Política

pròxim orient

Almenys 492 morts i més de 1.640 ferits en l’última onada d’atacs d’Israel contra el Líban

El Ministeri de Sanitat libanès assegura que entre les víctimes hi ha infants, dones i treballadors sanitaris

L’exèrcit israelià adverteix que els bombardejos inicien una ofensiva aèria a gran escala en el país

Israel ha llançat aquest dilluns una ràtzia d’atacs sense precedents contra el Líban que ha deixat almenys 492 morts i 1.645 ferits. És la jornada més letal al país des de l’octubre passat, quan es va intensificar el foc creuat entre Israel i la milícia xiïta libanesa Hezbol·là arran de l’esclat de la guerra a la Franja de Gaza. La violència bèl·lica ha anat en augment i hi ha al temor que derivi en una guerra regional.

Entre les 492 víctimes mortals dels atacs d’avui al Líban hi ha almenys 35 criatures, 58 dones i un nombre indeterminat de treballadors sanitaris, segons ha denunciat en un comunicat el Ministeri libanès de Salut Pública i recollit per Efe.

El portaveu de l’exèrcit israelià, Daniel Hagari, que aquests atacs són l’inici d’una ofensiva aèria a gran escala en el Líban. Els bombardejos de l’exèrcit israelià s’havien concentrat fins ara en localitats del sud del Líban i dels suburbis de Beirut, la capital del país, però aquest dilluns al matí l’aviació israelià també ha deixat caure el seu plom sobre l’est i l’oest del país i, més al nord, al voltant de la frontera amb Síria.

L’exèrcit d’Israel assegura que en aquesta última ràtzia d’atacs, la més àmplia i intensa des de l’octubre passat, han colpejat 1.300 objectius de Hezbol·là.

Prèviament, els militars israelians havien demanat als residents del sud del Líban que abandonessin les seves llars de manera immediata i que es mantinguessin allunyats dels edificis suposadament utilitzats pel partit-milícia xiïta libanès davant un imminent atac.

Un avís d’evacuació que han fet extensiu aquest migdia als residents de la vall de la Bekaa, a l’est del Líban, davant nous atacs imminents. Al matí, l’aviació israeliana ja ha colpejat la zona i advertit que hi tornarà. Amb aquests avisos d’evacuació, l’exèrcit israelià està aplicant al Líban la mateixa estratègia que va utilitzar sobre la població de la Franja de Gaza.

Les paraules Netanyahu

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha justificat els mortals atacs sobre el Líban dient que Tel-Aviv “no espera amenaces, sinó que les anticipa” i ha promès mantenir una línia dura contra la milícia xiïta. “Qui ens vulgui fer mal, més mal rebrà”, ha dit en una reunió amb representants dels cossos de defensa del país.

“Vaig prometre que canviaríem la balança del poder al nord d’Israel, i és exactament el que estem fent; destruïm milers de míssils i coets que apunten a les ciutats israelianes i als ciutadans israelians”, ha assenyalat. En aquesta línia, Netanyahu ha reiterat que “qualsevol que intenti atacar Israel no escaparà” i ha mencionat la situació a Palestina. “Hamàs està aprenent que la nostra determinació acabarà amb la seva destrucció i l’alliberament de totes les persones que han pres com a ostatge”, ha resumit el primer ministre.

Israel ha intensificat la seva campanya contra Hezbol·là amb bombardejos al Líban després que la setmana passada hagués atacat el sistema de comunicació del grup xiïta amb les explosions coordinades dels aparells electrònics utilitzats pels seus membres i colpejat la cúpula del moviment amb el bombardeig de dos edificis situats en un barri dels suburbis de Beirut. Les tres accions, atribuïdes a Israel per la milícia xiïta i Teheran, van deixar gairebé vuitanta morts i uns tres mil ferits.

Israel i Hezbol·là han confirmat que els enfrontaments han entrat en una nova etapa del conflicte que fa témer l’esclat d’una guerra total al Pròxim Orient, Els ministres d’Afers Estrangers d’Egipte, Badr Abdelatty, i del Líban, Abdal·lah Bou Habib, han instat “els països actius” i a les Nacions Unides a “assumir el seu paper” per evitar que els enfrontaments entre Israel i la milícia libanesa derivin en un “conflicte regional a gran escala”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia