unió europea
Els Països Baixos demanen a la Comissió Europea deixar de complir el pacte migratori de la UE
El govern neerlandès, controlat per l’extrema dreta, pretén establir mesures més dures per frenar l’entrada de migrants al seu territori
L’executiu comunitari respon que no pot deixar d’aplicar les normes
El govern dels Països Baixos, comandat per l’extrema dreta, ha complert amb la seva promesa i ha demanat oficialment aquest dimecres a la UE una clàusula d’exclusió voluntària de Pacte Migratori i d’Asil amb l’objectiu de poder aplicar mesures dràstiques contra l’arribada de migrants al país. El pacte, que va ser aprovat l’abril passat després de quatre anys de complicades negociacions i que van generar intenses disputes entre els estats membres de la UE, estableix una estratègia comuna entre els estats membres per fer front a la crisi migratòria.
La ministra d’Asil i Migració neerlandesa, Majorlein Faber, ha fet arribar una carta a la comissària d’Afers Interns, Ylva Johansson, en què diu que la petició respon a la necessitat de “reduir dràsticament el volum de migració” per poder continuar donant cobertura als serveis bàsics. La portaveu de la CE Anitta Hipper ha confirmat la recepció de la carta, però ha avisat que la sol·licitud requeriria “canvis en els Tractats que no s’esperen immediatament”.
“Acabo d’informar a la Comissió Europea que volem una clàusula d’excepció pels Països Baixos dins de la UE. Hem de tornar a ser responsables de la nostra pròpia política d’asil”, ha anunciat aquest dimecres la ministra d’Asil i Migració dels Països Baixos en un missatge a la xarxa social X i recollit per les agències.
En el govern des del juliol passat, el govern de coalició liderat dels Països Baixos, liderat per l’ultradretà i islamòfob Partit de la Llibertat (PVV) de Geert Wilders, pretén reformar el sistema d’asil, per limitar l’entrada de refugiats en el país i augmentar les expulsions.
En una primera reacció, la portaveu de la Comissió Europea per Migració, Anitta Hipper, ha destacat que “qualsevol” excepció a un estat membre per a l’aplicació de la legislació comunitària requeriria canvis en els Tractats de la UE, un escenari que la portaveu ha reiterat “que no s’espera immediatament”. En aquest sentit, Hipper ha recordat que el Pacte Migratori i d’Asil és “d’obligat compliment” per als vint-i-set estats membres. En la carta, el govern neerlandès ha indicat que,”mentre” no es concedeixi aquesta “clàusula d’exclusió”, el país se centrarà a tirar endavant l’aplicació del nou pacte, fet que l’executiu comunitari ha “celebrat”.