Política

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

El president destaca a Madrid que el seu govern farà que “Catalunya s’impliqui en la millora d’Espanya”

“Catalunya ha tornat per implicar-se en la millora d’una Espanya a favor de tots, més plural, rica i justa per a tots”. Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha exposat el canvi de rumb de l’administració catalana respecte de l’Estat. Ho ha fet aprofitant la celebració de la Diada a Madrid, en un acte a la delegació del govern a Madrid, i al qual hi han assistit mitja dotzena de ministres del govern de l’Estat.

En l’acte, el president ha aprofitat per recordar la “normalització” que la Generalitat ha engegat amb les principals institucions de l’Estat, com la mateixa monarquia, i ha avançat que recorrerà l’Estat espanyol i les seves comunitats autònomes de manera regular, “perquè volem escoltar i ser escoltats en el convenciment que l’entesa sempre és possible” i per tenir “un diàleg obert i sincer sobre com fer entre tots una Espanya millor”.

L’acte institucional de la Diada als jardins de la Delegació del Govern a Madrid ha reunit la plana major de l’executiu espanyol amb sis ministres (María Jesús Montero, Margarita Robles, Jordi Hereu, Luis Planas, Ángel Víctor Torres i Elma Saiz) a més de representants d’altres formacions com ERC (Francesc-Marc Alvaro) i Junts (Eduard Pujol). També hi ha estat present el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, la delegada del Govern a Madrid, Núria Marín, i antics dirigents d’Unió com Josep Antoni Duran i Lleida.

El president de la Generalitat ha destacat la diada com una “invitació a sumar, a compartir i conviure” i ha fet un “reconeixement als milers de catalans que viuen a Madrid”, que “mantenen bastits els ponts entre Madrid i Catalunya i obertes les finestres entre les dues comunitats”.Uns ponts, segons Illa, que són “fonamentals per recuperar el clima de serenitat i estabilitat” que “crec que estem aconseguint restablir a Catalunya després d’uns anys tan difícils on es van malgastar massa energies”.

El president de la Generalitat, que ha citat Salvador Espriu en el seu discurs. “Jo soc dels que pensen que cal bastir ponts, creuar-los, trobar-se i buscar i treballar per aconseguir acords amb vista sempre a l’interès general i el bé comú”, ha dit, perquè “en democràcia els fonaments de la convivència i la cohesió es construeixen sobre relacions institucionals estables, lleials i exigents, i el primer acte polític és escoltar”.

Illa ha apuntat que té intenció de recórrer Espanya durant el seu mandat per reunir-se amb els presidents autonòmics. “Tinc molt clar que Catalunya es governa més enllà del Palau de la Generalitat, i per aquest motiu, igual que estic recorrent pobles i ciutats de Catalunya, també recorreré Espanya i les seves comunitats autònomes de manera regular”. Segons fonts de l’executiu, aquesta ronda podria començar aquest mateix 2024 i estendre’s al 2025. En aquesta agenda de contactes el president evitarà entrar en “provocacions”, i pot deixar un moment més propici la trobada amb la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.I és que segons Illa, el seu executiu vol “escoltar i ser escoltat en el convenciment que l’entesa sempre és possible” i per tenir “un diàleg obert i sincer sobre com fer entre tots una Espanya millor”.

Abans d’acudir a la celebració, Illa ha mantingut una reunió de gairebé dues hores amb el rei Felip VI al palau de la Zarzuela que l’executiu ha emmarcat dins de la “normalitat institucional” i el respecte entre institucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia