l’obligació de lluitar contra aquest augment de la ultradreta.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.