Política

lA CRÒNICA

Antoni Desvalls també hi era, el 1714

Un acte organitzat pel president Quim Torra a Girona recorda altres protagonistes de fa tres segles en la defensa del país

En un article d’opinió en aquest diari, el president Quim Torra i Pla afirmava en la Diada de l’any passat que hi havia molta gent (independentista) que tenia ganes de tirar la tovallola i de dir: “Ja s’ho faran.” Però Torra instava a no caure en el desànim i recordava l’1 d’octubre del 2017 com el dia que Catalunya s’havia “autodeterminat”. Igual que l’11 de setembre del 1714 –hi afegia–, “el jo havia passat a ser nosaltres” perquè en la defensa de la ciutat de Barcelona de fa 310 anys hi havia participat “el poble mateix”, incloent-hi “ferrers, carnissers i sastres”.

Com a preludi de la Diada, ara amb un president no independentista (Salvador Illa) en lloc d’un president independentista (Pere Aragonès), Torra i el personal de l’oficina del 131è president de la Generalitat (2018-2020) van organitzar ahir un acte commemoratiu de l’any Desvalls, en record del general Antoni Desvalls i de Vergós (1666-1724), el marquès del Poal.

En l’acte, a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat, hi va haver intervencions musicals i poètiques a càrrec dels músics Ramon Redorta i Gemma Pla, al principi, i del Cor Maragall, al final. El mateix Torra va conversar amb el comissari de l’any Desvalls, Marc Clotet, sobre la figura d’Antoni Desvalls i del seu germà Manuel (1674-1774), en una lliçó amena d’història.

Per Torra, el general Desvalls, nascut al Poal (Pla d’Urgell), és un dels exemples de la noblesa que va defensar les llibertats de Catalunya i es va alinear amb l’arxiduc Carles III d’Àustria en lloc del model absolutista de Felip V en la guerra de Successió a la corona hispànica. El Molt Honorable President va recordar ahir a Girona que Desvalls no és tan conegut com Antoni de Villarroel, Rafael Casanova o el general Josep Moragues, però que la seva trajectòria és impol·luta. “Ho va donar tot per defensar les lleis, les constitucions, les prerrogatives i els honors del país”, va assenyalar Clotet.

Desvalls va contribuir a defensar la rereguarda del país mentre la ciutat de Barcelona defensava la causa austriacista en contra de les tropes de l’exèrcit franco-castellà. Capità als 18 anys, va fer carrera militar per tradició familiar i no es va resignar a lluitar fins al final, el setembre del 1714.

Antoni i el seu germà Manuel Desvalls van deixar Catalunya amb la capitulació del 1714, abans que ho fes Cardona. Van participar en diferents campanyes militars i van acabar com a ministres reials de la Cort de Viena, com exposava un article del número 222 de la revista d’història Sàpiens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona