Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni
“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”
La portaveu calongina d’ERC troba a faltar que el govern de Junts els tingui més en compte i que s’actuï en matèria d’habitatge
Pel que fa a la recollida d’escombraries, pendent que s’activi la nova concessió, sí que valora que s’hagin incorporat idees
Carme Viñas ja acumula nou anys llargs com a regidora d’ERC al ple de Calonge i Sant Antoni, la major part dels quals fent-hi oposició, llevat del període comprès entre el juny del 2019 i l’octubre del 2020, en què va dur les àrees d’Urbanisme i Habitatge, i Hisenda i Recursos Humans fins a la moció de censura que va propiciar l’exregidor de Republicans, Norbert Botella, amb Junts, el PSC i el PP. En les municipals de l’any passat, els republicans van cedir el testimoni de llista més votada als juntaires, que ja tenien les aliances a punt per consolidar el poder.
Van temptejar Junts per entrar al govern municipal?
Els vam allargar la mà per a un possible pacte, però va quedar clar que som un partit que no volen al govern. Van preferir arraconar-nos, tot i ser la segona força, en benefici del PSC, el PP i altres formacions petites. I el joc polític durant aquest any ha estat obviar-nos al màxim i mirar-nos de desgastar.
Entrarien al govern ara?
No compartiríem tasques amb un regidor del PP a qui no devem res. I m’estranya que Tots, que anaven d’independentistes, o Guanyem, per ideologia, hi siguin. Però entenc que no hi deixin de ser, perquè estan ben retribuïts.
Quines propostes han fet?
Vam fer al·legacions per intentar contenir la puja de l’IBI i de la taxa d’escombraries, un 68%. Proposàvem, per exemple, bonificacions d’un 40 o un 50% de l’IBI als habitatges que instal·lessin energies renovables. Amb 33 urbanitzacions i moltes cases, hi havia recorregut. Però no ens van voler escoltar, com en el cas dels refugis climàtics o disposar de parc amb més ombres. I tampoc en la petició de posar fre als habitatges d’ús turístic (HUT), davant la manca de lloguers per a tot l’any. On podrà viure la mà d’obra que cal per prestar serveis?
Aprofito la seva pregunta perquè me la respongui vostè mateixa.
Tothom té algun conegut, amic, familiar o fills que no troben la manera d’emancipar-se. I havíem preparat un pla local d’habitatge just abans de la moció de censura de 2020, però l’han acabat a la seva manera. Ni tan sols amb els HUT, en què per sort hi ha hagut la moratòria de la Generalitat. Si tenim terrenys municipals, hauríem de començar a posar les bases o explorar opcions. Perquè ja no es tracta només dels serveis turístics, amb cambrers o cuiners, sinó de professorat o personal sanitari, com està passant ja a Eivissa o Mallorca.
Pel que fa a les escombraries, en la taxa deu pesar també l’encariment pel tancament de Solius.
Si ens cenyim al nou model, en aquest cas sí que reconec l’esforç que s’ha fet des del govern per escoltar tothom. Nosaltres, en campanya, havíem anat a parlar amb molts veïns descontents per les illes emergents, i també altres problemes amb el porta a porta a les urbanitzacions o les necessitats de comerciants, els dies de mercat o els habitatges turístics. El nou contracte ja hauria d’estar en marxa, però tot just l’acaben d’adjudicar. I hi ha el problema de la deixalleria, amb incivisme i assalts, però s’hi està posant ordre. En els dos temes, hi ha unanimitat de tots els grups. Però ara faltarà que s’exerceixi un control rigorós perquè tot funcioni.
Una de les darreres novetats és que el projecte dels espigons a les platges de Sant Antoni sembla que es desencalla. Com ho valoren?
Hem alertat que l’estudi en què es basa la solució dels espigons ja té més de deu anys, i que potser ha quedat obsolet. Des del govern, ja vam patir els estralls del Glòria el 2020. I aquest darrer any temporals de mar han deixat tot l’àmbit de Torre Valentina com mai recordàvem. Som prudents i creiem que s’hauria d’haver tornat a analitzar la situació.
A escala turística, com veuen l’aposta pels llibreters i el Calonge Poble de Llibres?
Quan es va començar a gestar, amb ERC al govern, pensàvem en un projecte més ampli, que impliqués també artesans i el petit comerç. Quatre de les llibreries inicials han plegat, i del conjunt, algunes han derivat cap a l’activitat de llibreria-bar. Trobem a faltar, i els visitants també, més serveis de bar, cafeteria, restaurants o lavabos públics. I vindria bé una oficina de turisme a Calonge, perquè a més de les llibreries, hi ha moltes altres coses per fer i conèixer, però cal que algú ho expliqui.
Proposa canvis en aquest sentit?
Hem patit una massificació increïble aquest estiu i el balanç d’usuaris del bus llançadora entre Calonge i Sant Antoni creiem que és pobre. Cal generar més places d’aparcament, com a mínim per a motocicletes. Grans esdeveniments en aquesta època, com ara el festival Nomad, s’han de dimensionar preveient la demanda de públic i on podran aparcar. I també hi ha feina a fer a les platges.
Què hi fa falta?
Els horaris del servei de socorrisme s’han allargat aquest any fins a les set de la tarda, que ja ho veiem bé. Però el que no compartim és que s’hagi fet a costa de retallar hores al matí. No hi ha hagut control fins a les onze del matí i no es té present que a partir de les nou del matí cada cop hi ha més usuaris, o els nens del casal, que depenen només dels monitors i podem tenir algun ensurt. És allò de pensar massa en els de fora i oblidar els que hi som tot l’any.
Què en diu, de les obres de reurbanització del Mas Pere, en què hi ha hagut alguna queixa?
Era una necessitat que calia abordar i el nostre govern va decidir fer un cop de cap. Ens en sentim corresponsables, tot i que hauríem preferit que les obres s’haguessin repartit entre dues empreses diferents, amb més efectius i mitjans per avançar en dos fronts, cosa que potser les hauria fet més àgils. Ara cal que no hi hagi desviacions de pressupost i que es resolguin els acabats, a més dels riscos de morositat, que sembla que estan més o menys controlats. Però calia actuar-hi perquè si no es tanca la recepció no es poden donar permisos d’obres, i cada cop hi ha més persones que hi tenen la primera residència.
El CAP és un altre dels projectes que depenen de fora, de la Generalitat. Però sense partida?
S’ha fet la urbanització prèvia perquè el Departament recepcioni el solar i havia de figurar en el pressupost català del 2024 que va quedar tombat pel Parlament. Ja veurem si l’inclouen el 2025, però mentrestant es podria reforçar el servei en els dos consultoris de Calonge i Sant Antoni, perquè Platja d’Aro, amb la mateixa població empadronada, té CAP, dispositiu d’urgències nocturnes a l’estiu, especialistes i, sobretot, pediatria tot l’any.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.