Política

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

La sensació de vulnerabilitat s’apodera dels libanesos en veure les hostilitats estendre’s a tot el país

El suposat atac destrueix la comunicació interna de Hezbol·là i afecta també la moral de la milícia

Netanyahu s’ha fixat com a prioritat el retorn a casa dels israelians que han hagut de marxar del nord
Els successos dels darrers dies han col·lapsat la capacitat dels serveis sanitaris del país

La sensació de vulnerabilitat s’apodera del Líban. El país pateix atacs des de l’octubre passat a causa del conflicte entre l’Estat d’Israel i la milícia libanesa Hezbol·là, però les hostilitats impactaven per norma general al territori fronterer del sud del Líban. La població de la resta del país podia pensar que estava relativament al marge del conflicte. Ara, en canvi, tothom és susceptible de ser víctima.

Ahir, quan el país ja estava engolit pel caos i la confusió, una segona onada d’explosions va esclatar a l’uníson a tot el país. Van registrar-se detonacions a Beirut, a Sidó, a Tir i a altres punts del país. Les explosions, de nou, tenien lloc a causa de dispositius reconvertits en petites bombes.  Al vespre, algunes fonts parlaven de vint víctimes mortals confirmades a banda d’una xifra de ferits que algunes informacions elevaven fins als 450.

Aquest hipotètic atac se sumava al que havia tingut lloc el dia anterior, quan els buscapersones emprats per Hezbol·là havien esclatat de manera simultània a tot el país. Aquesta primera onada havia provocat 12 víctimes mortals, dues de les quals eren infants. També havia ferit pràcticament 3.000 persones, unes 200 de les quals estaven en estat crític, fet que feia probable que la xifra final de víctimes mortals fos encara més elevada.

Els membres de la milícia libanesa no fan servir telèfons regulars per motius de seguretat. Ahir, quan ja s’havien desfet dels buscapersones per por de noves explosions, va ser el torn dels walkie-talkies –i possiblement d’altres dispositius–, que van esclatar en cases, vehicles o supermercats. Algunes d’aquestes detonacions van deixar calcinats cotxes i motocicletes, i van provocar petits incendis en edificis residencials.

Els milers de ferits que acumulen els suposats atacs de les darreres 48 hores sobrepassen les capacitats del sistema de salut, que es reconeix col·lapsat i que ha hagut d’abandonar part dels seus serveis habituals per centrar-se en l’emergència. Es creu que aquests dispositius també eren emprats pels equips mèdics que formen part de l’organització de Hezbol·là, i que no són milicians que combatin al front. El fet que aquestes explosions s’hagin produït en espais públics provoca les crítiques d’experts en drets humans, que sense acusar directament Israel per la manca de proves sí que cataloguen els fets com una violació greu. “Aquests atacs violen el dret internacional”, va dir ahir Volker Türk, comissionat dels drets humans de les Nacions Unides. “Podrien, fins i tot, constituir una violació del dret internacional humanitari”, va concloure.

Tant els buscapersones com els walkie-talkies són els darrers models de cada un d’aquests productes en arribar a les mans de Hezbol·là fa cinc mesos, ja amb la guerra en marxa. Es creu que aquests dispositius van ser manipulats durant la cadena de subministrament. A l’inici, totes les mirades apuntaven contra Gold Apollo, l’empresa taiwanesa la marca de la qual apareixia als buscapersones. La teoria guanyava força pel fet que pels voltants de l’abril, quan aquests buscapersones van ser entregats a Hezbol·là, una delegació israeliana va visitar les autoritats del Taiwan.

Però els responsables de Gold Apollo neguen tenir-hi res a veure i redirigeixen les mirades cap a BAC Consulting, una firma hongaresa que tindria permís d’utilitzar la marca registrada de l’empresa taiwanesa. Gold Apollo, això no obstant, no ha aportat proves que ho corroborin.

Hagi estat a Taiwan o a Hongria, tot sembla indicar que algú ha pogut implantar petits explosius a aquests dispositius. I això també revela una debilitat de Hezbol·là. Israel ha bombardejat Beirut en dues ocasions aquest 2024. Primer, al gener, quan va eliminar en un atac de precisió un alt càrrec de Hamàs. I ara, al juliol, en què ha eliminat el més alt comandant de Hezbol·là. Tots dos fets suposen fracassos d’intel·ligència de Hezbol·là, que tindria persones a les seves files o molt a prop que passen informació a Israel. Ara, la penetració de dispositius manipulats fins al cor de la milícia podria suposar també l’existència de membres del grup que no revisen amb prou atenció els dispositius adquirits.

El doble cop contra els dispositius dels darrers dies deixa malmès el sistema de comunicació intern de Hezbol·là en temps de conflicte. Una debilitat que se suma al cop moral que suposen aquests fets, ja que uns dispositius en què els milicians confiaven han estat detonats mentre els duien en la seva vida diària, en espais que formen part de la seva intimitat.

La desorientació que sacseja les files de Hezbol·là fa improbable que sigui la milícia libanesa la que aposti per una escalada contra Israel durant els propers dies. Aquests suposats atacs, de fet, han tingut lloc en el mateix moment en què el govern israelià apuja el to quan fa referència a la frontera amb el Líban. Dimarts, hores abans que hi hagués les primeres explosions dels buscapersones, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va elevar el retorn dels israelians del nord del país a la categoria de màxima prioritat de la guerra, juntament amb l’eliminació de Hamàs i el retorn dels captius.

Més de 60.000 israelians residents al nord del país viuen desplaçats a altres punts d’Israel des de fa mesos a causa de les hostilitats amb Hezbol·là, i aquest desplaçament –que finança l’Estat d’Israel– suposa un desgast profund per a les arques de l’estat, que centren bona part dels seus esforços en l’ofensiva a la Franja. Ara, part de la classe política israeliana argumenta –segons analistes israelians– que “canviar la situació a l’altra banda de la frontera” és quelcom que corre pressa. Calculen que l’hivern endurirà les condicions a les muntanyes libaneses de la Bekaa, on Hezbol·là té presència, i que no actuar ara per limitar les capacitats de Hezbol·là podria suposar haver d’esperar la primavera i ajornar el retorn dels israelians cap al nord mig any més. Mentrestant, a la Franja de Gaza ja són més de 41.000 les persones mortes, i es tem que les morts per malalties i lesions acabaran arribant a xifres superiors.

60.000
israelians
de la frontera amb el Líban viuen desplaçats a altres parts del país a causa de les hostilitats amb Hezbol·là.

Nou atac contra una escola de la Franja

Almenys vuit palestins van morir ahir i un nombre indeterminat van resultar ferits en un bombardeig de l’exèrcit israelià contra l’escola Ibn al-Haytham, al nord de la ciutat de Gaza, on els responsables militars van dir que Hamàs ocultava un “centre de comandament i de control”. “Abans de l’atac, es van prendre nombroses mesures per mitigar el risc de fer mal a civils, entre les quals l’ús de municions precises, vigilància aèria i intel·ligència addicional”, afirma el text castrense recollit per Efe.

Israel ha bombardejat en diverses ocasions escoles i centres de refugiats palestins els darrers mesos. L’11 de setembre van morir 22 persones més en el bombardeig contra l’escola Al-Jaouni de Nuseirat, entre les quals sis empleats de l’Agència de l’ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA). Segons dades de l’agència de l’ONU, l’escola Al-Jaouni ha estat atacada cinc vegades des que va començar la guerra a Gaza a l’octubre, uns atacs que han causat la mort d’una quarantena de persones. L’últim atac sobre aquest centre es va produir el 6 de juliol i va matar 16 palestins i en va ferir 50 més.

Segons Al-Jazeera, des de l’inici de la guerra a Gaza a l’octubre, més de 500 escoles han estat atacades. En tan sols 10 dies a l’agost, cinc centres educatius del nord de la ciutat de Gaza van ser bombardejats i hi van perdre la vida 179 persones. El comissionat de la UNRWA, Philippe Lazzarini, va alertar fa dues setmanes que més del 70% de les escoles d’aquesta entitat, el principal proveïdor d’educació i sanitat a la Franja, han estat malmeses o destruïdes, la qual cosa impedeix l’inici d’un nou curs escolar.

Els atacs israelians a la Franja de Gaza han causat ja, en total, 41.272 morts, la majoria dones i nens, segons dades del govern de Gaza. El nombre de ferits ha superat els 95.550 després de més d’onze mesos d’ofensiva israeliana. A més, es calcula que hi ha prop de 10.000 cossos sepultats sota la runa. Els equips de rescat són incapaços de moure’s amb seguretat entre les destrosses provocades pels bombardejos israelians i, a més, no tenen la maquinària necessària per netejar les zones afectades. El Ministeri de Sanitat de Gaza va informar ahir de dos nous atacs “contra famílies de la Franja de Gaza” que van provocar la mort d’una vintena de persones i van deixar un total de 54 ferits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia