Política

POLÍTICA

El PSC de Girona es recompon sense la consellera Sílvia Paneque

La llista més votada en les municipals de l’any passat a Girona, el PSC –8.652 avals i el 25,2% dels sufragis– ha perdut la seva líder i alcaldable del 2023, el 2019 i el 2015. La nova consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu del govern de la Generalitat, Sílvia Paneque, era el pal del paller del PSC gironí des de feia més d’una dècada i ha arribat abans a càrrec de confiança del president Salvador Illa que a fer d’alcaldessa. Què serà del PSC, ara?

Les peces s’han recompost situant Bea Esporrín, la número 3 de la candidatura, com a portaveu del grup municipal i Maxi Fuentes (núm. 4) com a portaveu adjunt. Esporrín és ara la regidora socialista amb més experiència en el ple (5 anys), perquè gairebé tota la resta hi són, com a màxim, des del juny del 2023: Cristina Cots, Ángel Martínez, Josep Palouzié i Carla Aguilera.

Esporrín destaca que Paneque ha demostrat “sobradament capacitat de treball, coneixement profund de la ciutat i servei de vocació pública” i considera que no oblidarà Girona. Afirma que el PSC continuarà fent el paper “d’alternativa” a un equip de govern, format per Guanyem, Junts i ERC, “que no avança i no té rumb”.

Paneque, diputada al Parlament des del febrer del 2021, havia estat, abans, portaveu del PSCa la Diputació (2019-2021). S’haurà de veure si torna a la política local més endavant i quin recorregut té el govern d’Illa. Tot i no arribar a l’alcaldia, Paneque havia estat primera tinenta d’alcalde entre el març del 2016 i l’octubre del 2017.

Després que l’alcalde Carles Puigdemont fos nomenat president de la Generalitat, el gener del 2016, i l’interregne amb Albert Ballesta, el PSC va pactar amb Junts, a l’inici de l’etapa de Marta Madrenas. Els socialistes només tenien llavors 4 regidors (de 25), igual que ERC-MES i la CUP, perquè el 2015 havien obtingut els pitjors resultats des del 1979.

Quan Junts i el PSC van pactar, Paneque va liderar una gran àrea de Drets Socials i els seus companys Elisabeth Riera, Quim Rodríguez i Manuel Martín van acompanyar-la en l’equip de govern. Quan el procés independentista va arribar al punt àlgid, amb el referèndum de l’1 d’octubre i l’aplicació del govern espanyol de l’article 155 contra el govern de la Generalitat, el pacte es va trencar.

Amb 7 regidors el 2015 i Pia Bosch de cap de llista, el grup socialista va esberlar-se a causa del procés. Crispació, trencaments de carnets i allau de baixes. Paneque es va quedar i va encapçalar la llista el 2019. “Ella va agafar el lideratge després de l’escissió i trobo que ho va fer bé”, recorda Riera de la trencadissa del partit, “que es va anar recuperant fins on és ara”. D’aquella època, Riera, regidora durant un any i set mesos, recorda el tràngol d’haver d’acceptar la lentitud de l’administració.

Quim Rodríguez recorda que, tant en l’oposició com en el govern, Paneque era conciliadora, disposada a fer propostes amb sentit positiu. “Realista i molt propera a la gent”, Riera i Rodríguez van ser regidors quatre anys.

Parramon, el primer

La baixa de Paneque és la segona del mandat en el PSC. El número 2, Pere Parramon, va deixar l’acta per assumir el càrrec de subdelegat del govern espanyol a Girona, al març. Això obliga a recompondre les peces i treballar encara de manera més coral. A Parramon el va rellevar Safi Balde i a Paneque ho ha fet Ferran Rafa, que va estrenar-se en el ple de dilluns. Entre altres ajustos interns, Balde durà ara Educació i Fuentes i Rafa assumiran, de manera conjunta, Cultura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia