Política

política

El “mateix” finançament arreu de Sánchez fixa “l’horitzó ambiciós” per a Romero

Pedro Sánchez ja equipara a totes les autonomies el compromís del PSC amb ERC de finançament singular per a Catalunya. Després d’unes setmanes de jugar amb els adjectius o evitar-los per definir el finançament autonòmic, el president del govern de l’Estat i del PSOE va deixar clar ahir: “El nostre model de finançament és el mateix per a tots els territoris.” Ho va assenyalar en una trobada de diputats, senadors i europarlamentaris socialistes que es va fer al Congrés dels Diputats per unificar criteris i posicions. Al llarg del seu discurs per exposar les línies mestres del curs polític, el president del govern espanyol va defensar “blindar els pilars del benestar que estan en mans de les comunitats autònomes atenent les particularitats de cadascun d’aquests territoris”. Particulars va ser l’adjectiu mesurat per respectar l’acord amb Catalunya i poder-lo fer extensiu a la resta d’autonomies i “defensar “un nou sistema de finançament per garantir la igualtat entre espanyols”.

Per accelerar la recerca d’una sortida al compromís de nou finançament, Sánchez començarà divendres una roda de trobades amb presidents autonòmics. Començarà amb el lehendakari, Imanol Pradales, i seguirà el mateix dia amb els populars Juanma Moreno i Alfonso Rueda (Andalusia i Galícia). Tot i l’intent fallit de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso d’aïllar Sánchez, els barons populars han decidit trobar-se amb Sánchez però no arribar-hi a acords bilaterals, conscients que bona part d’ells poden rebre més recursos. Haurà de convèncer també Emiliano García-Page, president socialista de Castella-la Manxa, que ahir va ser la veu crítica de l’aquelarre socialista reclamant a Sánchez que no cedeixi “cap singularitat” a Catalunya.

Un acord de finançament que fia el seu eix de govern de millora dels serveis públics. La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, es va comprometre a treballar “tossudament per aconseguir el finançament singular” que Catalunya necessita per millorar la seva capacitat financera durant la seva primera compareixença al Parlament. Romero confia a aconseguir un nou model de finançament que faciliti la recuperació financera de la Generalitat, tot i que no serà “senzill”, però serà un autèntic “horitzó ambiciós” per als governs del PSC i del PSOE. No serà un acord, va assenyalar, que perjudiqui la resta de l’Estat. Al contrari. Romero va recordar que en l’anterior model de finançament, el del 2009, Catalunya va exercir el seu lideratge i que gràcies a aquell lideratge es van incorporar 12.000 milions més al sistema i “totes les comunitats se’n van beneficiar”.

A banda del finançament, la consellera va remarcar que el primer pas de la cadena de millores passa per l’aprovació del pressupost per al 2025.

Tot i l’optimisme socialista, tant ERC com Junts van recordar a Romero la fragilitat del PSOE per tirar endavant el pacte de finançament al Congrés dels Diputats. El diputat d’ERC Albert Salvadó li va remarcar que “només tenen una majoria per un concert solidari, al document signat no hi ha lloc per a l’ambigüitat”. Va demanar als governs socialistes “més profunditat i més aterratge”, insistint en la idea que veuen difícil “avançar els pressupostos si no avancen el sistema de finançament singular”, com qüestiona Sánchez.

Més contundents es mostren a Junts, l’altre soci català d’investidura del qual depèn Sánchez. El portaveu Toni Castellà va recordar a Romero que el finançament és el “gran problema que té aquest país” i li va demanar concreció. “Si vostè posa sobre la taula el concert econòmic ens tindrà al seu costat”, va garantir-li. Però si ens enganyen patiran una “oposició destructiva”.

Experts per millorar el sector públic

El govern crearà un grup d’experts per transformar l’administració i els serveis públics i també reduir la burocràcia, una de les grans demandes d’usuaris i sector empresarial. Així ho va anunciar ahir el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, que també va avançar que els altres grans objectius de la reforma seran adaptar l’administració als nous reptes, sobretot el canvi climàtic i l’envelliment de la població, assegurar una comunicació clara amb el ciutadà, millorar el “prestigi, reputació i respecte” als treballadors públics i impulsar instruments d’avaluació de les polítiques públiques. Dalmau va detallar 12 prioritats que ja s’han establert, entre altres simplificar normes i processos, redissenyar els serveis per adaptar-los a les necessitats ciutadanes per potenciar la digitalització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.